Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
  • [02] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΑΜΕΙΑ Ε.Ε. - ΕΡΓΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά ανταποκριθεί ούτως ώστε να εξεταστούν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και να εντοπιστούν περαιτέρω συγκλίσεις, αλλά και τα ουσιώδη θέματα που πρέπει ακόμα να επιλυθούν, όπως ακριβώς ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της συνάντησης της Γενεύης.

    Σε χαιρετισμό του στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε για τον Εθνάρχη Μακάριο, προσθέτοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει με συνέπεια και σταθερότητα να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε.

    Στην ομιλία του, την οποία διάβασε, εκ μέρους του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως την ιστορική παρακαταθήκη του Μακαρίου, λέγοντας ότι η ομοσπονδία ήταν ένας συμβιβασμός που αποδεικνύει ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει θαρραλέες και κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι την υποθήκη αυτήν του Μακαρίου τίμησαν και οι πέντε Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια πολιτική στις προσπάθειές τους για επίτευξη μιας ειρηνικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ``γεγονός που αποδεικνύει την ορθότητά της``.

    Σήμερα, είπε, ``συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και την απαραίτητη ευελιξία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο``.

    Υπογράμμισε παράλληλα ότι την ίδια ώρα, ``είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αρχές και αξίες διεθνώς κατοχυρωμένες`` και πρόσθεσε ότι ``αυτή η στάση δεν μειώνει ούτε υποβαθμίζει τις απαιτήσεις μας για τη μορφή της λύσης και αυτό είναι καιρός να το αντιληφθούν οι πάντες εντός και εκτός Κύπρου``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι παραμένουμε σταθεροί στις αρχές και σε μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    ``Η λύση θα βρεθεί στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και θα προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια``, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Τονίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, σημείωσε ότι ``κανέναν, όμως, συμβιβασμό με την κατοχή, με τη διχοτόμηση, με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο συμβιβασμό που θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα και το λαό μας, τους θεσμούς, την οικονομία και τον λαό``.

    Διαβεβαίωσε ότι ``αυτός παραμένει ο αμετάθετος στρατηγικός στόχος της δικής μας πλευράς`` και είπε ότι ``θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες για να έχουμε θετική κατάληξη, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται``.

    ``Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση, συμφιλίωση και απαλλαγή από την κατοχή. Αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση, έτσι ώστε να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του και όλοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, να οικοδομήσουν μαζί το κοινό, ειρηνικό τους μέλλον στην Κύπρο``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως σημείωσε, για να το πετύχουμε χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ``σε αυτήν τη φάση που διανύουμε θα βρούμε την ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε ουσιαστικά και δημιουργικά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και να εντοπίσουμε περαιτέρω συγκλίσεις αλλά και τα ουσιώδη θέματα που πρέπει ακόμα να επιλυθούν, όπως ακριβώς μας ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εν όψει της συνάντησης της Γενεύης``.

    ``Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε για τον Εθνάρχη Μακάριο. Για να το πετύχουμε πρέπει με συνέπεια και σταθερότητα να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο ίδιος ο Μακάριος χάραξε``, επισήμανε.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι πολύ νωρίς μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε να υπερασπίζεται την οντότητά της απέναντι στις ξένες επεμβάσεις και επιβουλές ``αλλά και σε δυνάμεις μέσα στους κύκλους των δύο κοινοτήτων που υπονόμευαν την υπόσταση και την ακεραιότητά της``.

    O λαός, συνέχισε, στάθηκε δίπλα του την περίοδο της κορύφωσης της παράνομης δράσης των ακροδεξιών της ΕΟΚΑ Β` και της Χούντας των Αθηνών.

    Επισημαίνοντας ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να υπερασπίσουμε την ιστορική αλήθεια και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, είπε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει ως πηγή εντάσεων αλλά ως πηγή για άντληση διδαγμάτων για το μέλλον.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ενότητα δεν μπορεί να εδράζεται ούτε στην παραχάραξη των γεγονότων ούτε στην αποσιώπησή τους, ``αλλά, αντίθετα, στην αντικειμενική και πάνω από όλα ειλικρινή ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατοχή και τη διχοτόμηση``.

    Οπως σημείωσε, ``ο ίδιος ο Μακάριος, ως ηγέτης, δεν γύριζε την πλάτη στην αλήθεια και αξιολογούσε νηφάλια την ιστορική πραγματικότητα``.

    ``Ο πολιτικός πραγματισμός και η διορατικότητά του, η άρνησή του να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο μόνος εφικτός τρόπος για να διατηρήσει η Κύπρος την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, να αποκατασταθεί η ενότητα του κράτους και του λαού και να αποφευχθεί η διαίρεση, ήταν η λύση ομοσπονδίας``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επαφές στη Λευκωσία πραγματοποιεί ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος έφθασε την Τετάρτη για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Γκόρντον θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, τους συμβούλους των ηγετών καθώς και τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοινώνοντας τις επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών, είπε ότι «ο συγχρονισμός είναι το παν. Η επίσκεψη του Φίλιπ Γκόρντον είναι μία ευκαιρία να μιλήσει απευθείας στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τους συμβούλους τους».

    «Θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ομάδα του και θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξή μας στις προσπάθειές τους για επίτευξη μίας λύσης η οποία θα επανενώνει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», πρόσθεσε.

    [03] ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστοι αλλά δυστυχώς οι αγορές τους ακολουθούν δήλωσε ο Νομπελίστας Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης την Τετάρτη κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Πισσαρίδης που απαντούσε σε ερωτήσεις και κληθείς να πει πόσο αξιόπιστους θεωρεί τους οίκους αξιολόγησης απάντησε «όχι τόσο πολύ, αλλά, οπωσδήποτε οι αγορές τους προσδίδουν αξιοπιστία γιατί θέλουν κάτι χειροπιαστό για να λάβουν υπόψη τους». Σε σχέση με τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την Κύπρο ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη και να τις μελετήσουμε», προσθέτοντας ότι «έχω ακούσει ότι ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον, και γι αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

    Ερωτηθείς κατά πόσο τον έχει προσεγγίσει η Κυπριακή Κυβέρνηση για να τους προσφέρει τη βοήθεια του απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι τον προσέγγισε πριν από δέκα περίπου ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, καθώς και ότι ο ίδιος αποδέχθηκε χωρίς δισταγμό.

    Ο Κύπριος Νομπελίστας τόνισε το γεγονός ότι ο ίδιος είναι «οικονομολόγος και ακαδημαϊκός και όχι πολιτικός», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να έχει ανάμειξη σε πολιτικές διαφωνίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία της Κύπρου και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόκληση του δημοσιονομικού προβλήματος. Αυτή την περίοδο τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ ελαφριά ανάκαμψη η οποία ακόμα βρίσκεται πολύ κοντά στο μηδέν, χωρίς ωστόσο να έχει αρνητικό πρόσημο, ανέφερε.

    [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΑΜΕΙΑ Ε.Ε. - ΕΡΓΑ

    Στη σημαντική συμβολή των πόρων που προέρχονται από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, που αναμένεται να ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε σε ομιλία της στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Οταν οι στόχοι γίνονται έργα», στη Λεμεσό, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή.

    Η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των κοινοτικών πόρων που λαμβάνει η Κύπρος από το 2004 που άρχισε η εφαρμογή της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο νησί.

    Σύμφωνα με την Υπουργό, τα έργα που υλοποιούνται με τη συγχρηματοδότηση των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις που συμπληρώνουν και προσθέτουν αξία στην ευρύτερη αναπτυξιακή πολιτική της Κύπρου, με έμφαση στις βασικές προτεραιότητες της κυπριακής οικονομίας, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η αναβάθμιση των βασικών υποδομών, η ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας, η αναζωογόνηση της υπαίθρου και των αστικών περιοχών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η προώθηση ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, η εμπέδωση συνθηκών κοινωνικής συνοχής, καθώς και η ενίσχυση και αναδιάρθρωση του τομέα της αλιείας.

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η Λεμεσός έχει επωφεληθεί και συνεχίζει να επωφελείται από τη δυνατότητα αυτή, που παρέχει η συμβολή των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως οι συγκοινωνίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 10:29:20 UTC