Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - MOODY`S
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - MOODY`S

    Η Κυβέρνηση έχει προληπτικά καλύψει τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για τους επόμενους μήνες με πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει άμεσα σε εξωτερικό δανεισμό στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των αγορών.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείου Οικονομικών μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodys να θέσει το βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας για την κυπριακή οικονομία σε αρνητικό ορίζοντα.

    Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στην απόφασή του, ο Moody`s επικαλείται τρεις λόγους. Τις μακροοικονομικές προκλήσεις στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως η Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε για τα επόμενα χρόνια, το διαχρονικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα και την έκθεσή του στην ελληνική οικονομία.

    Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η αξιολόγηση ``συνάδει με την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που, για δεκαετίες αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία``.

    Τέλος, αναφορικά με τις παρατηρήσεις του Moody`s για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ``η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι αυτός παραμένει εύρωστος και σε θέση να αντεπεξέλθει σε τυχόν κλυδωνισμούς που μπορεί να προκύψουν``.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η βρετανική Κυβέρνηση δια του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington και το Εργατικό κόμμα δια του σκιώδους Υφυπουργού, Wayne David, διακήρυξαν την πλήρη υποστήριξη τους στις διεξαγόμενες συνομιλίες για μια λύση στο Κυπριακό, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Είμαστε δεσμευμένοι, είπε ο κ. Λίντιγκτον, σαν Κυβέρνηση και σαν χώρα, για μια διευθέτηση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

    Λίντιγκτον και Ντέιβιντ μιλούσαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο στην οποία προήδρευσε ο συντηρητικός βουλευτής David Barrowes, πρόεδρος της ομάδας. Παρευρέθησαν ο Λόρδος Corbett , πρόεδρος του οργανισμού Friends of Cyprus, η υφυπουργός Συγκοινωνιών, Theresa Villiers και έξι βουλευτές, συντηρητικοί και εργατικοί, ο Υπατος Αρμοστής, Αλέξανδρος Ζήνων, αξιωματούχοι της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας , της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, του Lobby for Cyprus και άλλων παροικιακών οργανισμών. Επίσης, παρευρέθη ο Λόρδος Magginis, γνωστός υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων με μικρή ομάδα Τουρκοκυπρίων.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού από τις 14 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί απόψε για την Αίγυπτο. Στο Κάιρο ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Ahmed Aboul Gheit, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα διμερών σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β, τον Μεγάλο Ιμάμη Σεΐχη του Αλ Αζάρ, τον Επίσκοπο Μούσσα της Εκκλησίας των Κοπτών καθώς και με τα Προεδρεία της Ελληνικής Κοινότητας και της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προτίθεται να ζητήσει από τους αρμόδιους τεχνοκράτες όλα τα υπάρχοντα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα της αγοράς και έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει η Κυβέρνηση να λάβει τη σωστότερη απόφαση.

    Απαντώντας σε ερώτηση, για το τι προτίθεται να κάνει σε ό,τι αφορά πληροφορίες που αφορούν φάκελο της ΔΕΦΑ, ο οποίος φέρεται να περιέχει προσφορά χαμηλότερη για το φυσικό αέριο, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «οπωσδήποτε θα ζητήσω εξηγήσεις και όλα τα γεγονότα».

    Ο κ. Πασχαλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, τόνισε ότι σκοπός του είναι να έχει πλήρη εικόνα όλων των στοιχείων από όλους τους τεχνοκράτες που είναι εντεταλμένοι, ώστε η Κυβέρνηση να πάρει την καλύτερη απόφαση υπό τις περιστάσεις για το καλό του τόπου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 14:29:26 UTC