Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΡΚΕΛ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΞΩΔΙΚΑ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • [01] ΜΕΡΚΕΛ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Γερμανία εκτιμά ιδιαίτερα το θάρρος, τη δημιουργικότητα και την πρωτοβουλία που έχει επιδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δείχνει έτοιμος για ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας παράλληλα ότι βλέπει ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως σ αυτές τις πρωτοβουλίες.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Πρόεδρο Χριστόφια, η κ. Μέρκελ είπε ότι «εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που παίρνετε προς επίλυση του προβλήματός σας», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως».

    «Τα δικά σας βήματα δείχνουν ότι εσείς είσαστε έτοιμος να κάνετε ένα συμβιβασμό», συμπλήρωσε.

    «Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος και πως η λύση πρέπει να επέλθει από το λαό της Κύπρου».

    Αναφερόμενη στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν απλώς να στηρίξουν και να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο», σημειώνοντας ότι η ίδια θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Εθνη μετά το μεσημεριανό και ότι θα την ενημερώσει η αντιπρόσωπος τους στην Κύπρο.

    «Οποτε έχω την ευκαιρία θα μιλώ με τους επίσημους στην Τουρκία, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς που συναντώ για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες σας», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ.

    Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της Γερμανίας να κάνει ότι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός του νησιού, για δύο λόγους, όπως είπε.

    «Πρώτον», ανέφερε, «κατανοούμε τη θέση σας γιατί και η Γερμανία υπήρξε διαχωρισμένη χώρα», προσθέτοντας επίσης ότι «Γερμανία και Κύπρος έχουν ιδιαίτερα στενές και φιλικές σχέσεις και αυτό σε διάφορα πεδία».

    «Να αναφέρω», συμπλήρωσε, «τη συνεργασία που ξεκίνησε πρόσφατα με το Ινστιτούτο Μαξ Μπλαντ στο πεδίο της επιστήμης», λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν επίσης «και πολύ στενούς οικονομικούς δεσμούς».

    «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη γερμανική εμπειρία που έχουμε όπως έχω πει», συνέχισε, ενώ ανέφερε ακόμα ότι «θέλουμε επίσης να βοηθήσουμε τα πράγματα ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία του ΝΑΤΟ και της ΚΕΠΠΑ».

    Παράλληλα η κ. Μέρκελ υπέδειξε ότι «θέλουμε οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

    «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών, όπως και να λυθεί το Κυπριακό», πρόσθεσε.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται Καγκελάριος της Γερμανίας την Κύπρο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «χαίρομαι που είμαι εγώ η Καγκελάριος που έρχομαι να επισκεφθώ την πράγματι, πρέπει να ομολογήσω, πολύ όμορφη χώρα σας».

    Τέλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη φιλοξενία του καθώς και «για την καλή συνεργασία που έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Συγκινητικό και διακαές ενδιαφέρον επέδειξε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ για το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αμέσως μετά τη λήξη των κατ ιδίαν συνομιλιών που διήρκεσαν περίπου μισή ώρα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή θα σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες ολόκληρου του λαού της.

    Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για το ενδιαφέρον και τα αισθήματα φιλίας που τρέφει προς το κυπριακό κράτος και την ηγεσία του, λέγοντας ότι είναι με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και φιλίας που καλωσορίζουμε στην Κύπρο την κ. Μέρκελ, ενώ χαρακτήρισε την επίσκεψή της ιστορικό ορόσημο αφού για πρώτη φορά Γερμανός Καγκελάριος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση 50 χρόνων άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είπε εξάλλου ότι η ιστορικότητα της επίσκεψης φαίνεται και από την πληθώρα δημοσιογράφων.

    «Επενδύω στη φιλία μας και είμαι σίγουρος ότι η στήριξη της Γερμανίας θα είναι στήριξη αρχών, έως ότου να απαλλαγούμε από την κατοχή και τον εποικισμό και να έχουμε μια ειρηνική επανένωση στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών υιοθετήθηκε από τα ψηφίσματα των ΗΕ», τόνισε ο Πρόεδρος.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Συνάντηση δύο περίπου ωρών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους και συνεργατών τους με θέμα την επεξεργασία των λεπτομερειών για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν μετά την επιβολή από χθες του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά 5% στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε την Τρίτη και έχει ήδη καθορισθεί νέα συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα.

    ``Ο στόχος μας είναι``, είπε η κ. Χαραλάμπους, ``να καταλήξει αυτή η συζήτηση γρήγορα και η ανταπόδοση των μέτρων να είναι και αυτή άμεση, για αυτό και στον προβληματισμό της συζήτησης έχει μπει και το ζήτημα να μην είναι μέτρα που χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πολύ μεγάλο διοικητικό κόστος για να εφαρμοσθούν``.

    Ερωτηθείς για το πόσα πραγματικά θα είναι τα έσοδα του κράτους μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων ποσών που αντιστοιχούν στην ΑΤΑ και στα αντισταθμιστικά μέτρα, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι τα έσοδα αυτά ``θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 60 εκατομμύρια ευρώ, διότι ένα μέρος της αύξησης θα πάει πίσω στους υπαλλήλους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω της ΑΤΑ και, επιπρόσθετα, ένα μέρος των 60 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί πίσω σε αντισταθμιστικά μέτρα, άρα το πραγματικό όφελος για τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ μικρότερο``.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΞΩΔΙΚΑ - ΠΛΗΡΩΜΗ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

    Τίθεται από την Τετάρτη σε εφαρμογή η πληρωμή τροχαίων εξωδίκων μέσω διαδικτύου με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ανακοίνωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

    Πρόσθεσε ότι ο παραδοσιακός τρόπος πληρωμής των εξωδίκων στους κατά τόπους αστυνομικούς σταθμούς θα τερματιστεί σε ένα μήνα.

    Η πληρωμή των εξωδίκων, όπως εξήγησε, θα μπορεί να γίνεται επίσης, μέσω των εμπορικών τραπεζών και των συνεργατικών πιστωτικών εταιρειών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε ότι η καινοτομία εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και των προσπαθειών που καταβάλλονται από πλευράς της Δύναμης για αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 14:29:26 UTC