Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρόθυμα αποδέχθηκε να εργαστεί σκληρά μέχρι τη συνάντηση της Γενεύης στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου για την επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στο Κυπριακό. Ωστόσο, εάν θα πετύχουμε το στόχο αυτό, είπε, εξαρτάται από τη στάση της άλλης πλευράς, η οποία αναμένουμε να κάνει στροφή και να συνεργαστεί εποικοδομητικά.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα από το βήμα του 21ου Παγκυπρίου συνεδρίου του ΑΚΕΛ ότι «παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού» για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μετεξέλιξη δηλαδή του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ήταν πάντοτε μεγάλη τιμή για τον ίδιο να απευθύνεται από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος και «να μοιραζόμαστε όλοι μαζί, συλλογικά και αγωνιστικά, την υπερηφάνεια του να είναι κανείς ενεργό και δραστήριο μέλος του τιμημένου κόμματος των Κυπρίων εργαζομένων».

    «Η ενότητα του κόμματος, η συσπείρωση γύρω από το πρόγραμμα και τις συνεδριακές αποφάσεις, έκανε τη γροθιά του Λαϊκού Κινήματος πιο ισχυρή και τη φωνή του πιο βροντερή. Μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε ξανά και να διατηρήσουμε το κόμμα μας πρώτο, με τα πιο ψηλά ποσοστά, μέσα μάλιστα σε πολύ δύσκολες διεθνώς συνθήκες. Επιτύχαμε να οδηγήσουμε το κόμμα μας, με την αναγκαία και ωφέλιμη για τον τόπο συνεργασία με κεντρώες δυνάμεις, στην Προεδρία της Βουλής. Καταφέραμε, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που γενιές και γενιές Ακελιστών και Ακελιστριών θεωρούσαν πανέμορφο αλλά άπιαστο όνειρο: Την ανάδειξή μας στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διακυβέρνηση του τόπου σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι και το ξεχωριστό στοιχείο που καθιστά το 21ο Συνέδριο του Κόμματος πραγματικά ιστορικό», είπε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι βρίσκεται όντως σε μια κρίσιμη καμπή. «Εχουμε, τα τελευταία περίπου δυόμιση χρόνια, διανύσει μια απόσταση με αποκλειστικό στόχο να οδηγήσουμε τον τόπο στο απάνεμο λιμάνι της απαλλαγής από την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση».

    Μόλις αναλάβαμε την Προεδρία του κράτους πήραμε πρωτοβουλίες με στόχο να τερματιστεί η άγονη στασιμότητα στο κυπριακό, είπε. «Αξιοποιήσαμε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου μεταξύ του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία επαναβεβαίωνε τη δέσμευση για λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προνοούσε παράλληλα τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας για την προετοιμασία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που «καταθέσαμε και καταθέτουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται απολύτως στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί καμιά πολιτική να έχει προοπτικές επιτυχίας όταν περιορίζεται μόνο στην άρνηση και την απόρριψη. Με την ανάληψη πρωτοβουλιών, την υποβολή δημιουργικών προτάσεων και με διεκδικητική υπεράσπιση αρχών προχωρήσαμε, συμπλήρωσε.

    Μαζί με τον κ. Ταλάτ, «πετύχαμε πρόοδο, η οποία σε ορισμένα σημεία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως σημαντική. Δεν ήταν όμως η πρόοδος που προσδοκούσαμε γιατί και ο κ. Ταλάτ ήταν δέσμιος της Αγκυρας. Υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές σε ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού».

    Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκότερο κλίμα για την ίδια τη λύση του Κυπριακού έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουν δύο σημαντικά σημεία διέλευσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, της οδού Λήδρας στην καρδιά της Λευκωσίας και του Πύργου-Λιμνίτη. Πρόσθεσε ότι με στόχο την αποφυγή διαφαινόμενων αδιεξόδων η ε/κ πλευρά κατέθεσε πριν μερικούς μήνες δέσμη προτάσεων γνωστών και ως «τρίπτυχο». Η Τουρκία ωστόσο, απέρριψε αμέσως τις προτάσεις παρά την πολύ ενθαρρυντική υποδοχή της οποίας έτυχαν διεθνώς.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, τον λαό της Ελλάδας, για την πλήρη και ειλικρινή στήριξη που μας παρέχουν, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις μας είναι περισσότερο από άριστες».

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είπε ότι «εμείς στηρίζουμε την προοπτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. Δεν είναι δυνατό όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδεχτεί την Τουρκία ως μέλος στις τάξεις της χωρίς τη λύση του κυπριακού, ούτε είναι δυνατό η Τουρκία να προχωρά απρόσκοπτα στην ενταξιακή της πορεία χωρίς να υλοποιεί τις κυπρογενείς και άλλες υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης και έναντι όλων των κρατών μελών».

    Για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταξύ του ιδίου με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπήρξε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μια αντικειμενική εκτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

    Διευκρίνισε ότι δεν κρίνει αυτή τη στιγμή και δεν εννοεί «την έκθεση την οποία διέρρευσε και η οποία θα βρεθεί μπροστά στο ΣΑ. Για αυτό το ζήτημα θα μιλήσουμε αργότερα», είπε.

    «Υπερασπιστήκαμε τις θέσεις μας, τονίζοντας ότι αυτές βρίσκονται στα πλαίσια που ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει καθορίσει μέσα από Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επαναλάβαμε την πρότασή μας για διασύνδεση κεφαλαίων. Απορρίψαμε κατηγορηματικά τις προτάσεις της άλλης πλευράς για τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη που οδηγούν σε ένα νέο Μπούργκενστοκ. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία παραμένει «κυπριακής ιδιοκτησίας», χωρίς οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για την πρόσκληση για νέα συνάντηση στη Γενεύη στα τέλη Ιανουαρίου την οποία «πρόθυμα αποδεχτήκαμε. Δεσμευτήκαμε να εργαστούμε σκληρά αυτό το διάστημα στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου για να επιτύχουμε περισσότερες συγκλίσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι το εάν θα πετύχουμε το στόχο αυτό, εξαρτάται από τη στάση της άλλης πλευράς, η οποία αναμένουμε να κάνει στροφή και να συνεργαστεί εποικοδομητικά», επεσήμανε.

    Διαβεβαιώνοντας από το βήμα του συνεδρίου του ΑΚΕΛ ότι «παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην υπόθεση της λύσης του Κυπριακού» για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η μετεξέλιξη δηλαδή του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο «συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση που υποθηκεύει το μέλλον του».

    Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από του να συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να αγωνιζόμαστε αταλάντευτα για το όραμα της λύσης, είπε, προσθέτοντας ότι «επιλέγουμε την πατριωτική υπευθυνότητα και το διεκδικητικό πραγματισμό για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας».

    Πρόσθεσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου αποτελεί η επίτευξη μιας ελάχιστης ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. «Εμείς, όταν είχα την τιμή να ηγούμαι του ΑΚΕΛ, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως συμπολίτευση, προσπαθούσαμε να επιδεικνύουμε σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης έναντι των εξελίξεων και των συμφερόντων της πατρίδας. Και τότε υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπήρχε όμως και ένας κοινός άτυπος κώδικας πολιτικής συμπεριφοράς που υπέβαλλε ότι σε στιγμές που κρίνονται πολλά για το μέλλον μας, προτάσσουμε αυτά που μας ενώνουν και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Με θλίψη συχνά πυκνά παρατηρώ ότι ούτε το αυτονόητο δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε», είπε.

    Για την εσωτερική διακυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ανάληψη της προεδρίας του «συνέπεσε με την παγκόσμια οικονομική κρίση», η οποία πέρασε σαν τυφώνας πάνω από πολλές χώρες του κόσμου με πολύ δυσάρεστες προεκτάσεις για τους λαούς και είχε φυσιολογικά τις αρνητικές της επιπτώσεις και στην Κύπρο.

    Η Κυβέρνηση, είπε, «αντέδρασε έγκαιρα και με δύο πακέτα στήριξης της οικονομίας συνολικού ύψους περίπου πεντακόσιων εκατομμυρίων ευρώ προσπαθήσαμε και δώσαμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». Με σωστούς χειρισμούς, συνέχισε, η κυπριακή οικονομία έχει τεχνικά εξέλθει από την οικονομική ύφεση και καταγράφει ήδη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κινηθούν στο 1,5%. Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει, ωστόσο είπε, «να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες συνίστανται στην αντιμετώπιση των ίδιων των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας».

    Ηδη, με τον προϋπολογισμό του 2010 και ιδιαίτερα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί σε λίγες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάνουμε θετικά βήματα προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, όπως σημειώνουν ξένοι οίκοι και οργανισμοί.

    «Η δική μας Κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει στηρίξει ουσιαστικά τον Κύπριο πολίτη και ειδικότερα τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επί δικής μας διακυβέρνησης οι κοινωνικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 35% ή κατά τριακόσια εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να «δούμε με τους κοινωνικούς εταίρους όπως για παράδειγμα, οι πολλές συντάξεις που φτάνουν σε επίπεδα περισσότερα της αντιμισθίας του Προέδρου της Δημοκρατίας». Και από την άλλη, σημείωσε, έχουμε τους συνταξιούχους με τις χαμηλές συντάξεις, και δεχόμεθα κριτική γιατί αυξάνουμε αυτές τις συντάξεις για να μπορεί να ζήσει αυτός ο κόσμος με αξιοπρέπεια.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πακέτο μέτρων για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, το οποίο έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία της Βουλής. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μαζί με τα κόμματα της συμπολίτευσης ένα νέο πακέτο. «Μπορούμε με μικρό κοινωνικό κόστος, με ήπια μέτρα και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις οικονομικές προκλήσεις και να ανοίξουμε λεωφόρο ευημερίας για το μέλλον. Εχω την πεποίθηση ότι το πακέτο θα πάρει πολύ σύντομα την τελική του μορφή και εύχομαι και ελπίζω να υπερψηφιστεί στη Βουλή», είπε.

    Ενα άλλο χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης του, είπε, είναι η επίλυση προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία για δεκαετίες. Ηδη «έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ακόμα μερικές δεκαετίες. Αναμορφώσαμε τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το υδατικό επιλύεται πλήρως τον επόμενο χρόνο απεξαρτώντας την κάλυψη των αναγκών μας σε νερό από τις καιρικές συνθήκες. Ρυθμίσαμε το ζήτημα των αγροτικών χρεών που εκκρεμούσε δεκαετίες. Προωθείται μια συνολική προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα αναμορφώσει το δημόσιο σχολείο και ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, που αποτελούν την «καρδιά» του όλου εγχειρήματος».

    Θέτουμε την ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου σε μια νέα βάση με τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Στη στεγαστική πολιτική δίνουμε διέξοδο σε εκατοντάδες ζευγάρια μέσα από το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και τη συνεχή στήριξη του προσφυγικού κόσμου, συμπλήρωσε.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θα ασχοληθεί με το πώς βλέπουν κάποιοι τον προσφυγικό κόσμο που «τάχατες δεν έχει κερδίσει τίποτε από αυτή την Κυβέρνηση. Εχει κερδίσει στο πολλαπλάσιο πολύ περισσότερα από μερικές διακυβερνήσεις προηγούμενα», συμπλήρωσε.

    Η οικονομική κρίση, ανέφερε, δημιουργεί δυσκολίες στην υλοποίηση προγράμματος της διακυβέρνησης, αλλά υποσχέθηκε ότι «στόχος και όραμα μας είναι με τη λήξη της θητείας μας όχι μόνο να έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως οι αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά να έχουμε μια πιο δίκαια κοινωνία».

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/κ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και την καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης. «Κάνουμε συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα κάνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα», διαβεβαίωσε.

    Για το θέμα της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι επιθυμεί να σχολιάσει «την τάση να προταχθούν τα ζητήματα της μετανάστευσης στον τόπο μας με διάθεση να πληγεί η Κυβέρνηση με ένα τρόπο λαϊκίστικο για να μην πω ρατσιστικό τρόπο. Για πρώτη φορά η Κύπρος έχει ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική την οποία επαινούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Στο σημείο αυτό είπε ότι δεν θέλει να κολακεύσει τον ΥΠΕΣ, αλλά ο Νεοκλής Συλικιώτης, είπε, «μάχεται πραγματικά και έχει προωθήσει θέσεις της Κύπρου οι οποίες γίνονται κατανοητές από όλους τους κοινωνικούς εταίρους». Μια πολιτική, πρόσθεσε, που αποδίδει καρπούς, αφού καταφέραμε όχι μόνο να θέσουμε την κατάσταση επιτέλους υπό έλεγχο, αλλά και να τη βελτιώσουμε δραστικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

    Αναφερόμενος στα πραγματικά δεδομένα, είπε ότι το 2005 οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου ήταν 11,300. Το 2008 όταν ανέλαβε η Κυβέρνησή του, «οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου ανέρχονταν στις οκτώμισι χιλιάδες. Σήμερα οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου είναι λιγότερες από χίλιες. Ρυθμίσαμε τη νόμιμη μετανάστευση. Αντιμετωπίσαμε την κατάχρηση του συστήματος ασύλου και μειώσαμε τον αριθμό των αιτητών για άσυλο. Περιορίσαμε αποτελεσματικά τη ροή λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα. Με τη λήψη αυστηρότερων μέτρων αντιμετωπίζουμε την παράνομη εργοδότηση και την παράνομη μετανάστευση. Για πρώτη φορά υιοθετήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας. «Εχουν δικαιώματα και οι μετανάστες και πρέπει να παύσουν ορισμένοι να εκμεταλλεύονται την παρουσία μεταναστών για να προωθούν ρατσισμό στον τόπο μας», είπε ο Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι «αξιοποιούμε όλα τα προσφερόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εργαζόμαστε για να αποδεχτούν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το μέτρο της ενδοκοινοτικής ανακατανομής των προσφύγων. Πάνω απ όλα όμως, η μεταναστευτική μας πολιτική σέβεται τον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις».

    Για το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι «ένα κόμμα που σε κάθε πτυχή της δράσης του, χαρακτηρίζεται για τη συνέπεια και τη σοβαρότητα του και που με την αγωνιστική του παρουσία συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόοδο και την προκοπή του λαού μας και της πατρίδας μας».

    Πρόσθεσε ότι η δική του «εκτίμηση, αγάπη, σεβασμός και ευγνωμοσύνη για το Κόμμα των Κυπρίων Εργαζομένων για το κόμμα μας δεν έχει όρια, είναι απεριόριστη. Ημουν, είμαι και θα είμαι ένας από εσάς. Ενας από τους θερμούς αγωνιστές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

    Διαβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε μαζί για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για απελευθέρωση, αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια πιο δίκαιη κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι του μόχθου και της πνευματικής εργασίας θα λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και θα ευημερούν δημιουργικά στην κοινωνία.

    «Ούριο άνεμο στα πανιά των αγώνων και των οραμάτων μας. Το καράβι θα φτάσει στον προορισμό του. Καλή επιτυχία στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Εκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ διατυπώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην Εκθεση επαναβεβαιώνεται το πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας στις διαπραγματεύσεις.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Εκθεση είναι εκτενής και σε μεγάλο βαθμό περιγραφική της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, από το Μάρτιο του 2008 μέχρι και σήμερα. Ανέφερε ότι όπως κάθε φορά, η Κυβέρνηση πολύ προσεκτικά θα μελετήσει σε βάθος την Εκθεση, θα την αξιολογήσει και ανάλογα θα ενεργήσει.

    Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στην Εκθεση διατυπώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού. «Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο, επίσης, η αναφορά στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 186 (1964) και στα δύο κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά εργάζεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών που πρεσβεύει η ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν συναντήθηκε με ομάδα φοιτητών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που πραγματοποιεί εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κύπρο, τους οποίους ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και απάντησε σε ερωτήσεις φοιτητών.

    Μιλώντας στους φοιτητές, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κυπριακός λαός συνεχίζει τον αγώνα για επανένωση του νησιού και για τη δημιουργία προϋποθέσεων ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σημείωσε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η λύση το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο, πρόσθεσε πως η οποιαδήποτε λύση δεν είναι αυτοσκοπός.

    «Το Κυπριακό δεν λύεται με τους Τουρκοκύπριους από εκεί και τους Ελληνοκύπριους από εδώ» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν. Εμείς δεν εγκαταλείπουμε περιουσίες προγόνων, δεν εγκαταλείπουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν εγκαταλείπουμε εκκλησίες, ούτε τη θρησκεία μας, ούτε τις ρίζες μας», είπε.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΚΕΛ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ

    Αναφορές στο Κυπριακό, την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση, περιείχε η εισηγητική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού από το βήμα του 21ου Παγκύπριου Συνέδριου του ΑΚΕΛ, στη Λευκωσία. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας χειρίζεται το Κυπριακό στη βάση συγκροτημένης στρατηγικής και ανέφερε ότι εργάζεται με αποφασιστικότητα και ρεαλισμό για τη λύση.

    Χαρακτήρισε αρνητική τη στάση του Τ/κ ηγέτη στην πρόσφατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης διέψευσε τη σεναριολογία περί αλλαγής στη διαδικασία, επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και διαιτησίας. Είπε ότι η ανάδειξη του κ. Ερογλου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας δυσκολεύει τις προσπάθειες για λύση, ενώ ανέφερε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών σε βασικές πτυχές του Κυπριακού,

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και είπε πως αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, που αφορούν και την Κύπρο, δεν μπορεί να ελπίζει σε απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία. Στο εσωτερικό μέτωπο, χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, λέγοντας ότι η πολυπόθητη ενότητα μπορεί να επιτευχθεί με ελάχιστη κοινή πολιτική βάση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 November 2010 - 22:29:18 UTC