Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΜΠΛΗ ΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός ότι στην Εκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ διατυπώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην Εκθεση επαναβεβαιώνεται το πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας στις διαπραγματεύσεις.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Εκθεση είναι εκτενής και σε μεγάλο βαθμό περιγραφική της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, από το Μάρτιο του 2008 μέχρι και σήμερα.

    Ανέφερε ότι όπως κάθε φορά, η Κυβέρνηση πολύ προσεκτικά θα μελετήσει σε βάθος την Εκθεση, θα την αξιολογήσει και ανάλογα θα ενεργήσει.

    Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θετικό το γεγονός ότι στην Εκθεση διατυπώνεται η βάση λύσης του Κυπριακού.

    «Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», είπε.

    Πρόσθεσε ότι αποτελεί θετικό στοιχείο, επίσης, η αναφορά στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 186 (1964) και στα δύο κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στην Εκθεση επαναβεβαιώνεται το πλαίσιο της ακολουθούμενης διαδικασίας στις διαπραγματεύσεις, ότι δηλαδή, η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης και ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

    Υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία αποκλείει την ύπαρξη αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και την άσκηση επιδιαιτησίας.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι στην Εκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η όλη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στην αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

    Σημείωσε επίσης ότι στην Εκθεση ο ΓΓ υιοθετεί τη λογική του συνδυασμού διαφόρων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης και σ αυτό συμπεριλαμβάνει και το κεφάλαιο του εδαφικού.

    Είναι γνωστό, είπε, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει τη συνδυασμένη συζήτηση του κεφαλαίου του περιουσιακού, με αυτά του εδαφικού και των εποίκων, για διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στην Εκθεση υπάρχουν μερικές προβληματικές αναφορές που αφορούν στο ρόλο πολιτικών ηγετών και ΜΜΕ στη δημιουργία πολιτικού κλίματος που να στηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης».

    Οι αναφορές του ΓΓ, επισήμανε, πρέπει να προβληματίσουν όλους σχετικά με τη ρητορική που χρησιμοποιείται δημοσίως στο εσωτερικό, τα μηνύματα που εκπέμπονται διεθνώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά γίνονται αντιληπτά από τους διάφορους αποδέκτες.

    «Παρά ταύτα, εμείς θεωρούμε ότι στην Εκθεση του ΓΓ θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονταν αυτές οι αναφορές, όπως πρέπει να αποφεύγονται δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων του, οι οποίες προκαλούν άλλες δηλώσεις και αναφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, εξάλλου, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Εκθεσή του διατυπώνει την ανησυχία του για την προοπτική των διαπραγματεύσεων.

    «Είναι γνωστό ότι προ του φάσματος ύπαρξης αδιεξόδου, ο ΓΓ συγκάλεσε τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, στις 18 Νοεμβρίου», επεσήμανε.

    Διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι απλά επιθυμεί, αλλά επείγεται και εργάζεται εντατικά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη, του ερχόμενου Ιανουαρίου, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει με τον ίδιο εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο, να εργάζεται έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

    «Θα συνεχίσει να εργάζεται με αυτοπεποίθηση και χωρίς φοβικά σύνδρομα, καθοδηγούμενη από τις αρχές λύσης έτσι όπως αυτές διατυπώνονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η τουρκική πλευρά παρουσιαστεί δημιουργική και ευέλικτη και κινηθεί μέσα στο πλαίσιο που καθορίζουν τα Ηνωμένα Εθνη, τότε μπορεί να δοθεί ισχυρή ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν η Κυβέρνηση παρατηρεί έμμεσες απειλές από τον τόνο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία, που είναι από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, κυπριακής καθοδήγησης και η βάση της λύσης είναι δεδομένη.

    «Είναι φανερό», συνέχισε, «ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει ανήσυχος για την προοπτική των διαπραγματεύσεων».

    Επανέλαβε ότι «και εμείς είχαμε πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι στις διαπραγματεύσεις του περιουσιακού δεν έχουμε εξελίξεις, δεν έχουμε πρόοδο διότι υπάρχουν διαφωνίες. Και πολύ φυσιολογικά τον ΓΓ τον ανησυχεί το πώς θα προχωρήσουμε, για αυτό συγκάλεσε τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και αυτό συζήτησαν».

    Συνέχισε λέγοντας ότι έχει συμφωνηθεί η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μέσω της διαδικασίας στα πλαίσια της οποίας γίνεται η συζήτηση για το Κυπριακό.

    Διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά, ενόψει της συνάντησης στη Γενεύη θα συνεχίσει το ίδιο εντατικά και το ίδιο εποικοδομητικά να εργάζεται.

    Ερωτηθείς εάν η συνάντηση στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί στις 25 ή 26 Ιανουαρίου, είπε ότι αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

    Σε ερώτηση τι να αναμένουμε από τη συνάντηση στη Γενεύη, ο κ. Στεφάνου συνέστησε να επικεντρωθούμε στη δουλειά που πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν ενόψει της Γενεύης.

    «Ή μήπως θα αρχίσουμε πάλι το ίδιο σενάριο, όπως ξεκίνησε και πριν κατέβει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, πριν βγει η έκθεση του Ιουνίου του 2010, πριν βγει το ψήφισμα του Ιουνίου του 2010 και πριν ο Πρόεδρος μεταβεί στη Νέα Υόρκη; Νομίζω πρέπει να επικεντρωθούμε στη ουσία», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πολλή πεποίθηση και πάντοτε καλά προετοιμασμένος θα εργαστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο μέσα από την εντατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τον Γενάρη για να βρούμε νέες συγκλίσεις.

    [02] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Βερολίνο για το τουρκο - γερμανικό πολιτιστικό φόρουμ.

    Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απεσταλμένος του οποίου ήταν στη συνάντηση, η κ. Μέρκελ είπε ότι ``πρέπει να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα. Στις αρχές του νέου έτους, όταν θα πάω στην Κύπρο, θα κάνω αυτό που μου αναλογεί``.

    Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την Γερμανία και την Τουρκία φίλες χώρες, σε αυτό συνέβαλε - πρόσθεσε - και η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Κρίστιαν Γούλφ πρόσφατα στην Αγκυρα. Η Τουρκία είπε, έχει μια δυναμική λόγω του νεαρού πληθυσμού της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και των G 20 και ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, ενώ για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ανέφερε ότι είναι πιστοί στις συμφωνίες που έχουν συνάψει παλαιότερα. Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι είναι Καγκελάριος και αυτών που είναι πρόσφυγες, εννοώντας τα εκατομμύρια των Τούρκων ή Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας που μένουν στην Γερμανία.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΜΠΛΗ ΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο τρίτος Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2010, ύψους 83.129.538 ευρώ.

    Υπέρ της ψήφισης σε νόμο του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, με τη δέσμευση του κονδυλίου για τη μεταφορά του στρατοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή Χίλτον στη Λευκωσία, τάχθηκαν 29 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή, έχοντας διευκρινίσει προηγουμένως ότι υποστηρίζουν τη δέσμευση του σχετικού κονδυλίου του Υπουργείου Αμυνας και ότι, επίσης, υποστηρίζουν τα επιδόματα σε δυσπραγούντες και εκτοπισθέντες, στον Κεντρικό Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τα υπόλοιπα κεφάλαια για την Εθνική Φρουρά, την εισφορά σε δήμους και συνδέσμους και ότι καταψηφίζουν όλα τα άλλα κονδύλια. Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον της ψήφισης του νόμου, ενώ το ΕΥΡΩΚΟ απουσίαζε κατά την ώρα της ψηφοφορίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής και την εισηγητική έκθεση, το σύνολο των δαπανών στον προϋπολογισμό αυτόν ανέρχεται στα 83.129.538 ευρώ και, από τα χρήματα αυτά, προβλέπεται χορηγία στο ΡΙΚ ύψους 14,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματικά επιδόματα σε δυσπραγούντες και εκτοπισθέντες 22 εκατομμύρια ευρώ, λόγω αύξησης του αριθμού των δικαιούχων δημόσιου βοηθήματος.

    Προβλέπεται, επίσης, ποσό για τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών του Φορέα και πρόσθετη χορηγία 315.664 ευρώ για το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να καλύψει τη διαφορά του εγκεκριμένου από τη Βουλή προϋπολογισμού του ΚΥΠΕ για το 2010 ύψους 1.998.170 ευρώ και του αντίστοιχου ποσού που είχε συμπεριληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010 και που ανερχόταν στα 1.682.511 ευρώ.

    Για την Εθνική Φρουρά προβλέπεται συνολικώς το ποσόν των 7 εκατομμυρίων ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες μεταστέγασης στρατοπέδου, για ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τροφή και εκπαιδεύσεις.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2011 συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε πως ο Προϋπολογισμός ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των οικονομικών δυνατοτήτων και περιορισμών που υπάρχουν.

    Πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός διατηρεί το επίπεδο των δαπανών στο περσινό, αλλά με καλύτερους ελέγχους των δαπανών, βελτίωση των διαδικασιών και εισαγωγή πρωτοκόλλων για καλύτερη διαχείριση θα επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα. Παρατηρώντας ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης μπορούν να υπάρξουν και θετικά, είπε πως στον τομέα της υγείας «αποφασίσαμε να βελτιώσουμε πολλά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τον περιορισμό των σπαταλών» και πρόσθεσε ότι «με εισαγωγή νέων εργαλείων της ηλεκτρονικής υγείας αρχίσαμε από πέρσι να παρατηρούμε θετικά αποτελέσματα».

    Πέρσι σε συγκεκριμένες κλινικές επιτύχαμε, είπε, αύξηση παραγωγής μέχρι 30% και 40%, και ανέφερε ότι μια στις τέσσερις αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Λευκωσίας χανόταν, που σήμαινε κόστος πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ και εξήγησε ότι με τη μηχανογράφηση λύθηκε αυτό το πρόβλημα. Ο κ. Πατσαλίδης είπε πως επιχειρείται συγκράτηση των δαπανών για τα φάρμακα, προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από το 20% στο 10%.

    «Με σωστή διαχείριση, αύξηση των προγραμμάτων πρόληψης, με αύξηση της παραγωγής στις κλινικές, εκμηδένιση της πολυσυνταγογραφίας και τα παραπεμπτικά, θα ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές πιέσεις», είπε και κατέληξε αναφέροντας ότι προωθείται η δημιουργία συστήματος εσωτερικού ελέγχου.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2011 προβλέπει δαπάνες 651 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι σε αυτόν επαναλαμβάνεται το φαινόμενο που παρουσιάζεται και σε άλλους προϋπολογισμούς, να θυσιάζονται αναπτυξιακές δαπάνες για να καλυφθούν οι τακτικές δαπάνες του Υπουργείου, που αυξάνονται κατά 2%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 November 2010 - 20:29:19 UTC