Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Η Κύπρος και ο λαός της ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρόντες στους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας των Αρμενίων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην πανηγυρική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα Αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό Σουρπ Αστβατζατζίν, τον οποίο διάβασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης.

    Παρόντες και συμπαραστάτες, σημείωσε, στις ώρες των αρνητικών και άσχημων ιστορικών στιγμών, αλλά μαζί και στις χαρές και τις επιτυχίες. Είναι για τούτο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας, το 1982 μετά από πρωτοβουλία του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε.

    Από τη δική της πλευρά, συνέχισε, η φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, με την επιμονή, την εργατικότητα και το ταλέντο των ανθρώπων της, αναδείχθηκε με πείσμα και ενάντια στις δυσκολίες σε ουσιαστικό παράγοντα προόδου και ευημερίας στον τόπο.

    ``Είναι κοινά τα αισθήματα περηφάνιας που μας πλημμυρίζουν όλους όταν Αρμένιοι συμπολίτες μας, μέσα από ένα μακρύ κατάλογο Αρμενίων κατοίκων της Κύπρου, ως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών βρίσκονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων ανθρώπων αυτού του μικρού τόπου και τιμούν την Κύπρο και το λαό μας και εδώ και στο εξωτερικό``.

    Αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελούν συστατικό μέρος την πολυπολιτισμικής μας κοινωνίας.

    Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας σας, όπως και όλων των άλλων θρησκευτικών ομάδων, εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του λαού μας, σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις θρησκευτικές ομάδες βρίσκονται πάντα στο κέντρο των προσπαθειών μας και τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη φροντίδα. ``Θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο των προσπαθειών μας το σεβασμό και τη διατήρηση της ιδιαίτερής σας ταυτότητας``.

    Για το σκοπό αυτό, είπε, διατηρούμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας και τις θρησκευτικές σας Αρχές. ``Οι παραγωγικές προσεγγίσεις, αλλά και εφικτές λύσεις στα προβλήματα είναι μόνο τότε δυνατές: όταν προέρχονται και είναι αποτέλεσμα ενός έντιμου, ανοικτού και με αμοιβαίο σεβασμό των απόψεων διαλόγου``.

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε ότι οι προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας θα συνεχιστούν με επιμονή και καλή θέληση, αλλά και διεκδικητικότητα βασισμένη πάνω σε αρχές. ``Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις τελευταίες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. Στοχεύουμε σε μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, την οποία θα χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της``.

    Παραμένουμε, σημείωσε, προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση. Η κυπριακή φιλόξενη γη μπορεί και είναι σε θέση να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά της Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή, κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στη Νέα Υόρκη αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης διαδικασίας, κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, χωρίς διαφοροποίηση του ρόλου και της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή καθορίζεται από σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντηση ζήτησε τη διασύνδεση των τριών κεφαλαίων, περιουσιακού, εδαφικών αναπροσαρμογών και εποίκων και εξήγησε τη σημασία τους για τη συνολική λύση του Κυπριακού, πράγμα που έγινε πλήρως κατανοητό από τον ΓΓ και την αντιπροσωπεία του, πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ο κ. Στεφάνου, θα ενημερώσει και θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

    Παράλληλα, είπε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συνεχίσει να εργάζεται για την εκπλήρωση του πάγιου στόχου της λύσης του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 1979 για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα ΗΕ στα ψηφίσματά τους, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ερωτηθείς πότε θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα κόμματα και εάν θα γίνει Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό θα ανακοινωθεί. Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήρθε το Σάββατο από τη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα το απόγευμα αναχωρεί για την Ελλάδα. Την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και μετά θα μιλήσει σε ειδική σύνοδο του ελληνικού κοινοβουλίου που πραγματοποιείται για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προσκεκλημένος της ελληνικής Βουλής.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Με τη μνήμη να επιστρέφει στην Αρμενική Γενοκτονία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν κάλεσε για μια ακόμη φορά τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει επιτέλους το τρομερό και ατιμώρητο αυτό έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας» και να αντιμετωπίσει πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά την τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε τόπο ελευθερίας.

    Στη πανηγυρική θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό «Σουρπ Αστβατζατζίν», ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «η ιστορική αλήθεια πρέπει επιτέλους να καταγραφεί και η δικαιοσύνη να επικρατήσει». «Η Τουρκία, ο μεγάλος ένοχος, πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του διαπραχθέντος εγκλήματος», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «οι πονηρές μεθοδεύσεις της Αγκυρας τα τελευταία χρόνια για δήθεν ειρήνευση με την Αρμενία είναι πλήρως αναξιόπιστες και σαφώς υστερόβουλες».

    «Πρόκειται για ενέργειες και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εξαπάτηση των Αρμενίων και στην παραχάραξη της Ιστορίας και ως τέτοιες απορρίπτονται από τον αρμενικό λαό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όσα χρόνια και να περάσουν ο αγώνας μας για δικαιοσύνη και ελευθερία δεν θα σταματήσει».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, πολιτεύτηκε στη βάση αυτών που είχαν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος διευκρινίζοντας ότι οι κίνδυνοι που είχαν εντοπίσει οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιβεβαιώθηκαν, τόνισε πως οι μεθοδεύσεις κάποιων στο διεθνή παράγοντα θα συνεχισθούν γι αυτό και «χωρίς καμία φοβία, αλλά με αποφασιστικότητα οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε».

    Σε δηλώσεις στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ξέραμε από την αρχή ότι αυτή η συνάντηση θα ήταν δύσκολη, γιατί εκείνοι που είχαν μεθοδεύσει τα πράγματα ήθελαν να τα φέρουν σε ένα τέλος». «Οι κίνδυνοι που είχαμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις προδιαγράψει από την αρχή δεν έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής», ανέφερε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολιτευτεί στη βάση αυτών που είχαμε συμφωνήσει όλοι, όμως», συνέχισε «οι κίνδυνοι δεν εξέλειπαν, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος του διεθνούς παράγοντα θα συνεχίσει να πιέζει και για διεθνή διάσκεψη, θα συνεχίσουν να πιέζουν και για χρονοδιαγράμματα».

    «Στην Τουρκία είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι η Τουρκία που με την πολιτική της δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα, είναι η Τουρκία που περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, είναι η Τουρκία η οποία λειτουργεί με ένα αλαζονικό και απαράδεκτο τρόπο», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι «οφείλω να πω ότι οι προσπάθειες που κατέβαλε ο διεθνής παράγοντας να επιβάλει αυτά που τροχιοδρομούσε από καιρό, τουλάχιστο στη συνάντηση που έκανε ο Πρόεδρος δεν τα έχει περάσει», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν θα σταματήσουν όμως, για αυτό το λόγο χωρίς καμία φοβία, αλλά με αποφασιστικότητα οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και ταυτόχρονα η Τουρκία να πληρώσει το τίμημα για τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 November 2010 - 14:29:13 UTC