Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΛΙΒΥΗΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [02] ΕΔΑΔ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ
  • [03] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΛΙΒΥΗΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Λιβύη υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, και είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να προσφέρει τη συνεργασία και την υποστήριξή της για λύση του προβλήματος, διαβεβαίωσε ο νέος Πρέσβης του Γραφείου της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίγια Μουσταφά Α. Αλμγκέρμπι.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Αλμγκέρμπι είπε ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να φθάσουν σε λύση του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της και τη διατήρηση της κυριαρχίας της, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Λιβύης για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και για τη στάση της Λιβύης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Ο νέος Πρέσβης είπε ότι η Λιβύη και η Κυπριακή Δημοκρατία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς, οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν από τον Μουάμαρ Αλ Καντάφι και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και αναπτύχθηκαν και έφθασαν σήμερα σε υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

    Ο κ. Αλμγκέρμπι διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την προαγωγή και την εδραίωση των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο ακτές της Μεσογείου, τη νότια και τη βόρεια.

    Πρόσθεσε ότι ως μεσογειακές χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την αποχώρηση όλων των στρατιωτικών στόλων από τη Μεσόγειο, μετατρέποντάς την σε μιαν περιοχή πολιτιστικών και εμπορικών ανταλλαγών και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι οι δύο κοινότητες θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να φθάσουν σε λύση του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της και τη διατήρηση της κυριαρχίας της, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.

    Η Λιβύη, πρόσθεσε, υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα για μιαν ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σημείωσε ότι η θέση της Λιβύης στο Κυπριακό εκφράζεται στις διακηρυγμένες θέσεις της σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, και διαβεβαίωσε ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να προσφέρει τη συνεργασία και την υποστήριξή της για λύση του προβλήματος.

    Είπε, επίσης, ότι η Λιβύη είναι χώρα φιλική προς την Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς την Κύπρο για τις θέσεις της όσον αφορά τη χώρα του. Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί καταλύτη στη διαπραγματευτική διαδικασία της Λιβύης με την ΕΕ.

    Ο νέος Πρέσβης ανέφερε ότι προσβλέπει στην υποστήριξη της Κύπρου σε έναν αριθμό θεμάτων που τέθηκαν από τον Μουάμαρ Αλ Καντάφι κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2009.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης ήταν πάντοτε εξαίρετες, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να επεκτείνουν περαιτέρω αυτές τις σχέσεις προς όφελος των κυβερνήσεων και των λαών των δύο χωρών.

    Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία είναι να ενθαρρύνει περαιτέρω και να προωθήσει τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι σε τοπικό επίπεδο το γεγονός ότι η Κύπρος και η Λιβύη είναι μεσογειακά κράτη τούς επιτρέπει να εργαστούν μαζί ώστε να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, με στόχο την προαγωγή του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαπολιτισμικής κατανόησης.

    Εξέφρασε, επίσης, την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη της Λιβύης για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσης, ανέφερε ότι η Κύπρος εκτιμά τη στάση της Λιβύης σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, και εξέφρασε ευγνωμοσύνη που αποθαρρύνει πολιτικές που δεν ευνοούν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν με τον τέως ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και συνεχίζονται με τον νυν ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, λέγοντας ότι οι συνομιλίες τώρα εστιάζονται στο περιουσιακό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό.

    Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ``ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους``, επισημαίνοντας ότι ``πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτύχουμε πρόοδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στο τρίπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε τον Ιούλιο που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τ/κ πλευρά, ``θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία``.

    ``Αναμένουμε από την Αγκυρα και την τ/κ ηγεσία να αντιδράσουν θετικά σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Αγκυρα και την τ/κ ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Αγκυρας και της τ/κ ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού, αλλά ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση``, είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, και πρέπει να είναι εποικοδομητικός.

    Οι θέσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    Η Τουρκία, είπε, πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει με θετικό και ενεργό τρόπο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για την ΕΕ, καθώς αυτό οδήγησε στο πάγωμα μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της Αγκυρας.

    [02] ΕΔΑΔ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Την δίκαιη ικανοποίηση, δεκαεννέα Ελληνοκυπρίων, που εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου, στερήθηκαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, αναμένεται να ανακοινώσει, στις 26 Οκτωβρίου 2010, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδικάζοντας και τις σχετικές αποζημιώσεις.

    Ηδη, το Δικαστήριο, έχει αποφασίσει, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2009, ότι για όλες αυτές τις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων που στερήθηκαν την πρόσβαση και την εκμετάλλευση των περιουσιών τους, στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου, έχει υπάρξει παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας ( άρθρο 1, πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο 1) ενώ, για 11 από τις 19 περιπτώσεις, έχει αποφασίσει ότι, υπήρξε, επιπλέον και παραβίαση του δικαιώματος, στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της Σύμβασης).

    Εκδίδοντας, τότε, την καταδικαστική του απόφαση, κατά της Τουρκίας, το ΕΔΑΔ είχε γνωστοποιήσει ότι, σε μεταγενέστερο στάδιο, θα κοινοποιούσε την απόφαση του, σχετικά με την επιδίκαση μιας δίκαιης ικανοποίησης στους 19 ελληνοκύπριους που είχαν καταφύγει στο Δικαστήριο.

    [03] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η θέση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυπριακή θέση, ανέφερε ο Πρέσβης του Βελγίου στην Κύπρο Guy Servin, μιλώντας στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Η Κύπρος, ανέφερε ο Πρέσβης της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα σε αυτό το στάδιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές το τι θα γίνει από εδώ και μπρος.

    Ανέφερε ότι η απόφαση ίσως τεθεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ίσως θα πρέπει να αποφασίσουν και να στείλουν την απόφασή του στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι ίσως θα πρέπει να παρέμβει και το Συμβούλιο της ΕΕ, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς θα γίνει.

    Ο κ. Servin σημείωσε ότι στη γνωμάτευσή της, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει τη θέση ότι η ορθή νομική βάση είναι το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, κάτι που αποτελεί θέση και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, ο Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Kremlin Cup, μετά την άνετη νίκη που πέτυχε επί του Ιταλού Πότιτο Σταράτσε.

    Ο 25χρονος Κύπριος τενίστας επικράτησε εύκολα 2-0 σετ και θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή στους «8» της διοργάνωσης, τον νικητή του ζευγαριού Στακόφσκι/Ντολγκοπόλοφ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 October 2010 - 17:29:54 UTC