Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΞΗ

    Την ευχή η διάνοιξη του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου Λιμνίτη να δώσει ώθηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των οργανωμένων φορέων και των απλών ανθρώπων της περιοχής, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή μέρα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του σημείου διέλευσης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε παράλληλα πως ``ύψιστος στόχος μας ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει εντελώς τα πράγματα και θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου``.

    ``Μιας λύσης που να καθιστά τους Κυπρίους πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους``, ανέφερε και επαναβεβαίωσε την αταλάντευτη προσήλωσή του σε αυτό το όραμα ``που για εμένα αποτελεί στόχο ζωής``, όπως είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως ``μια δύσκολη και ενίοτε επίπονη προσπάθεια φτάνει σήμερα σε αίσιο πέρας``, σημειώνοντας πως ``η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική πρωτίστως για τους ανθρώπους της περιοχής, τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής``.

    ``Η απόσταση και κατά συνέπεια ο χρόνος προς και από τη Λευκωσία μειώνεται σημαντικά. Τα οφέλη θα γίνονται ολοένα και πιο ορατά για όλους αλλά πρωτίστως για τις κοινότητες που βρίσκονται στον οδικό άξονα από την Πόλη Χρυσοχούς μέχρι τη Μόρφου και τη Λευκωσία``, είπε.

    Σημείωσε πως η ανακατασκευή του δρόμου θα βοηθήσει επίσης και την ταχύτερη διακίνηση των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων στα πλαίσια του μέτρου που αποφασίσαμε και βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και μερικούς μήνες. ``Γνωρίζω ότι απομένουν και άλλα να γίνουν. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ας εκτιμήσουμε τούτη την ώρα αυτό που επετεύχθη``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό και ευχαρίστησε από καρδιάς τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, τις Κοινοτικές Αρχές και τα οργανωμένα σύνολα για τη θερμή υποδοχή και ταυτόχρονα, είπε, «να τους συγχαρώ για τη συνδρομή τους και να τους καλέσω να επεκτείνουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την κοινή τους δράση».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως από το 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης, ``είδαμε να καταρρέει ως χάρτινος πύργος το επιχείρημα των γνωστών εθνικιστικών κύκλων ότι είναι αδύνατη η συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι απλοί άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά σε μια κοινή πατρίδα``, επεσήμανε.

    Εκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα κοινοτάρχη του Λιμνίτη Γκιοκσέλ Καπαράν που υπήρξε, όπως είπε, ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για διάνοιξη του σημείου διέλευσης. Εκφράζω τη λύπη μου που δεν βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας για να χαρεί μαζί μας την ευόδωση αυτής της προσπάθειας, ανέφερε.

    Απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα Ηνωμένα Εθνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κράτη μέλη, και προσωπικά στον Επίτροπο Φούλε για τη σημερινή του παρουσία, καθώς και στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία συνέδραμαν οικονομικά για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου.

    «Ευχαριστώ, επίσης, θερμά όλους τους ανώνυμους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, τεχνικούς, εργάτες και όλο το προσωπικό που έφερε σε πέρας τα κατασκευαστικά έργα παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες», ανέφερε.

    ``Εύχομαι τα καλύτερα για τους κατοίκους της περιοχής και τους καλώ να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο της κοινής πάλης και του αγώνα μέχρι να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επανένωση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 October 2010 - 9:30:12 UTC