Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - PAFOS APHRODITE FESTIVAL - ΟΠΕΡΑ LA BOHEME

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αvigdor Liberman εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη ξεκάθαρη, όπως την χαρακτήρισε, στάση που τηρεί η Κύπρος στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Iσραηλινών πολιτών.

    Ο κ. Liberman μιλούσε μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Μάρκο Κυπριανού, στη Λευκωσία, ο οποίος επανέλαβε στον Ισραηλινό Υπουργό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Ισραηλινό ομόλογό του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησh τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διμερή και περιφερειακά.

    Επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα είχαν ένα σημαντικό αριθμό συναντήσεων, ειδικότερα εντός του τρέχοντος έτους, τόσο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, όσο και στο πλαίσιο διεθνών βημάτων.

    Αυτές οι συναντήσεις, είπε, μας δίνουν την ευκαιρία να αλληλοενημερωθούμε για πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω προώθησης των διμερών μας σχέσεων.

    Σημείωσε, δε, ότι ήδη υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σε όλους τους τομείς.

    Η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού συμπίπτει με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά αυτή τη διαδικασία.

    Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο Μεσανατολικό και συνέχισε λέγοντας ότι «δεδομένου ότι κι εμείς αντιμετωπίζουμε το δικό μας πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε μέσω απευθείας συνομιλιών, εκτιμούμε το γεγονός ότι και οι διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή διεξάγονται στο πλαίσιο του ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές που θα ζήσουν με αυτή τη λύση».

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πόλη της Χεβρώνας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών, και υπογράμμισε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να μην επιτρέψει σε τέτοιες πράξεις να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό και για το τρίπτυχο των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια που θα συμβάλει στην ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ και η πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα.

    Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει επιδοκιμάσει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία εξακολουθεί βρίσκεται στο τραπέζι και συζητείται.

    Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένδειξη των σταθερών και καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόσθεσε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μας χωρών είναι αμοιβαία επωφελής και δήλωσε την ετοιμότητά του για περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

    Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση της χώρας του για τη ξεκάθαρη στάση που τηρεί η Κύπρος αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών σε μια προσπάθεια, όπως είπε, να τορπιλίσουν τις απευθείας συνομιλίες που άρχισαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με σκοπό να λύσουν τη μεταξύ τους διένεξη.

    Ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του συζήτησαν πολλά θέματα, όπως θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τη χθεσινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Μεσανατολικό αλλά και το κυπριακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι η διένεξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μπορεί να επιλυθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, είπε ότι είναι μια πολύ πολύπλοκη διένεξη, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η καλύτερη και πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι μια μακροπρόθεσμη ενδιάμεση συμφωνία και λύση.

    Είπε, ακόμη, ότι δεν είναι σίγουρος εάν μέσα σε αυτό το χρόνο ή στον επόμενο μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το Μεσανατολικό ζήτημα.

    Ανέφερε ακόμη ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θέματα της ασφάλειας και της οικονομίας. Όπως εξήγησε, οι Παλαιστίνιοι ζητούν ευημερία και οι Ισραηλινοί ασφάλεια.

    Εάν επιτευχθούν αυτά τα δύο πράγματα, πρόσθεσε, τότε θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε μπροστά.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί ένας διαμετακομιστικό σταθμός για τα πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στο Ισραήλ και πως η πρόταση αυτή μελετάται. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και χαρακτήρισε την πρόταση πολύ θετική και είπε ότι βρίσκεται στο τραπέζι.

    Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της θαλάσσιας περιοχής Λεβιάθαν με το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ο κ. Liberman είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καλές επαφές σε τεχνικό επίπεδο και κατανόηση σε πολιτικό επίπεδο και το θέμα θα προχωρήσει.

    Επ αυτού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στην προφορική κατάθεση των γενικών θέσεων της κάθε πλευράς επί του περιουσιακού επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν έχουν κατατεθεί έγγραφα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ``σοβαρή συζήτηση`` και να αποφευχθούν οι διαρροές.

    ``Κάναμε προφορικές αναφορές για τις γενικές μας θέσεις πάνω στο περιουσιακό. Η ουσία είναι μπροστά ακόμα και θα αρχίσει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι στη σημερινή συνάντηση ``δεν έχουν κατατεθεί έγγραφα``, προσθέτοντας ότι οι θέσεις κατατέθηκαν προφορικά.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - PAFOS APHRODITE FESTIVAL - ΟΠΕΡΑ LA BOHEME

    Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας ο οποίος βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης γιατί έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ύπαρξη και ανάπτυξη κάθε λαού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του πριν την παράσταση της όπερας «La Boheme του Giacomo Puccini, από την Όπερα Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας, στο πλαίσιο του 12ου «Paphos Aphrodite Festival», στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου Πάφου.

    Όπως είπε, η «κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει τις εκδηλώσεις της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival» και αυτό διότι «ο πολιτισμός είναι ένας τομέας ο οποίος βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης γιατί έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ύπαρξη και ανάπτυξη κάθε λαού».

    «Πολύ περισσότερο για την Κύπρο, όπου ο πολιτισμός και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί θέμα επιβίωσης» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας ότι «η προώθηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς του τόπου, είναι ένα από τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 September 2010 - 17:29:14 UTC