Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
  • [04] ΠΑΦΟΣ - `LA BOHEME`

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στην προφορική κατάθεση των γενικών θέσεων της κάθε πλευράς επί του περιουσιακού επικεντρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν έχουν κατατεθεί έγγραφα ενώ εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ``σοβαρή συζήτηση`` και να αποφευχθούν οι διαρροές.

    ``Κάναμε προφορικές αναφορές για τις γενικές μας θέσεις πάνω στο περιουσιακό. Η ουσία είναι μπροστά ακόμα και θα αρχίσει συζήτηση την επόμενη εβδομάδα``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι στη σημερινή συνάντηση ``δεν έχουν κατατεθεί έγγραφα``, προσθέτοντας ότι οι θέσεις κατατέθηκαν προφορικά.

    Ερωτηθείς αν άλλαξε κάτι επί της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``δεν άλλαξε κάτι`` και πρόσθεσε πως οι προτάσεις θα κατατεθούν ``εν καιρώ τω δέοντι``.

    Σε ερώτηση αν από την προφορική ανάλυση διαπιστώνει κάποια μετακίνηση της τ/κ πλευράς προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ``ο καθένας και εμείς λέμε πως οι δίκες μας οι προτάσεις, οι θέσεις είναι προς την ορθότερη των κατευθύνσεων``.

    ``Ασφαλώς θα πει η κάθε πλευρά ότι οι δικές της προτάσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Θα γίνει σοβαρή συζήτηση, ελπίζω να είναι σοβαρή διότι θέλουμε να τηρηθεί και η εμπιστευτικότητα. Εάν θέλουμε να έχουμε κίνηση προς τα μπρος, και το εύχομαι πραγματικά, θα πρέπει να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα και από εμάς και από τις ηγεσίες των κομμάτων``.

    Σε ερώτηση για το λόγο που δεν έχουν δοθεί οι προτάσεις στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε: ``πού ξέρετε ότι δεν έχουν δοθεί``.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη μετακίνηση της πρώτης ημέρας των ολοήμερων συνομιλιών από την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου στην Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος της ε/κ πλευράς.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού ανέφερε πως θα απουσιάζει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να παραστεί σε εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρέφει το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πρόσθεσε ότι ``για αυτό ζητήσαμε μια μέρα περαιτέρω για να μελετήσουμε και αυτά που μας είπαν οι Τ/κ``.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Το περιουσιακό ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ``οι ηγέτες είχαν καλή συζήτηση, κυρίως για το θέμα των περιουσιών``, και συμφώνησαν να συναντηθούν στις 8 και 10 Σεπτεμβρίου.

    ``Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν δύο ολοήμερες συναντήσεις. Εχουν συμφωνήσει να κάνουν μία μικρή αλλαγή, αντί να έχουν τις δύο ολοήμερες συναντήσεις την Τρίτη και την Παρασκευή, να έχουν τις δύο ολοήμερες συναντήσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή``, είπε ο κ. Ντάουνερ.

    [03] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

    Επρεπε να σφύζει από κόσμο, έπρεπε η κίνηση να είναι ατέλειωτη, έπρεπε να υπάρχουν φώτα, έπρεπε να υπάρχει θόρυβος. Και όμως είναι βουβό. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας (NIC) μας περίμενε 20 χρόνια μετά, ένα ραντεβού που μαζί με τη φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου, ευελπιστούσα ότι θα το κάναμε κάτω από κανονικές συνθήκες, ίσως για ένα καφέ ή για ταξίδι, αλλά σίγουρα όχι με τη συνοδεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο χώρος όπου βρίσκεται το Αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) είναι στην περιοχή του Αεροδρομίου Λευκωσίας, μέσα στη νεκρή ζώνη. Για χρόνια τώρα, λόγω των απευθείας συνομιλιών, αριθμός δημοσιογράφων τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ μεταβαίνουν στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, για κάλυψη των συνομιλιών. Πάντα βρισκόμαστε σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το αεροδρόμιο, αλλά αρκετά κοντά για να ξυπνήσουν οι αναμνήσεις. Ολα αυτά τα χρόνια, χειμώνα καλοκαίρι, περιμένουμε κουβεντιάζοντας Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφοι μαζί, διαβάζοντας εφημερίδες ή παίζοντας τάβλι, μέσα στο αντίσκηνο που έχουν τοποθετήσει τα Ηνωμένα Εθνη, αναμένοντας τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι συναντήσεις και θα γίνουν δηλώσεις. Πολλές φορές βρήκα τον εαυτό μου να κοιτάζει στο βάθος όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο Λευκωσίας να διερωτώμαι πώς είναι τα πράγματα, μετά από τόσα χρόνια.

    Από όλο τον τεράστιο χώρο, που ξεκινά σχεδόν από τον κυκλικό κόμβο στο τέρμα της λεωφόρου Γρίβα Διγενή και εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση προς τα βόρεια, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP) χρησιμοποιεί μόνο τις παλιές βρετανικές βάσεις της RAF. Το κυρίως αεροδρόμιο, οι δύο σταυρωτοί αεροδιάδρομοι, ο επιβατικός σταθμός και ο Πύργος Ελέγχου έχουν μείνει στο έλεος του χρόνου.

    Το ραντεβού μας δόθηκε στη διάρκεια της μεσημβρινής αργίας ενός αυγουστιάτικου απογεύματος. Φθάνοντας στην Πύλη, ο Λοχαγός Τόμας Ντάνο μάς ζητά να τον ακολουθήσουμε. Παίρνουμε το δρόμο που οδηγεί προς το χώρο των συνομιλιών, όμως αυτή τη φορά κατευθυνόμαστε ευθεία και αντικρίζουμε το Διεθνή Αερολιμένα Λευκωσίας.

    «Ενδεδυμένη» με την έννοια του «στάτους κβο», η περιοχή έχει μείνει άθικτη. Τα αγριόχορτα κυριαρχούν στον εξωτερικό χώρο. Το πορτοκαλί χρώμα της σκουριάς είναι το χρώμα που έχουν πάρει οι εξωτερικοί μεταλλικοί πάσσαλοι, ενώ το συρματόπλεγμα μαζί με τα σπασμένα γυαλιά και σκουπίδια όπως πλαστικές μπουκάλες, χαρτιά και τενεκεδάκια, «διακοσμούν» άκομψα το πρώην στολίδι της Μεσογείου, το κτήριο που ήταν καμάρι και μοναδικό για την εποχή του.

    ΣΣ: Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην κατηγορία "Ειδικά θέματα - Αναλύσεις" στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ και διατίθεται δωρέαν.

    [04] ΠΑΦΟΣ - `LA BOHEME`

    Ανοίγουν απόψε οι πύλες του 12ο «Pafos Aphrodite Festival» για τρεις μέρες, στο μεσαιωνικό κάστρο της Πάφου, φιλοξενώντας το αριστουργηματικό έργο του συνθέτη Giacomo Puccini, «La Boheme», από την Οπερα Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival, Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, η συμμετοχή της Οπερας του Εθνικού Θεάτρου της Σλοβακίας στο φετινό Φεστιβάλ, «ενισχύει και εμπλουτίζει τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ της Σλοβακίας και της Κύπρου και δείχνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού».

    Ο κ. Βέργας αναφέρθηκε, επίσης, στο καστ των καλλιτεχνών, το οποίο όπως επεσήμανε αποτελείται από διεθνούς εμβέλειας ταλαντούχους και έμπειρους σολίστες με πολλές διακρίσεις στο χώρο του λυρικού δράματος που διασφαλίζουν την επιτυχία των παραστάσεων. Μεταξύ αυτών και οι Κύπριοι, Στέλλα Γεωργίου (σοπράνο) και Κυριάκος Σοφοκλέους (μπάσος).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 September 2010 - 11:29:27 UTC