Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ECOFIN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ECOFIN ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [03] ΥΠΕΣ ΑΚΑΜΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΠΑΦΟΣ APHRODITE FESTIVAL

  • [01] ΥΠΟΙΚ ECOFIN ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα εξακολουθεί να χειρίζεται την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της καταψήφισης των δύο νομοσχεδίων από τη Βουλή, έστειλε προς τον κυπριακό λαό ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες μέσω διαλόγου να βρει συναινετικές λύσεις προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και πρόσθεσε πως ελλείψει συναίνεσης από τα κόμματα, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός είπε ότι «είχαμε δύο σημαντικά γεγονότα στις τρεις διαδοχικές συναντήσεις που είχαμε με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, του ΕΚΟΦΙΝ και της ομάδας εργασίας της οποίας προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

    Εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι διαγράφεται πλέον ξεκάθαρα μια διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες της ΕΕ με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλα δημόσια χρέη που δεν τα μειώνουν, θα υποβάλλονται σε πάρα πολύ αυστηρές ποινές πιθανώς με την αποστέρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε διαρθρωτική βοήθεια την οποία παίρνουν από την ΕΕ».

    Αυτή συνέχισε «είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, διότι σημαίνει ότι αν δεν συμμορφωθεί η Κύπρος στο να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά θα πληγεί η τσέπη του απλού Κύπριου πολίτη και φορολογούμενου. Και αυτή η διαδικασία η οποία δρομολογείται νομίζω ότι βεβαιώνει την ορθότητα της δικής μας πολιτικής που εδώ και πάρα πολλούς μήνες μιλούμε γα την ανάγκη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μιλούμε για την ανάγκη βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών» είπε.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι «δεν βρήκαμε ως τώρα ανταπόκριση από τα πολιτικά κόμματα τα οποία έχουν καταψηφίσει τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει για αύξηση των δημοσίων εσόδων με ένα κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αντίθετα κάποιες στιγμές υπάρχουν και κίνδυνοι ότι μπορούν να έρθουν και μέσω της Βουλής νομοσχέδια τα οποία θα αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες» σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε ανάπτυξη και ευημερία είναι με την δημοσιονομική εξυγίανση η οποία έχει επιβεβαιωθεί ακόμα μια φορά με τις εξελίξεις που αυτή τη στιγμή δρομολογούνται από την ΕΕ» είπε.

    Αναφερόμενος στη δεύτερη σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι αυτή «ήταν η συζήτηση που είχαμε για τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ενενήντα μία μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπουν σε αυτή τη δοκιμασία, σε αυτά τα τεστ αντοχής για να δουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το βαθμό με τον οποίο αυτές οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν πιθανές μειώσεις στις αξίες των επενδύσεων που έχουν κάνει σε διάφορα κυβερνητικά χρεόγραφα και σε πιθανά σενάρια μείωσης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη ή άλλων αρνητικών σεναρίων» είπε.

    Αρα συνέχισε «ενενήντα μία ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβληθούν σε τεστ αντοχής, υπάρχουν και έξι ελλαδικές τράπεζες και δύο κυπριακές τράπεζες. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι οι κυπριακές τράπεζες θα βγουν ενισχυμένες από αυτά τα τεστ» σημείωσε και πρόσθεσε πως «στην πολύ απίθανη περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα και θα χρειαστούν ενίσχυση, τότε σίγουρα θα πάνε στις αγορές για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και τη ρευστότητα τους. Στην δε απίθανη περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγουν στην κυβέρνηση, παραμένουμε βεβαίως δεσμευμένοι να τις στηρίξουμε σε μια τέτοια θεωρητική περίπτωση» σημείωσε.

    Σε ερώτηση πού θα βρει η Κυπριακή κυβέρνηση τα 300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούν οι Βρυξέλλες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Για πρώτη φορά υπάρχει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και σαν αποτέλεσμα αυτού η αύξηση του κρατικού μισθολογίου το πρώτο εξάμηνο ανέβηκε μόνο κατά 0,8% και είναι η μικρότερη αύξηση που είχαμε στο μισθολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια» είπε.

    Παράλληλα σημείωσε «υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους, αυτές οι δαπάνες που δεν θεωρούνται απαραίτητες και παραγωγικές. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα εγκρίνει μειώσεις στις δαπάνες αυτές κατά 80 εκατομμύρια ευρώ από ένα προϋπολογισμό που ήταν ήδη αρκετά συγκρατημένος» σημείωσε.

    Αρα ανέφερε ο Υπουργός «ελλείψει συναίνεσης από τα κόμματα για να εγκρίνουν αυτά τα νομοσχέδια που έχουμε προτείνει η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των δαπανών και μείωσης του κρατικού μισθολογίου. Ελπίζουμε όμως με ένα συναινετικό διάλογο και οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς και τα πολιτικά κόμματα θα μας βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή για δημοσιονομική εξυγίανση» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει το σκοπό της σύσκεψης που έχει συγκαλέσει για αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλων των πρώην Υπουργών Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ο ίδιος συναντάται τακτικά με τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών διότι όπως εξήγησε «οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπηρετήσει από το ίδιο πόστο σε διαφορετικές συνθήκες, έχουν πολλή συσσωρευμένη σοφία και εμπειρίες. Σε μια πρόσφατη συνάντηση είχα ζητήσει να δουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη παρουσία μου και να του αναλύσουν κάποιες δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς» ανέφερε.

    Είπε ακόμα ότι «είμαι σίγουρος πως αυτή η συνάντηση που θα γίνει αύριο το μεσημέρι στο Προεδρικό, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι μια ιδιαίτερη χρήσιμη συνάντηση. Θα ενημερώσουμε τους πρώην Υπουργούς για την πορεία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία και είμαι σίγουρος ότι και οι ίδιοι θα επικροτήσουν την πολιτική που ακολουθούμε» σημείωσε.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν συναινέσουν τα κόμματα στην πολιτική της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «είμαστε εκ φύσης αισιόδοξοι και νοιώθουμε ότι στο τέλος της ημέρας. όλοι μαζί θα δούμε την οικονομία ως ένα εθνικό θέμα και θα συναινέσουμε σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο όμως πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιο».

    Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό ο κ. Σταυράκης είπε ότι «το μήνυμα που στέλλουμε είναι πως η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα εξακολουθεί να χειρίζεται την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παρά τις αρνητικές αυτές επιπτώσεις της καταψήφισης των νομοσχεδίων από τη Βουλή και θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε μέσω διαλόγου να βρούμε συναινετικές λύσεις για να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους».

    [02] ECOFIN ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN αποφάσισε να κινήσει διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, τη Φινλανδία, τη Βουλγαρία και τη Δανία, ενώ διατύπωσε συστάσεις και χρονοδιαγράμματα αντιμετώπισή τους. Στην συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Το Συμβούλιο καλεί τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2011, την Κύπρο να πράξει τούτο μέχρι το 2012 και τη Δανία μέχρι το 2013.

    Το Συμβούλιο Υπουργών κάλεσε τις 4 χώρες να κοινοποιήσουν μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2011 τα διορθωτικά μέτρα που θα λάβουν για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    Από τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι κυπριακές αρχές τον Απρίλιο προκύπτει ότι το έλλειμμα το 2009 ανήλθε στο 6,1% του ΑΕΠ. Το Συμβούλιο καλεί την Κύπρο να το περιορίσει στο 6,0% στο τέλος του 2010 και στη συνέχεια να το μειώνει 1,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως, ώστε 2012 το αργότερο να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    [03] ΥΠΕΣ ΑΚΑΜΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ

    Σε διευθέτηση οδηγείται το θέμα του διαχειριστικού σχεδίου της Χερσονήσου του Ακαμα, καθώς οι συζητήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, έχουν ολοκληρωθεί, και η υπόθεση μετά από πολλά χρόνια αντιπαραθέσεων και συζητήσεων βρίσκεται σε ένα τελικό στάδιο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης στον Κάθηκα, με τη συμμετοχή των κοινοτήτων της περιοχής της Λαόνας και άλλων κοινοτήτων της ημιορεινής περιοχής Πάφου. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξέτασης των ενστάσεων για τις πολεοδομικές ζώνες που αφορά τις κοινότητες Κάθηκας, Αρόδες, Νέο Χωριό και Δρούσια, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από την κοινότητα της Ιννιας λόγω του μεγάλου αριθμού ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

    Οπως είπε, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται ανασχεδιασμός των χαρτών προκειμένου να αποσταλούν στις κοινότητες. Αναφορικά με την Ιννια, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου το θέμα αναμένεται να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για οριστικοποίηση των ενστάσεων.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Υπουργό Γεωργίας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των διαδικασιών πρόσληψης διευθυντή του έργου προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το σχέδιο στο οποίο θα συμμετέχουν ενεργά τόσο οι κοινότητες όσο και κυβερνητικά τμήματα και άλλοι φορείς, το ΕΤΕΚ και η ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    [04] ΠΑΦΟΣ APHRODITE FESTIVAL

    Τι κι αν στην Κύπρο θα καλωσορίζουμε Φθινόπωρο, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα μυρίσει παραμονή Χριστουγέννων και παριζιάνικη φινέτσα μέσα από την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Λα Μποέμ», την οποία παρουσιάζει στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival 2010 η Οπερα του Εθνικού Θεάτρου Σλοβακίας, που μετρά 90 χρόνια ζωής, αναρίθμητες περιοδείες στο εξωτερικό και πάμπολλες συνεργασίες με διεθνούς φήμης σολίστ από όλο τον κόσμο.

    Η όπερα «Λα Μποέμ» του Πουτσίνι έκανε επίσημη πρώτη πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου του 1896 στο Teatro Regio στο Τορίνο και αποτελείται από τέσσερις πράξεις γεμάτες τραγικότητα, αλλά και κωμικές στιγμές, όπως ακριβώς και η καθημερινή μας ζωή.

    Ο Πρόεδρος της εταιρείας του φεστιβάλ, Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, σε διάσκεψη Τύπου την Τρίτη στην Λευκωσία, είπε ότι «στο έργο απεικονίζεται η αστική, αισθηματική αντίληψη των καλλιτεχνών, με περιγραφές χώρων, ελαφρά τυποποιημένη περιγραφή χαρακτήρων και εντυπωσιακές σκηνές, ενώ η λυρική ποιότητα της μουσικής καταξιώνει την όπερα της εποχής».

    Ο κ. Βέργας είπε ότι σκηνοθέτης του έργου είναι ο Βακλάβ Βεζνίκ, μαέστρος της ορχήστρας ο Στέφαν Λάνο και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Πάβολ Σμόλικ, ενώ στην ομάδα των ερμηνευτών περιλαμβάνονται σολίστες διεθνούς κλάσης, όπως είναι ο τενόρος Τόμας Γιουχάς, ο Πήτερ Μπέρκερ και η σοπράνο Εύα Χορνιάκοβα .


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 17:29:19 UTC