Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [03] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Η Κύπρος, τόνισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, έχει μεγάλη ανάγκη των προσπαθειών του απόδημου Ελληνισμού προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ώστε να εφαρμοστούν πιέσεις για αλλαγή στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

    Καλωσορίζοντας στην Κύπρο παιδιά ομογενών από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τα κάλεσε να καταστούν πρεσβευτές της ιδιαίτερης τους πατρίδας, στη χώρα που ζουν.

    «Η Ομοσπονδία των Κυπρίων αλλά και οι Ελλαδίτες απόδημοι είναι συνέχεια στο πλευρό μας και έχουν επαφές με Γερουσιαστές, με την αμερικανική Διοίκηση γενικότερα και προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς ότι είναι και οι Κύπριοι άνθρωποι, έχουν και αυτοί ανάγκες και η Αμερική ως η χώρα της ελευθερίας, όπως θέλει να αποκαλείται, πρέπει να υποστηρίξει την ελευθερία και στην Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι τα συμφέροντα όμως είναι πολύ σημαντικά και πολλές φορές τα θέτουν πάνω από τις αρχές και τις έννοιες ελευθερία, δημοκρατίας και ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε επίσης ότι η Τουρκία στηρίζεται από διάφορες κατευθύνσεις και ακολουθεί πολιτική η οποία δεν οδηγεί σε λύση του Κυπριακού που να μπορεί να γίνει αποδεχτή και να οδηγήσει σε συνθήκες ελευθερίας και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    «Στις απευθείας συνομιλίες αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες και χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, γι αυτό και λέω να γίνεται πρεσβευτές της Κύπρου στις ΗΠΑ», σημείωσε.

    Το πρωί ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε παιδιά ομογενών από τις ΗΠΑ στον προθάλαμο του γραφείου του, όπου τους μίλησε και ακολούθως τα ξενάγησε στο γραφείο του όπου τους έδειξε τη μπαλκονόπορτα διαφυγής του Εθνάρχη Μακαρίου μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974.

    Είπε στα παιδιά ότι η Κύπρος μοιράστηκε από το 1974 και ότι το βόρειο τμήμα της κατέχεται από 40.000 Τούρκους στρατιώτες, σημειώνοντας πως πέρα από την κατοχή η Τουρκία εποίκισε την κατεχόμενη Κύπρο σε βαθμό που οι Τ/κ να αντιδρούν και να φωνάζουν ότι οι έποικοι είναι περισσότεροι από τους Τ/κ.

    Ο εποικισμός, είπε, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι 36 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την εισβολή συζητούμε ακόμα ώστε να λύσουμε το πρόβλημα, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι «να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και να αποφασίσουν οι Κύπριοι πώς θα ζήσουμε μαζί».

    Η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με δύο πολιτείες, μια ε/κ και μια τ/κ, είπε, ενώ αναφερόμενος στο ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ επεσήμανε τις ισχυρές εξουσίες του Προέδρου και την πανίσχυρη ομοσπονδιακή κεντρική Κυβέρνηση καθώς και το δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να διακινούνται, να διαμένουν, να αγοράζουν περιουσίες και να δραστηριοποιούνται σε όποια πολιτεία επιλέγουν.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στις συνομιλίες συζητούνται αυτά τα ζητήματα, καθώς και ο τρόπος διακυβέρνησης και η συμμετοχή στην κεντρική Κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής και στις δύο κοινότητες, στους εγκλωβισμένους και το πραξικόπημα.

    Οταν κάλεσε τα παιδιά στο γραφείο του, τους έδειξε την πόρτα διαφυγής του Μακαρίου, αναφέρθηκε στη διεθνή προσωπικότητα του Εθνάρχη και τόνισε τη μεγάλη σημασία της δημοκρατίας στις σύγχρονες κοινωνίες των ανθρώπων.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Τη θέληση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσφέρει την υποστήριξη του για μια διευθέτηση του Κυπριακού από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, εξέφρασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χεγκ, υποδεχόμενος τη Δευτέρα στο Λονδίνο τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, με τον οποίο είχε συνάντηση διάρκειας 60 λεπτών.

    Οι δύο Υπουργοί είχαν καταρχάς 20λεπτη κατ` ιδίαν συνάντηση, η οποία συνεχίστηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε κυρίως το Κυπριακό, αλλά και θέματα όπως η πρόοδος στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης, που υπέγραψαν Βρετανία και Κύπρος, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θέματα ΕΕ, το Μεσανατολικό και το Ιράν.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ``πολύ καλή, θετική και χρήσιμη``, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επικεντρώθηκαν ``στο Κυπριακό, στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης και στα προβλήματα που παρουσιάζονται και πώς βλέπουμε τα πράγματα να προχωρούν``, προσθέτοντας ότι ``συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή κατά τους επόμενους μήνες``.

    Ο κ. Χεγκ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να προσφέρει την υποστήριξη του για μια διευθέτηση του Κυπριακού από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

    [03] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ελλάδα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια λύση είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλων των χωρών της περιοχής.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι είχε επισημάνει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μια τέτοια λύση θα ήταν και προς το συμφέρον της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι είναι καιρός πλέον οι προσπάθειες όλων, μέσα από ένα σοβαρό διάλογο, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς χρονικά τελεσίγραφα, να καταλήξουν στο να πέσει επιτέλους και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό χώρο.

    Ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι αυτή πρόκειται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ``έχει και συμβολικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους`` αυτή η απόφαση.

    Είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ``η συζήτηση που είχαμε σήμερα αναλώθηκε και σε λεπτομέρειες και σε εξελίξεις που υπήρξαν από την προηγούμενη συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με το μεγάλο θέμα, που για μας, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό ολόκληρο αποτελεί το κατ` εξοχήν εθνικό θέμα, το θέμα δηλαδή της επίλυσης του Κυπριακού``.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο Μάρκος Παγδατής με 1.555 βαθμούς.

    Η θέση αυτή είχε καθοριστεί την προηγούμενη Δευτέρα, αμέσως μετά τη λήξη του Γκραντ Σλαμ του Γουίμπλεντον.

    Ο Ραφαέλ Ναδάλ παραμένει στην κορυφή του κόσμου, με τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τρίτο τον πάλαι ποτέ κάτοχο της πρώτης θέσης, Ρότζερ Φέντερερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 11:29:31 UTC