Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΕΕ - ΕUROSTAT - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ENVE - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών είναι ένας μονόδρομος και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πετύχουμε ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία του Κύπριου πολίτη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Σταυράκης ανέφερε πως «στα πλαίσια αυτά έχουμε υποβάλει στην Βουλή, ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικών μέτρων που αποτελείται από πέντε διαφορετικές προτάσεις-νομοσχέδια, 1% αύξηση του εταιρικού φόρου, φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας στους 8.000 μεγαλο-ιδιοκτήτες γης, πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, πολεοδομική αμνηστία και ρύθμιση παλιών πολεοδομικών εκκρεμοτήτων».

    Σήμερα, συνέχισε, συζητήσαμε το πέμπτο νομοσχέδιο-πρόταση που αφορά την καλύτερη κοινωνική στόχευση. Οπως γνωρίζετε, είπε, το θέμα της καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών παροχών είχε έντονα επιδιωχθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους πλείστους οργανωμένους φορείς, με σκοπό εκατομμυριούχοι, παιδιά εκατομμυριούχων, γυναίκες εκατομμυριούχων, άτομα με πάρα πολλά υψηλά εισοδήματα να μην απολαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και διάφορες παροχές, τις οποίες στο τέλος της ημέρας πληρώνει ο απλός πολίτης, ο Κύπριος φορολογούμενος.

    «Ετσι έχουμε σήμερα υποβάλει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στη φοιτητική χορηγία και στο επίδομα τέκνου. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον επόμενο χρόνο, το 2011 και επηρεάζει μόνο περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού, το οποίο έχει τα μεγαλύτερα δηλωμένα εισοδήματα», πρόσθεσε. Αρα αντιλαμβάνεστε, τόνισε, το 92% του πληθυσμού, η τεράστια πλειοψηφία του κυπριακού λαού, θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει αυτά τα επιδόματα και τις χορηγίες, είτε είναι επίδομα τέκνου είτε είναι φοιτητική χορηγία είτε όλα τα άλλα που προσφέρει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης είπε πως η αντιπολίτευση έχει υποβάλει κάποιες ερωτήσεις για δανεισμό, τον οποίον πολύ πρόσφατα έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με δύο ντόπιες τράπεζες για ένα ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. «Οντως έχουμε συμφωνήσει με πάρα πολύ ευνοϊκούς όρους, ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 500 εκ. ευρώ με ένα επιτόκιο κάτω του 1,5% - το επιτόκιο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό - με σκοπό να καλύψουμε το δάνειο που έχουμε μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δώσει στην Ελλάδα, ύψους περίπου 60 εκ. ευρώ και πιθανά άλλα δάνεια, τα οποία μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουμε σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν να αντιμετωπίσουν κάποια βραχυπρόθεσμα και επείγοντα προβλήματα», είπε.

    Οταν διαχειρίζεσαι σωστά το δημόσιο χρέος, είπε ο κ. Σταυράκης, το κλειδί είναι να μπορείς να αντλείς ρευστότητα από την αγορά, εκεί που οι συνθήκες είναι ήρεμες για να μπορείς ακριβώς να δανείζεσαι με τα καλύτερα δυνατά επιτόκια. Πράγμα, σημείωσε, το οποίο έχει γίνει στην περίπτωση αυτή, αφού ο Κύπριος φορολογούμενος επιβαρύνεται με επιτόκιο λιγότερο από 1,5%.

    «Ο δανεισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε ανάγκη του δημοσίου αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας στο δημόσιο αυτή την στιγμή. Εχουμε καταθέσεις με την Κεντρική Τράπεζα που κοντεύουν τα 400 εκ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε υπάρχει πάρα πολλή ρευστότητα στα κυβερνητικά ταμεία», συμπλήρωσε.

    [02] ΕΕ - ΕUROSTAT - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ

    Το δεύτερο χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων, και τη χαμηλότερη φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, επιβάλει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ανώτατος συντελεστής φόρου φυσικών προσώπων στην Κύπρο το 2010 είναι 30%, στην Ελλάδα 45%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 42,4% και στην ΕΕ 37,5%. Στην ευρωζώνη χαμηλότερο συντελεστή από την Κύπρο είχε η Σλοβακία με 19%. Στο σύνολο της ΕΕ τη χαμηλότερη φορολογία φυσικών προσώπων επιβάλει η Βουλγαρία (10%) και την ψηλότερη η Σουηδία (56,4%).

    Αναφορικά με τη φορολογία επί των κερδών των επιχειρήσεων, ο συντελεστής στην Κύπρο είναι 10%, στην Ελλάδα 24%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 25,7% και στο σύνολο της ΕΕ 23,2%.Η Κύπρος και η Βουλγαρία επιβάλουν τη χαμηλότερη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο σύνολο της ΕΕ. Τον ψηλότερο συντελεστή στην Κοινότητα επιβάλει η Μάλτα με 35%.

    Σχετικά με το ύψος των συνολικών φορολογικών εσόδων, τα κοινοτικά στοιχεία αφορούν το 2008, όπου στην Κύπρο ανέρχονται στο 39,2% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα 32,6%, ενώ στην ΕΕ ήταν 39,7% και στην ευρωζώνη 39,3%. Πρώτη σε φορολογικά έσοδα σε ποσοστό του ΑΕΠ ήταν η Δανία με 48,2% και δεύτερη η Σουηδία 47,1%.Τελευταία η Ρουμανία με 28% του ΑΕΠ. Τέλος, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στην Κύπρο (15%), είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ, η οποία έχει μέσο όρο 20,2%, ενώ στην Ελλάδα είναι 23%

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Εκπαίδευση Ανδρούλα Βασιλείου με την οποία συζήτησε θέματα πολιτισμού, πολιτιστικής κληρονομίας και το θέμα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, είχε σήμερα στο γραφείο της η Υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή. Μιλώντας μετά τη συνάντηση η Υπουργός χαρακτήρισε την συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο «πολύ εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι συζήτησαν και θέματα που αφορούν την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ το 2012 και τρόπους συνεργασίας και ανάδειξης και των θεμάτων που διαχειρίζεται η κ. Βασιλείου.

    Η Επίτροπος Βασιλείου είπε ότι με την Υπουργό «είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι πολλές φορές τα θέματα διεισδύουν σε διάφορα Υπουργεία» και συμπλήρωσε ότι τα θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού δεν αφορούν μόνο ένα Υπουργείο ή μια υπηρεσία ενός κράτους. Σημείωσε ακόμα ότι με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι βρίσκεται σε στενή συνεργασία «όπως είναι το θέμα τουρισμού για θέματα αρχαιολογίας και πολιτιστικής κληρονομίας». Αναφερόμενη στη συνάντηση με την Υπουργό Συγκοινωνιών, η κ. Βασιλείου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η πρώτη πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αφού ανάλαβε το νέο χαρτοφυλάκιο, «σχετικά με την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας για σήμανση ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή μνημείων και όχι μόνο που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία και ευρωπαϊκή ενοποίηση».

    Ηδη, πρόσθεσε «η Κύπρος συμμετείχε στην διακυβερνητική πρωτοβουλία για το σήμα αυτό αλλά τώρα πρόκειται να γίνει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και έτσι τα τέσσερα μνημεία (στην Κύπρο) τα οποία είναι τα τείχη της Λευκωσίας, οι Βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, το Κούριο και το Κάστρο του Κολοσσιού θα παραμείνουν». «Τα μνημεία αυτά θα συνδεθούν μεταξύ τους με τα μνημεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών ούτως ώστε να αναπτύξουμε καλύτερα και τον τουρισμό στον τομέα αυτό αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και την δυνατότητα στους νέους μας να γνωρίσουν αυτά τα μνημεία» σημείωσε καταλήγοντας στις δηλώσεις της η Ευρωπαία Επίτροπος.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ENVE - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Στο σεμινάριο της Επιτροπής Περιφερειών με θέμα ``Προώθηση της Βιώσιμης Διαχείρισης των Υδάτων``, επισημαίνεται η ανάγκη διαχείρισης των υδάτινων πόρων με πιο ολοκληρωμένο και πιο βιώσιμο τρόπο, ανέφερε ο Σουηδός Πρόεδρος της Επιτροπής ENVE Ιλμαν Ριπάλου, σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την έναρξη της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών και του σεμιναρίου, στη Λεμεσό την Τρίτη. Αναφερόμενος στην Επιτροπή Περιφερειών, ο κ. Ριπάλου είπε πως αυτή αποτελείαι από 344 μέλη, εκπρόσωπους των περιφερειακών και τοπικών αρχών της ΕΕ. Αποστολή τους είναι να συμβάλουν στη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών που εκπροσωπούν, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και να ενημερώνουν τις αρχές αυτές σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης των φαινομένων λειψυδρίας αλλά και πλημμυρών που δημιουργούνται από τις κλιματολογικές αλλαγές. ``Ορισμένα ποτάμια περνούν από πολλές χώρες και πολλές περιφέρειες, άρα εκπρόσωποι όλων αυτών των περιφερειών πρέπει να έρθουν σε συνέργεια, σε συνεννόηση, έτσι ώστε φράγματα που κατασκευάζονται σε μια περιοχή να μην οδηγούν σε πλημμύρες σε άλλη περιοχή``, συμπλήρωσε. Η Κύπρος, συνέχισε, αποτελεί ένα κατάλληλο μέρος για συζήτηση αυτών των θεμάτων, αφού ως χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο προσπαθεί να επιλύσει μέσα από μονάδες αφαλάτωσης, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι εκμετάλλευσης της ηλιοφάνειας στον τόπο μας για παραγωγή ηλιακής ενέργειας που είναι φιλική στο περιβάλλον.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών, Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως η έλλειψη νερού θεωρείται ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα σον κόσμο και ως Κύπρος, ``θέλουμε να συμβάλουμε στον εμπλουτισμό του διαλόγου που αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 June 2010 - 19:29:16 UTC