Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου παραβιάζει τη συνεννόηση που έχει γίνει μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για να μην γίνονται δηλώσεις και να επιρρίπτονται ευθύνες όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αν ο κ. Ερογλου δεν αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης, θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού εξαρτάται και από την ποιότητα των θέσεων που τίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι και θα πρέπει η τ/κ πλευρά να παραμείνει συνεπής στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης διαπραγμάτευσης.

    ``Αναφορικά με δήλωση στην οποία προέβη ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας κ. Ντερβίς Ερογλου ότι η λύση δεν θα είναι εφικτή μέχρι το τέλος του χρόνου αν ο κ. Χριστόφιας δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χρησιμοποιώντας δηλώσεις που γίνονται ως δικαιολογία για να μην προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ο κ. Ερογλου ουσιαστικά παραβιάζει μια συμφωνία που έχει γίνει έπειτα από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην γίνονται δηλώσεις και πολύ περισσότερο να μην γίνεται ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών με φόντο, κιόλας, τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``δυστυχώς ο κ. Ερογλου παραβιάζει αυτή τη συνεννόηση`` και σημείωσε ότι, ``αν ο κ. Ερογλου δεν αμφισβητεί τη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως δημιουργήθηκαν την τελευταία φορά, θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις``.

    ``Βέβαια, αν θα φτάσουμε σε λύση ή όχι, αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των θέσεων που τίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι και εμείς καλούμε την τ/κ κοινότητα και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας να παραμείνει συνεπής στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης διαπραγμάτευσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν η συνάντηση μεταξύ των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργου Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι, θα είναι η τελευταία πριν την επόμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ερογλου, και τί θα πρέπει να αναμένεται, ο κ. Στεφάνου είπε: ``Να αναμένουμε να γίνει η συνάντηση και μετά να δούμε``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το ψήφισμα για την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``και για τα δύο ζητήματα έχουμε σαφέστατες θέσεις και στη βάση αυτών των σαφέστατων θέσεων κάνουμε και τις διαβουλεύσεις μας και τις ενέργειές μας ενόψει της έγκρισης του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας``.

    Είπε, επίσης, ότι ``διεθνής διάσκεψη νοείται για τη συζήτηση και την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η διάσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ώρα της, να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Αυτή η θέση είναι πολύ καλά γνωστή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε μερικές φορές``, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

    Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``και εδώ έχουμε σαφέστατη θέση``, επισημαίνοντας ότι ``δεν αποδεχόμαστε χρονοδιαγράμματα και αυτοί που συνεχώς με διάφορους τρόπους προσπαθούν ή έχουν πρόθεση να θέσουν χρονοδιάγραμμα διότι θέλουν, όπως λένε, λύση το συντομότερο, ωσάν και εμείς να μην θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να απαντήσουν τί στοχεύει το χρονοδιάγραμμα και ποιον στοχεύουν με το χρονοδιάγραμμα``.

    ``Εάν είναι το ότι θέλουν λύση το συντομότερο δυνατόν, τότε θα πρέπει να στραφούν προς εκείνον τον παράγοντα και σε εκείνη τη χώρα που αποτελεί την πηγή του κυπριακού προβλήματος, και αυτή είναι η Τουρκία, η εισβολή και η κατοχή της που δημιούργησε και συντηρεί το Κυπριακό. Αρα, η λύση του Κυπριακού το συντομότερο περνά μέσα από την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της και να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση, όχι να στρέφονται προς το θύμα, προσπαθώντας να το βάλουν στη γωνιά και να ασκήσουν πιέσεις πάνω του, το θύμα που είναι η Κύπρος και ο λαός της``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είμαστε ξεκάθαροι πάνω σε αυτά`` και ότι, ``έτσι και αλλιώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος ευθύς εξαρχής όταν ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις και αναφέρεται και σε ψηφίσματα και σε δηλώσεις ότι αυτή η διαδικασία είναι χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες και ασφαλώς είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ότι, δηλαδή, οι Κύπριοι αποφασίζουν και για τη διαδικασία και, πολύ περισσότερο, διαμορφώνουν το περιεχόμενο της λύσης``.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΙΝΕΖΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Παγκινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Παγκινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης Wang Gang, o οποίος επισκέπτεται την Κύπρο επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Συμβουλευτικής Διάσκεψης. Τον κ. Wang και την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Li Guobang.

    Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο Κοινοβουλίων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πολιτική θέληση για περαιτέρω σύσφιγξη αυτών των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς την κινεζική Κυβέρνηση για τη συνεχή και σταθερή υποστήριξη της στον αγώνα της Κύπρου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για την επανένωση της χώρας.

    Από πλευράς του, ο κ. Wang εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποστήριξη της Κύπρου σε θέματα που απασχολούν την Κίνα. Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Wang ανέφερε ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί κατά τρόπο δίκαιο και στη βάση των αρχών και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 19:29:16 UTC