Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Η βάση είναι ξεκάθαρη για μας και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετά τη συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για δυόμιση ώρες.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, και ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος από τη σημερινή συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, λέγοντας ``εγώ είμαι``.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνεδρία του Ατυπου Συμβουλίου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και οι πολιτικοί αρχηγοί κατάθεσαν τις δικές τους απόψεις και θέσεις.

    Ερωτηθείς εάν η ενημέρωση έγινε με βάση του τί προηγήθηκε πριν από την εμπλοκή στις συνομιλίες ή και τη δήλωση των ΗΕ μετά από αυτή, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι στη συνεδρία συζητήθηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις τρέχουσες εξελίξεις. ``Ασφαλώς και το θέμα της εμπλοκής που παρουσιάστηκε ήταν μέρος αυτής της ενημέρωσης και της συζήτησης``.

    Κληθείς να πει, με βάση δηλώσεις πολιτικών αρχηγών ότι δεν είναι ξεκάθαρη η βάση των συνομιλιών, εάν υπήρξε κάποιος που το είπε αυτό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντός της συνεδρίας και συνέστησε να μην επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ανέφερε ότι για τις θέσεις του κάθε κόμματος πρέπει να ερωτηθούν τα ίδια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είπε. ``Η βάση είναι ξεκάθαρη και πάνω σε αυτή τη βάση εμείς ζητούμε να αξιολογούνται οι τοποθετήσεις, οι θέσεις που οι δύο πλευρές τοποθετούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``.

    Εμείς, πρόσθεσε, μένουμε πάντοτε συνεπείς στο στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα που είναι και η βάση διαπραγμάτευσης και αυτό ζητούμε να κάνει και η άλλη πλευρά.

    Σε ερώτηση εάν η αξιολόγηση των θέσεων της κάθε πλευράς θα γίνει από τα ΗΕ, είπε ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και όταν λέμε ότι με εποικοδομητικό τρόπο προσερχόμαστε σε αυτές, εννοούμε ότι εμείς πάντοτε βρισκόμαστε εντός του πλαισίου αυτής της βάσης και γι αυτό - συνέχισε - είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η βάση διαπραγμάτευσης, για να μπορεί να κρίνεται η κάθε πλευρά εάν και κατά πόσο είναι συνεπής προς αυτή τη βάση. ``Εάν κάποτε έρθει και η ώρα της αξιολόγησης, της κρίσης, της επίκρισης ή της επίρριψης ευθυνών, αυτό είναι άλλο θέμα``.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσέλθει στην επόμενη συνάντηση με τον Ντερβίς Ερογλου ικανοποιημένος με τη δήλωση των ΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ αφορούσε τη συμφωνημένη βάση του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει άλλη συμφωνημένη βάση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, από αυτή που περιγράφεται στα δύο κοινά ανακοινωθέντα (23 Μαϊου και 1ης Ιουνίου), τα οποία δίνουν τη βάση που ανέφερε προηγουμένως, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε δε τη σημασία της ύπαρξης της βάσης διαπραγμάτευσης και γι αυτό το λόγο - είπε - ζήτησαν την επαναβεβαίωση αυτή τη βάση. Σε ερώτηση πώς επηρεάζει τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι εκτός του ΑΚΕΛ τα υπόλοιπα κόμματα δεν θεωρούν ότι είναι ξεκάθαρο το θέμα της διαπραγμάτευσης, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι στο Ατυπο Συμβούλιο συζήτησαν το σκηνικό που βρίσκεται ενώπιόν μας, ενόψει και του γεγονότος ότι η τ/κ ηγεσία και η Τουρκία έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά και η δική μας πλευράς έχει διακηρυγμένη θέση τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων επί της βάσης που προαναφέρθηκε. ``Και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη για όλους τους χειρισμούς που κάνουμε``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει καθοριστεί νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη και πως προς το παρόν υπάρχει η αυριανή συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου, Γιώργου Ιακώβου με τον σύμβουλο του κ. Ερογλου, Κουντρέτ Οζερσάι, που στόχο έχει να προετοιμάσει τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα είναι αυτός που θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εάν αυτό ανησυχεί την ε/κ πλευρά, με την έννοια ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέες προτάσεις, διαφορετικές από εκείνες του κ. Ταλάτ ή να επανέλθει το πακέτο προτάσεων του περασμένου Ιανουαρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ``εσύ να είσαι ξεκάθαρος για το ποια είναι η πολιτική σου, ποια είναι η στρατηγική σου, ποια είναι η τακτική σου και ποιοι οι στόχοι σου, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση``.

    Ασφαλώς, συνέχισε, πρέπει πάντοτε να έχεις πλήρη εικόνα, ποιες προθέσεις και διαθέσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά και τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Δεν μπορεί κανείς να κάνει επίκαιρη πολιτική χωρίς να έχει εικόνα και αντίληψη και η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν ξεκάθαρη πολιτική στο Κυπριακό και σαφή εικόνα για το πολιτικό σκηνικό, όπως είναι διαμορφωμένο.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως τα γεγονότα στη Γάζα μπορούν να επηρεάσουν καθ` οιονδήποτε τρόπο τις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι οι συνομιλίες είναι μια κυπριακή διαδικασία και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα επί αυτού πολύ νωρίς, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008 και υπάρχουν καταγραμμένα στο ανακοινωθέν της 25ης Ιουλίου του 2008, για την έναρξη των συνομιλιών, πως θα είναι δηλαδή μια διαδικασία κυπριακή και πάνω σε μια ξεκάθαρη βάση με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. ``Εμείς χειριζόμαστε τα πράγματα, εμείς θα συνεχίσουμε να τα χειριζόμαστε``.

    Σε ερώτηση εάν το ΣΑ αποφασίσει να υιοθετήσει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διεθνή διάσκεψη μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι προσπάθεια τροποποίησης της συμφωνημένης διαδικασίας, απάντησε ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έκδοση ψηφίσματος στην έδρα του διεθνούς οργανισμού δεν θα ήταν σωστό να θέτουμε ερωτήματα, να αναπτύσσουμε απόψεις και τελικά να χάσουμε το στόχο.

    ``Ενα είναι η έκθεση, άλλο είναι το ψήφισμα, το οποίο ψηφίζεται από το ΣΑ. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, τις επιδιαιτησίες``. Και σε ό,τι αφορά τη διεθνή διάσκεψη, η θέση της Κυβέρνησης - πρόσθεσε - είναι σαφής, υπενθυμίζοντας ότι το ήγειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη βάση της πάγιας θέσης της ε/κ πλευράς, πως η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να γίνει στην ώρα της, για τα θέματα που μια τέτοια διάσκεψη μπορεί να ασχοληθεί, δηλαδή τις διεθνείς πτυχές του Κυπριανού, στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την παρουσία της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εμπλεκομένων μερών.

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι ο κ. Ερογλου θα διαφωνήσει με τη διασταυρούμενη ψήφο και εάν τότε υπάρχει ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Χριστόφιας να αποσύρει την πρόταση για εκ περιτροπής προεδρίας, όπως γράφθηκε και σε σχετικό δημοσίευμα, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε εάν υπάρχει λόγος να συζητούμε αυτά τα πράγματα τώρα, ενόψει των διαπραγματεύσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 June 2010 - 13:29:17 UTC