Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ECONOMIST - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ECONOMIST - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, και σημείωσε ότι τώρα με τον Ντερβίς Ερογλου επιβάλλεται να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες.

    Σε ομιλία του με θέμα ``Το κυπριακό πρόβλημα: Πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``, στη 14η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η ειρηνική, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρος είναι το όραμα της ζωής μου`` και διαβεβαίωσε ότι ``για την εκπλήρωση αυτού του οράματος θα συνεχίσω να δίνω όλες μου τις δυνάμεις``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ε/κ πλευρά για έναρξη των συνομιλιών με τον κ. Ταλάτ, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ``Με τις πρωτοβουλίες μας και με τη θετική ανταπόκριση από τον τέως ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ταλάτ επαναρχίσαμε το διακοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Μαζί με τον κ. Ταλάτ επαναβεβαιώσαμε τη βάση της διαπραγμάτευσης σε δύο κοινά ανακοινωθέντα, της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008. Συμφωνήσαμε ότι η λύση θα προνοεί την επανένωση της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``με τον κ. Ταλάτ και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχαμε επίσης συμφωνήσει και επί της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων``, που προβλέπει την επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες επιδιαιτησίας, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τις δύο κοινότητες σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

    ``Πάνω σε αυτήν τη βάση εργαστήκαμε μαζί με τον κ. Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για δεκαοκτώ περίπου μήνες. Αυτές απέδωσαν αποτελέσματα, υπήρξε πρόοδος σε ορισμένες πτυχές της ουσίας του Κυπριακού, αλλά είναι αλήθεια ότι προσβλέπαμε σε μεγαλύτερη πρόοδο``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ``η πρόοδος που προέκυψε ήταν αποτέλεσμα των συγκλίσεων τις οποίες έχουμε επιτύχει στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας, αλλά και στα κεφάλαια της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων``.

    ``Σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές, εδαφικές αναπροσαρμογές, ασφάλεια, περιουσιακό, έποικοι, αλλά ακόμα και σε αυτές που επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις και διαφωνίες οι οποίες απαιτούν πολλή δουλειά για να γεφυρωθούν``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``στους δεκαοκτώ μήνες των συνομιλιών με τον κ. Ταλάτ, η πρόοδος που επετεύχθη θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν η τ/κ κοινότητα εμφανιζόταν με στάση ανάλογη της δικής μας, αν εμφανιζόταν αυτόφωτη χωρίς ποδηγέτηση από την Τουρκία, με πιο εποικοδομητική στάση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εργαζόταν για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της λύσης με συνέπεια στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, που ανέδειξαν τον κ. Ερογλου ηγέτη της τ/κ κοινότητας, πράγμα που, όπως είπε, ``δημιούργησε μια δικαιολογημένη ανησυχία στον διεθνή παράγοντα για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων``.

    ``Ομολογούμε ότι και εμείς ανησυχούμε πολύ. Είχαμε ευθύς εξαρχής εκτιμήσει ότι η πολιτική του κ. Ερογλου θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις. Τα πρώτα δείγματα από τις προσεγγίσεις του κ. Ερογλου θα έλεγα ότι επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τις ανησυχίες μας``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε ενέργειες και δηλώσεις του κ. Ερογλου, και σημείωσε ότι ``δεν βιαζόμαστε να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα`` και ``αναμένουμε ψύχραιμα να διαπιστώσουμε στο διαπραγματευτικό τραπέζι ποιες πραγματικά θέσεις θα καταθέσει ο κ. Ερογλου``.

    ``Θεωρούμε, όμως, χρήσιμο και απαραίτητο όπως ο διεθνής παράγοντας, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναλάβουν τις ευθύνες τους και κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση του κ. Ερογλου και της Τουρκίας, ζητώντας ξεκαθάρισμα των θέσεων τους``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να επαναβεβαιωθεί η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα`` και ότι ``επιβάλλεται, επίσης, η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας από το σημείο που έχει διακοπεί``.

    Υπάρχει ένας ουσιαστικός λόγος για να γίνει αυτό κι έχει να κάνει με την ίδια την επιδιωκόμενη λύση. Η επαναβεβαίωση της βάσης λύσης δεν θα επιτρέψει σε καμιά από τις δύο πλευρές, και ειδικά στον κ. Έρογλου με τις γνωστές διχοτομικές θέσεις του, να εκτραπεί από αυτά που οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επιστολές που έστειλε η ε/κ πλευρά στον ΟΗΕ και την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση στη βάση λύσης, καθώς και την ετοιμότητα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, θέση η οποία ``χαιρετίστηκε από όλους``.

    ``Η τ/κ κοινότητα δεν μπορεί από μόνη της να χειριστεί το Κυπριακό και προπάντων να πάρει αποφάσεις για την επίλυση του προβλήματος χωρίς τη συναίνεση και τις ανάλογες αποφάσεις της Τουρκίας``, είπε και αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να μεταβάλει στάση, εγκαταλείποντας τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι θέλει λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι ``η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση των ευρύτερων φιλοδοξιών της Τουρκίας και θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία της`` και ότι ``η συνέχιση της ίδιας στάσης που εμποδίζει την επίτευξη λύσης, η συνέχιση της άρνησης της Τουρκίας να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, υποσκάπτει και θρυμματίζει την αξιοπιστία της και προκαλεί προβλήματα πρώτα από όλα στον ίδιο της τον εαυτό``.

    ``Είναι φανερό ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα λειτουργήσει θετικά για τη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και για όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό. Η επίλυση του Κυπριακού θα λειτουργήσει θετικά για τον ΟΗΕ``, είπε, προσθέτοντας ότι ``η επίλυση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος της ΕΕ, αφού θα απαλλαγεί από ένα πρόβλημα το οποίο της προκαλεί διάφορες παρενέργειες``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``η λύση αναμφίβολα θα λειτουργήσει θετικά για την παραπέρα ανάπτυξη των ελλαδοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για τη δημιουργία προϋποθέσεων εξομάλυνσης της κατάστασης στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής``, προσθέτοντας ότι ``μεγάλο θα είναι το όφελος και για την Τουρκία``.

    Επεσήμανε ότι ``το μεγαλύτερο, όμως, όφελος θα το έχει η επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία και ολόκληρος ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι``, προσθέτοντας ότι η λύση θα ανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης και προόδου και οι Κύπριοι θα μπορούν να δρέπουν τους καρπούς της μόνιμης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, και ότι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα οικοδομούν το κοινό τους μέλλον και ταυτόχρονα η κάθε κοινότητα θα μπορεί να καλλιεργεί την ιδιαίτερη πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική της ταυτότητα.

    ``Η ειρηνική, επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρος είναι το όραμα της ζωής μου. Για την εκπλήρωση αυτού του οράματος θα συνεχίσω να δίνω όλες μου τις δυνάμεις``, κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαισιόδοξοι παρουσιάζονται οι Κύπριοι για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και πιστεύουν ότι η διαδικασία των συνομιλιών δεν θα οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα.

    Αυτό αποδεικνύει το Κυπροβαρόμετρο (2009) που διενεργήθηκε από την RAI Consultants Public Ltd για λογαριασμό της Marfin Laiki Bank, όπου το 70% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών θα αποδώσει.

    Οι λόγοι που αναφέρονται ως φόβοι για ένα μη ειρηνικό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους είναι κυρίως η διαφορετικότητα των λαών (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική θρησκεία και νοοτροπία, απουσία εμπιστοσύνης) και το κακό παρελθόν. Κατά δευτερεύουσα σημασία αναφέρονται η Τουρκία, οι έποικοι και η ασφάλεια. Αναφέρονται επίσης η προκατάληψη, ο φανατισμός και ο ρατσισμός.

    Οσον αφορά την ΕΕ, οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η Κύπρος έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ. Διαχρονικά όμως, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει αυξομειώσεις ιδιαίτερα την περίοδο 2003-2009. Το χαμηλότερο θετικό ποσοστό καταγράφηκε το 2004 (38%) την χρονιά του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 April 2010 - 11:29:13 UTC