Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΛΗΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ
  • [04] ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΛΗΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ``Ολα καλά``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δεύτερη ημέρα συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίας και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Προεδρικό πότε αναμένει ότι θα ολοκληρωθεί η συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν μπορεί να πει από τώρα πότε θα ολοκληρωθεί, απαντώντας χαρακτηριστικά ``όταν ολοκληρωθεί``.

    Κληθείς να πει πότε θα γίνει η διαδικασία του διαλόγου και όχι τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κάνουν συζήτηση και διάλογο ``και απορρίπτω την κατηγορία ότι δεν γινόταν διάλογος. Θέλω να το εμπεδώσουν όλοι``. Σε ερώτηση εάν εκτιμά από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις θα καταλήξουν σε μια συναντίληψη για μια κοινή γραμμή, είπε ότι δεν μπορεί να προδικάζει οτιδήποτε.

    ``Γίνεται ένας διάλογος ανοικτός, θα συνεχιστεί, εγώ είμαι στη διάθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Εχω και εγώ τις απόψεις μου και έχω λάβει εντολή από το λαό να κυβερνήσουμε και να χειριστούμε και το Κυπριακό. Να τα λαμβάνουμε και αυτά υπόψη. Εγώ είμαι πανέτοιμος, επαναλαμβάνω, για έναν δημιουργικό διάλογο``. Μακάρι, είπε, να καταλήξουμε στο καλύτερο, σημειώνοντας ότι το κλίμα είναι καλό.

    Ερωτηθείς εάν έχει ορισθεί συνάντηση με τον κ. Ερογλου απάντησε όχι ακόμα.

    [02] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Θετικά για τον τουρισμό τα αποτελέσματα, λόγω της μεγάλης προσπάθειας όλων, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, ανακοινώνοντας ότι μπαίνει σε νέα βάση συνεργασίας ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) και αφήνει πίσω τα προβλήματα για να εργασθεί ``υπεύθυνα, με αλληλοκατανόηση, σεβασμό και αλληλεγγύη`` με όλους για το καλό του Τουρισμού.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των 27 κρατών - μελών, ``στην οποία``, είπε, ``θα συμμετέχουμε και εμείς, για να συζητήσουμε τις ζημιές και τις αρνητικές συνέπειες, λόγω της ηφαιστειακής σκόνης, καθώς και τα μέτρα που ενδεχομένως εμείς και η Ευρώπη στο σύνολό της θα μπορούσαμε να λάβουμε``.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης, μετά τη δίωρη περίπου σύσκεψη στο Υπουργείο του με όλους τους φορείς του κυπριακού τουριστικού τομέα για την ανασκόπηση των προοπτικών της τουριστικής βιομηχανίας κατά το 2010, η συμμετοχή του ιδίου στην τηλεδιάσκεψη θα γίνει από τις ειδικές εγκαταστάσεις στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ενημέρωση έγινε στους φορείς και για την πορεία κατασκευής των μαρίνων και των γηπέδων γκολφ, είπε ο κ. Πασχαλίδης, αναφέροντας ότι ``τώρα εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για το γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου`` και ``όλα τα έργα γενικά προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και, ευτυχώς``, δήλωσε ο Υπουργός, πολλά από αυτά τα έργα δεν βρίσκονται στο στάδιο της άδειας ή της υπογραφής της συμφωνίας, ``αλλά είναι έργα επί του εδάφους``. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, ``έγινε μία αποτίμηση για τους πρώτους τρεις - τέσσερεις μήνες, για τις αφίξεις αλλά και για τα έσοδα από τον τουρισμό και υποβλήθηκαν κάποιες παρατηρήσεις όπως και εισηγήσεις``. ``Τα μηνύματα``, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, ``είναι θετικά για τον τουρισμό -χωρίς να μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι- λόγω της μεγάλης προσπάθειας όλων``.

    Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης, δήλωσε ότι ο ΚΟΤ ενημέρωσε τους εταίρους στη διάρκεια της σύσκεψης και ``για κάποια βασικά θέματα για τα οποία είχαν αμφιβολίες και απορίες``, όπως είναι ο χειμερινός τουρισμός, για τον οποίο ο Οργανισμός καταβάλλει ``τεράστιες προσπάθειες για ανάπτυξή του``.

    [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ

    Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Ημερίδας στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λακατάμεια, και ερωτηθείς σχετικά με του επίσκεψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο κ. Δημητρίου είπε πως σήμερα μετέβηκε στο συγκεκριμένο σχολείο λόγω της συζήτησης που γίνεται γύρω από το θέμα.

    Η απόφαση του Υπουργείου να εκσυγχρονίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Παγκυπρίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, οι οποίες εστιάζονται στο ότι ενδεχομένως να υπάρξει αλλοίωση της ιστορικής μνήμης του σχολείου. «Στην Κύπρο ακόμα αναζητούμε τη λεπτή γραμμή που μας χρειάζεται για να ισορροπούμε ανάμεσα στη διατήρηση της παράδοσης και στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή μας στο μέλλον και στις ανάγκες του μέλλοντος», είπε.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως έχοντας επισκεφθεί σχεδόν όλα τα σχολεία της Κύπρου, οι υποδομές του Παγκυπρίου είναι από τις χειρότερες στην Κύπρο. «Δεν είναι αυτό το οποίο αξίζει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο πιο ιστορικό σχολείο του ελληνισμού. Να κρατήσουμε το χαρακτήρα του αλλά από την άλλη, εκεί που χρειάζεται εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση οφείλουμε να το κάνουμε για να το διατηρήσουμε ως λειτουργικό σχολείο του μέλλοντος», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ασφάλειας από τι κτιριακές εγκαταστάσεις, ο Υπουργός είπε πως σε λίγο μπορεί και να τίθεται. «Δεν υπάρχει τοίχος στον οποίο δεν βλέπεις την υγρασία, και η ισορροπία του κτιρίου έχει αρχίσει να απειλείται. Υπάρχουν πτέρυγες, οι οποίες στάζουν συνεχώς, και αυτό τρώει το κτίριο όπως αντιλαμβάνεστε. Επομένως, επείγει η αναπαλαίωσή του και αυτό το οποίο εμείς επιχειρούμε να κάνουμε είναι αποκατάσταση, όσο είναι δυνατόν, του παλιού χαρακτήρα του κτιρίου», ανέφερε τέλος ο κ. Δημητρίου.

    [04] ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

    Πρόσκληση προς όλους απηύθυνε την Τρίτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προκειμένου να συνεργασθούν για να επιτευχθεί η δραστική μείωση του αριθμού των προσώπων που τραυματίζονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω ανεπάρκειας ή παντελούς έλλειψης συνθηκών ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία.

    Με την ευκαιρία της εξαγγελίας της έναρξης της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2010-2011, η κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι, ``στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, θα πραγματοποιηθούν διαφωτιστικές δράσεις που θα απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι, οι λειτουργοί ασφάλειας, τα μέλη των Επιτροπών Ασφάλειας, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές``.

    ``Αυτές τις ημέρες``, είπε η Υπουργός, ``σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οργανώνονται εκδηλώσεις για την εξαγγελία της νέας διετούς εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εκστρατεία που θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των κινδύνων κατά τις εργασίες συντήρησης και θα έχει τίτλο: Ασφαλείς Εργασίες Συντήρησης``.

    Οπως ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, ``η εκστρατεία στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης με την παροχή πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών, με την ενθάρρυνση της ανάληψης πρωτοβουλιών και τη διάδοση παραδειγμάτων καλής πρακτικής``. ``Η ασφάλεια στον τομέα της συντήρησης``, είπε η Υπουργός, ``έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την έλλειψη συντήρησης ή την κακή συντήρηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην εργασία και η δεύτερη αφορά τους κινδύνους στους οποίους είναι δυνατόν να εκτεθούν οι εργαζόμενοι κατά τις εργασίες συντήρησης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 April 2010 - 13:29:13 UTC