Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΗΚΟΟΙ ΕΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνέχεια των απευθείας διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να σεβασθούν την απόφαση και τη βούληση του κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καρογιάν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, ``μεθαύριον συμπληρώνονται έξι έτη από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 επί του σχεδίου Ανάν``.

    ``Ο κυπριακός Ελληνισμός``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό απέρριψε το σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος, όχι γιατί δεν θέλει λύση του Κυπριακού αλλά γιατί θέλει η λύση να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, κάτι που δεν διασφάλιζε το συγκεκριμένο σχέδιο``.

    Μετά την εξαετία αυτή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``δυστυχώς, η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και με αλαζονεία και θράσος επιδιώκει λύση του Κυπριακού χειρότερη σε αρκετά σημεία και από εκείνη του σχεδίου Ανάν``.

    Η τουρκική πλευρά, δήλωσε ο κ. Καρογιάν, ``εμμένει σε θέσεις που οδηγούν σε συνομοσπονδία και, με τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων, παραπέμπει σε δύο κράτη``, ενώ ``τέτοιες θέσεις, ως γνωστόν, προβάλλει κατά απροκάλυπτο τρόπο και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο Ντερβίς Ερογλου``.

    ``Οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα κομβικό, οριακό και κρίσιμο σημείο``, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως ``τόσο οι θέσεις που προβάλλει και η τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες αλλά και η γενικότερη τουρκική στρατηγική και τακτική, καθώς και η παρούσα συγκυρία και τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών, δικαιολογούν ένα σοβαρό προβληματισμό για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων``.

    ``Με ψυχραιμία, γερά νεύρα, υψηλές αντοχές και, βεβαίως, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και με ενότητα δυνάμεων και κοινή δράση``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα και να υπερασπισθούμε και να διεκδικήσουμε τα δίκαια και τα δικαιώματά μας``.

    ``Με πίστη στο δίκαιό μας, με εμμονή σε αρχές και με κοινή στρατηγική και κοινή και πιο αποτελεσματική τακτική, οφείλουμε να κρατήσουμε το Κυπριακό στην πορεία που μπορεί να οδηγήσει σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση``, δήλωσε ο κ. Καρογιάν.

    ``Τέλος``, πρόσθεσε, ``καλούμε τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να σεβασθούν την απόφαση και τη βούληση του κυπριακού Ελληνισμού, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και να συμβάλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και των αξιών επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΗΚΟΟΙ ΕΕ

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση του περί δημοτικών και κοινοτικών εκλογών νόμου και των προνοιών που αφορούν υπηκόους άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενοποιώντας τα κείμενα κυβερνητικού σχετικού νομοσχεδίου και πρότασης νόμου, που κατατέθηκε από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργο Περδίκη.

    Σκοπός της νέας ενοποιημένης νομοθεσίας είναι να απλοποιηθεί η ισχύουσα διαδικασία εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο και υποβολής υποψηφιότητας των πολιτών άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ειδικότερα, με τη νέα νομοθεσία παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι διαμένουν στη Δημοκρατία, να εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο και να υποβάλλουν υποψηφιότητα με την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, ισχύοντος διαβατηρίου ή δελτίου ταυτότητας, που εκδίδεται από το κράτος - μέλος της ιθαγένειάς τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 9:29:17 UTC