Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ
  • [04] EUOSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση της ε/κ πλευράς ότι οι απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερο και στη βάση που έχει συμφωνηθεί, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως ακόμα δεν υπάρχει οτιδήποτε σε σχέση με το χρονικό ορίζοντα επανέναρξης των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του την Πέμπτη μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια εικόνα αναφορικά με το πότε θα πρέπει να αναμένεται η επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει οτιδήποτε και σημείωσε ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο.

    «Το συντομότερο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν πάνω στην ίδια βάση την οποία οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει και προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια Κύπρο μ ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα» είπε.

    Ερωτηθείς αν προβληματίζεται η ε/κ πλευρά από αυτά που δηλώνονται από τ/κ πλευράς μετά την «εκλογή» Ερογλου και κατά πόσο μελετούνται σενάρια ή τρόποι διαχείρισης της κατάστασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά έχει μια σαφή θέση, την οποία δεν θα θυσιάσει στο βωμό της όποιας σεναριολογίας ή των όποιων δηλώσεων γίνονται.

    «Οι δηλώσεις είναι δηλώσεις, αλλά το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη και εκεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα διαφανεί ποιες προθέσεις έχει ο καθένας» τόνισε.

    Απ εκεί και πέρα, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου εκεί, όπως ανέφερε, «ασφαλώς θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση και προβληματισμός από τις πολιτικές δυνάμεις, περί του τι δέον γενέσθαι σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό», με σταθερό και σαφή το στόχο του Προέδρου της Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σε σχέση με ενδεχόμενες επιλογές του κ. Ερογλου σε ό,τι αφορά τη σύσταση της διαπραγματευτικής ομάδας της τ/κ πλευράς και ερωτηθείς κατά πόσο ενδεχόμενη επιλογή του κ. Ερογλου να ορίσει διαπραγματευτή κάποιο άλλο άτομο και συγκεκριμένα μέλος της οικογένειας Ντενκτάς, θα δημιουργούσε πρόβλημα στη διαδικασία, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη και εξήγησε πως είναι για αυτό που η ε/κ πλευρά έχει προτάξει την ανάγκη επαναβεβαίωσης και της βάση της διαπραγμάτευσης και της διαδικασίας που ακολουθείται.

    «Από κει και πέρα» πρόσθεσε, «δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε σενάρια θέτοντας μπροστά ένα αν για να δίνουμε απαντήσεις και να κάνουμε τοποθετήσεις για να μη χάσουμε και την ουσία».

    Ερωτηθείς σε σχέση με δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι κατά τη χτεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τέθηκε και το θέμα της διεθνούς διάσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει θέσει το θέμα στη συνάντηση με τους πέντε Πρέσβεις των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εξήγησε στη συνέχεια ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε το θέμα «όχι διότι κάποιος παράγοντας ή κάποια χώρα έχει θέσει προς τον Πρόεδρο θέμα διεθνούς διάσκεψης» αλλά επειδή ο Πρόεδρος ήθελε να ξεκαθαρίσει το θέμα για τη διεθνή διάσκεψη λέγοντας ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σαφέστατα προνοούν επίλυση του Κυπριακού και συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού μέσα από διακοινοτικό διάλογο και ότι η διεθνής διάσκεψη που ήταν και είναι μια πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συγκληθεί εν καιρώ, «όταν θα έχουμε τη συζήτηση και τη συμφωνία από τις δύο κοινότητες σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, και θα ασχοληθεί η διεθνής διάσκεψη με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

    Υπέδειξε ακόμη πως παρά το θόρυβο, τη συζήτηση και τα διάφορα σενάρια, αυτοί που μίλησαν για διεθνή διάσκεψη είναι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και η Τουρκία, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά ουδέποτε είχε ενώπιον της πρόταση για διεθνή διάσκεψη.

    Αποκάλυψε στη συνέχεια πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε προς τους Πρέσβεις ότι η θέση της ε/κ πλευράς είναι πως η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι συμβαλλόμενο μέρος σε σχέση με τις διάφορες διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει, προσθέτοντας ότι τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους σε αυτή τη θέση που έχει μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη ορκωμοσία του κ. Ερογλου στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου αρκέστηκε στο να αναφέρει πως «ακριβώς, πρόκειται για μια παράνομη επίσκεψη στις υπό κατοχή περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα συνεχιστεί από το σημείο όπου είχε σταματήσει και στη βάση των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί δήλωσε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση και γεύμα που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπουν πλέον τα ΗΕ, μετά την αλλαγή ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα, να συνεχίζεται η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Ζεριχούν είπε «αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί από εκεί που μείναμε, στη βάση των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί» και πρόσθεσε ότι τα ΗΕ δεν βλέπουν κάποια αλλαγή.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος τον ενημέρωσε αναφορικά με το πώς αποτιμά η ε/κ πλευρά τις πρόσφατες εξελίξεις, κάτι χρήσιμο, όπως είπε, για τον ίδιο, καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να αναμένεται η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ερογλου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είπε «ειλικρινά δεν γνωρίζω, όμως αντιλαμβάνομαι και από εσάς (τα ΜΜΕ) ότι o κ. Ερογλου ανέφερε πως ίσως στο τέλος αυτού του μήνα, ή μέσα στον επόμενο μήνα».

    Σε ερώτηση τέλος για το κατά πόσο θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η βάση των συνομιλιών ο κ. Ζεριχούν απάντησε «αν χρειαστεί θα γίνει, όμως δεν βλέπω κάτι και αντιλαμβάνομαι ότι και ο κ. Ερογλου έχει θέσει αυτό το θέμα, εμείς ειλικρινά δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είναι φρόνιμο να περιμένουμε και να δούμε».

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη επίσημα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη με το Κατάρ, για τη σύσταση Κοινοπραξίας για εφαρμογή και εκτέλεση του έργου που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο, γραφεία και διαμερίσματα, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η συμφωνία θα σταλεί στη Βουλή με σχετικό νομοσχέδιο, και παράλληλα θα αρχίσουν επαφές με αξιωματούχους του Κατάρ για τον καταρτισμό σχεδίου δράσης, προσθέτοντας ότι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις θα ξεκινήσουν με την ανέγερση του οικοδομήματος και ότι η κοινοπραξία δεν δημιουργεί άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά σίγουρα βοηθά την πραγματική οικονομία της Κύπρου.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``σήμερα έχει εγκριθεί και επίσημα και τυπικά από το Υπουργικό Συμβούλιο το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που υπεγράφη χθες με το Κατάρ``.

    ``Το επόμενο βήμα είναι αυτή η συμφωνία να πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων με ένα νομοσχέδιο, το οποίο να επιτρέπει στην κυπριακή Κυβέρνηση να προβεί σε αυτήν την κοινοπραξία με το κράτος του Κατάρ, και βεβαίως παράλληλα έχει δημιουργηθεί μία υπουργική επιτροπή από τον Υπουργό Αμυνας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι θα μεριμνήσουν για τη γρήγορη μεταφορά των γραφειακών χώρων του στρατοπέδου σε κάποιους άλλους κατάλληλους χώρους``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``παράλληλα ξεκινούν οι επαφές με τους αξιωματούχους του Κατάρ για να δούμε ακριβώς πώς συμφωνούμε και καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα έχει σκοπό να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες για να μπορέσει να ξεκινήσει το πολύ σημαντικό αυτό έργο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα``.

    Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η συμφωνία στη Βουλή, ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα σταλεί ``τις επόμενες πάρα πολύ λίγες ημέρες``.

    [04] EUOSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ

    Το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου ανήλθε το 2009 στο 6,1% του ΑΕΠ ή σε 1,029 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία, οι άλλες 14 χώρες της ευρωζώνης εμφάνισαν στο τέλος του περασμένου έτους υπερβολικό έλλειμμα, δηλαδή άνω του 3,0% του ΑΕΠ.

    Ειδικότερα για την Κύπρο το ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς έφτασε τα 16,947 δισ. ευρώ έναντι 17,248 δισ. ευρώ το 2008.

    Το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στα 1,029 δισ. ευρώ ή 6,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 η Κύπρος είχε εμφανίσει πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ ή 158 εκατ. ευρώ.

    Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αυξήθηκε από το 48,4% του ΑΕΠ το 2008 σε 56,2% του ΑΕΠ το 2009. Σε απόλυτους αριθμούς ανήλθε σε 9,527 δισ. ευρώ από 8,347 δισ. ευρώ το 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 17:29:14 UTC