Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [02] ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΕΡΟΓΛΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΡΟΓΛΟΥ

    Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα, με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.

    Σημείωσε ωστόσο ότι αν η Τουρκία ακολουθήσει σωστή πολιτική, τότε σίγουρα μπορεί να βελτιωθούν. Παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των συνομιλιών πάνω στη βάση που έχει ακολουθεί μέχρι σήμερα.

    Σχολιάζοντας την «εκλογή» του Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας στον πρώτο γύρο των λεγόμενων εκλογών όπου κέρδισε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με ποσοστό 50,38%, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί και να επεξηγηθεί η επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, αυτά τα ζητήματα, είχαν ήδη συζητηθεί πριν από τις λεγόμενες εκλογές γιατί φαινόταν προς τα πού κινούνταν τα δεδομένα και οι εξελίξεις, προσθέτοντας ότι είχε ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα και στις ΗΠΑ και στα Ηνωμένα Εθνη και άλλους συναδέλφους.

    Εκείνο που έχει τεράστια σημασία, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, είναι να επεξηγηθεί ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία των συνομιλιών πάνω στη βάση που έχει ακολουθεί μέχρι σήμερα, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί από τη διεθνή κοινότητα να ξανανοίξουμε αυτά τα θέματα και να αρχίσουμε από την αρχή. Ακριβώς αυτό θα είναι το μήνυμα που θα στείλει η κυβέρνηση.

    Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι και «η διεθνής κοινότητα προσεκτική και με όσες κινήσεις κάνουμε και προς την ε/κ πλευρά και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα εγείρω ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Και είναι ακριβώς αυτό το δεύτερο μήνυμα που θα πρέπει να πηγαίνει ταυτόχρονα».

    Όμως, είπε, θα πρέπει ταυτόχρονα να τονίζεται και ο κρίσιμος, καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία των συνομιλιών. «Να μου επιτραπεί να πω ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από τον κ. Ταλάτ. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες αυτή τη στιγμή και πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς και επίσημα όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, τόσο με επίσημη τοποθέτηση όσο και μέσα από τις συνομιλίες, όχι απλώς με συνεντεύξεις και δηλώσεις, ειδικά στα ζητήματα που απομένουν τώρα να συζητηθούν, τα πιο κρίσιμα ζητήματα. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός όπως και τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι άμεσα. Θα πρέπει ακριβώς, πλέον, να ζητηθεί από την Τουρκία να κάνει μια σαφή τοποθέτηση όσον αφορά την λύση του Κυπριακού, τη μορφή της λύσης και να είναι εποικοδομητική όσον αφορά τις συνομιλίες.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η τελευταία εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία με τη σύνταξη εκείνου του περίφημου εγγράφου του Γενάρη, κάθε άλλο παρά θετική, ήτανε, αντίθετα, παραλίγο να υποσκάψει αυτήν την προσπάθεια. «Αρα ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της», σημείωσε.

    Σε ερώτηση αν θα είναι πιο εύκολο τώρα το θέμα του απευθείας εμπορίου να περάσει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει κανείς να δει ποια είναι τα κίνητρα. Βεβαίως, είναι κάτι το οποίο συζητούμε συνέχεια, οι ενστάσεις μας, και οι πολιτικές και οι νομικές ισχύουν και δεν έχει σημασία ποιος είναι ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

    Από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, «αν αυτό το θέμα προωθήθηκε για να διευκολύνει το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία, σας λέω ότι δεν θα πετύχει, όπως και να προχωρήσει το απευθείας εμπόριο.» Επανέλαβε ότι είναι εδώ που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της ε/κ πλευράς. Είναι μια λανθασμένη κίνηση, είναι ένας λανθασμένος κανονισμός, ήταν λάθος η απόπειρα αναβίωσης αυτού του κανονισμού, και εμείς θα επιμείνουμε σε αυτές τις θέσεις, ασχέτως ποιος κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η λεγόμενη απομόνωση, είπε, μπορεί να λυθεί με τη λύση του Κυπριακού και καλά κάνουν όσοι θέλουν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να επικεντρωθούν στις συνομιλίες και όχι με αυτές τις σπασμωδικές ενέργειες που απλώς υποσκάπτουμε την ίδια την έκβαση των συνομιλιών, αλλά είναι ταυτόχρονα έκδηλα παράνομες, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όσο και την κυπριακή νομοθεσία.

    Ανέφερε ότι στην υπόθεση Οραμς «μπορεί να επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα στο θέμα των περιουσιών, να υπενθυμίσω όμως ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της κυπριακής νομοθεσίας, των κυπριακών δικαστηρίων σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Και ακριβώς αυτή τη δικαιοδοσία οφείλουν να σέβονται όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σίγουρα περίμενα από τον κ. Ταλάτ περισσότερα. Και αν ήτανε πιο εποικοδομητικός, θα είχαμε και μεγαλύτερη πρόοδο, ποιος ξέρει μπορεί να είχαμε σχεδόν καταλήξει ή τουλάχιστον θα είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τα πιο δύσκολα ζητήματα και να φανεί που στεκόμαστε. Τα πράγματα με τον κ. Ερογλου περιπλέκονται, γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η ανάγκη επαναβεβαίωσης της δέσμευσης της άλλης πλευράς για την προοπτική της λύσης, τη μορφή και τη βάση της λύσης, αλλά θα πρέπει εμείς να κάνουμε όλες τις ενέργειές μας, αλλά νομίζω ότι πολύ σύντομα θα διαφανεί ποια θα είναι ακριβώς η θέση των Τ/κ πλέον. Γι αυτό τονίζω ότι εδώ έχει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο η ίδια η Τουρκία. Με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, βλέπουμε να είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αλλά αν η Τουρκία ακολουθήσει σωστή πολιτική, τότε σίγουρα μπορεί να βελτιωθούν», κατέληξε.

    [02] ΜΙΛΙΜΠΑΝΤ ΕΡΟΓΛΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει υπόψη τη δέσμευση του «νικητή» των παρανόμων εκλογών Ντερβίς Ερογλου, στην πολιτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσβλέπει στη δυνατότητα να μιλήσει μαζί του στον κατάλληλο χρόνο και επαναλαμβάνοντας ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Ο κ. Μίλιμπαντ που απαντούσε στην ερώτηση για το πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα των λεγομένων εκλογών, είπε: «Ξέρετε ότι η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Ξέρετε ότι δεν αναγνωρίζουμε την ΤΔΒΚ και γι αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε για διάφορες εκλογές. Σημειώνω, όμως, το ότι ο κ. Ερογλου έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει τη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης. Είπε ότι η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στην Αγκυρα. Προσβλέπω στη δυνατότητα να του μιλήσω στον κατάλληλο χρόνο και προφανώς είναι πολύ σημαντικό να συνεχισθεί η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαδικασία. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό όπως όλες οι πλευρές εξακολουθήσουν να είναι δεσμευμένες έναντι αυτής της διαδικασίας».

    «Θεωρούμε», συνέχισε, ότι «αυτός είναι ο ορθός δρόμος προς τα εμπρός, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Δεν νομίζουμε ότι το στάτους κβο είναι η ορθή βάση για οποιαδήποτε συμφωνία». Είπε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί στην Κύπρο, αλλά τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε υποστήριξη σε όλα τα μέρη σε αυτή την προσπάθεια>

    Σε ερώτηση για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι αυτό έχει παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχει φθάσει ακόμη στα κράτη-μέλη «Θα περιμένουμε να δούμε λεπτομέρειες οπότε θα το μελετήσουμε».

    [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Τριάντα πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από και προς την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, Ζυρίχη, Ρώμη, Βουκουρέστι και Μέση Ανατολή, ύστερα από το μερικό άνοιγμα του εναέριου χώρου ορισμένων χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, που είχε κλείσει λόγω του νέφους της στάχτης που έχει καλύψει τις χώρες αυτές, από τις 15 Απριλίου, όταν έγινε έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

    Ωστόσο, πενήντα επτά πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς της Βόρειας Ευρώπης προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, επηρεάζονται μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης λόγω του φαινομένου αυτού.

    Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «σε σχέση με την αναβολή πτήσεων που προκάλεσε η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία και την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας στάχτης στην ατμόσφαιρα, για ολόκληρο το 24ωρο της ημέρας, Τρίτη 20 Απριλίου, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: στο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση 35 πτήσεων εκ των οποίων οι 17 είναι αναχωρήσεις και οι υπόλοιπες 18 είναι αφίξεις. Μεταξύ άλλων, πρόκειται για πτήσεις από ή προς Heathrow, Gatwick, Ελσίνκι, Αμβούργο, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία, Οσλο, Πράγα, Φρανκφούρτη, Βουδαπέστη, Αμστερνταμ, Παρίσι και Μάντσεστερ».

    Αναφορικά με το Διεθνή Αερολιμένα Πάφου, ο κ. Ασπρής είπε ότι «αναμένεται να επηρεαστεί η εκτέλεση 22 πτήσεων εκ των οποίων οι 11 είναι αναχωρήσεις και οι υπόλοιπες 11 είναι αφίξεις. Πρόκειται για πτήσεις από ή προς Αμστερνταμ, East Midlands, Manchester, Stansted, Heathrow, Gatwick και Βίλνιους Λιθουανίας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 April 2010 - 17:29:12 UTC