Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Τη σύγκληση εκ νέου, τριήμερης, αυτή τη φορά, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, για μια εφ όλης της ύλης συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό, αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρία του σώματος, που έγινε την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27 και 28 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία ο Πρόεδρος ενημέρωσε εκτενώς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα αντηλλάγησαν και κάποιες απόψεις.

    Πρόσθεσε πως έχει συμφωνηθεί όπως γίνει εφ όλης της ύλης συζήτηση επί του Κυπριακού σε τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 26, 27 και 28 Απριλίου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά συγκλίσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν πλήρη ενημέρωση αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το πού υπάρχουν είτε συγκλίσεις είτε αποκλίσεις και διαφωνίες.

    «Εχουν όλα τα έγγραφα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και γνωρίζουν λεπτομερώς σύμφωνα με τη δική μας τοποθέτηση, πού υπάρχουν συγκλίσεις, πού υπάρχουν αποκλίσεις και ποιες είναι οι θέσεις των δυο πλευρών στις διαπραγματεύσεις επί όλων των θεμάτων», είπε.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου άκουσαν κάτι καινούργιο από τον κ. Ταλάτ ή κάτι που δεν είναι ακριβές, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά και το Προεδρικό δεν θα μπουν «στη διαδικασία του αν αυτό που είπε ο κ. Ταλάτ είναι σωστό ή λάθος» από τη στιγμή που γνωρίζουν όλοι ποιες είναι οι θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κυπριακός λαός δεν έχει δεύτερο μέτρο σύγκρισης, καθώς μόνο τον κ. Ταλάτ έχει ακούσει μέχρι τώρα να αναφέρεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις και συγκεκριμένες συμφωνίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «το πιο ουσιαστικό είναι ότι τα κόμματα έχουν πλήρη ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις».

    Ερωτηθείς κατά πόσο το ενδεχόμενο εκλογής του Ντερβίς Ερογλου στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ίσως ανατρέψει τα πάντα σε ό,τι αφορά την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δεδομένου του ότι, κατά το δημοσιογράφο, ο κ. Ερογλου ενδεχομένως να μην τηρήσει τις συγκλίσεις που έχουν μέχρι τώρα συμφωνηθεί, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα ήταν προτιμότερο να μην εκφέρει άποψη για ένα υποθετικό σενάριο, σημειώνοντας πως «όταν θα έχουμε μπροστά μας τα γεγονότα εκεί θα μπορέσουμε να τα εκτιμήσουμε και να τα συνυπολογίσουμε».

    «Νομίζω να μην βιαζόμαστε τώρα, έχοντας υπόψη ότι κατά την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθούν, όπως έχουμε πει, όλα τα ζητήματα», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αλλάξει τακτική σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, δεδομένου ότι και κάποια κόμματα έχουν θέσει αυτό το θέμα, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν η αλλαγή τακτικής σημαίνει εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων ή της διαπραγματευτικής τακτικής, καθώς όπως εξήγησε, «η τακτική είναι διάφορα πράγματα και ο καθένας πολλές φορές δίνει διαφορετική ερμηνεία».

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να μπει σε μια τέτοια διαδικασία «από τη στιγμή που αυτά τα ζητήματα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο και θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο».

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου για απόσυρση της πρότασης για εκ περιτροπής προεδρίας, αλλά και το γεγονός, κατά το δημοσιογράφο, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, φαίνεται να επενδύει ακόμη στη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ως διαπραγματευτής μπορεί όταν κρίνει να αποσύρει, να ανασκευάζει ή να εμπλουτίζει προτάσεις και ερωτηθείς αν τελικά υπάρχει πιθανότητα για απόσυρση ή βελτίωση της πρότασης για την εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι «είναι ανοικτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και ότι διεξάγεται στη βάση του ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» αλλά και με δεδομένο ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευρά έχει τη δυνατότητα αν το κρίνει ή αν το εκτιμήσει ο ίδιος να παίρνει τις δικές του τις αποφάσεις».

    Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει πει ότι δεν θεωρεί ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα για να αποσύρει την πρόταση».

    Ερωτηθείς με ποιο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη τα όσα θα ακούσει από τα κόμματα κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν θεωρείται αρνητικό το ότι «το Εθνικό Συμβούλιο από καιρού εις καιρόν έχει τη δυνατότητα σε πολυήμερες συνεδρίες να εκτιμά την πορεία, να προσμετρά τα διάφορα δεδομένα και τις διάφορες εξελίξεις που ενδεχομένως προκύπτουν στην πορεία έτσι ώστε να μπορεί μέσα από αξιολόγηση να εξετάσει τι χρειάζεται να γίνει».

    «Εγώ νομίζω να περιμένουμε τη συνεδρία την τριήμερη και να μην αρχίσουμε τώρα ο καθένας να τραβά τη δική του τη γραμμή και να θέτει τα δικά του τα ζητήματα», δήλωσε.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανάλογη με αυτή που υπήρξε μεταξύ της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ και του κ. Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «πριν από 2-3 ημέρες ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την κ. Κλίντον, όπου συζήτησε όλα τα ζητήματα».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί να επιτευχθεί, παρά τις διαφωνίες, η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρκέστηκε να αναφέρει πως αυτή είναι και η προσδοκία από πλευράς Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλη οδός, μέσα από αλληλοσεβασμό να υπάρχει διάλογος και συζήτηση».

    «Από εκεί και πέρα, ο καθένας είναι υπεύθυνος των δικών του στάσεων και των δικών του πράξεων», είπε, επαναλαμβάνοντας πως η Κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει την ενότητα.

    Ερωτηθείς, τέλος, αν στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά, αποφεύγοντας ωστόσο να εισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    «Υπήρξε μια συζήτηση, αλλά να μου επιτρέψετε να μείνω μέχρι εδώ», δήλωσε.

    [02] ΑΕΠ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης 0,3% καταγράφηκε στην Κύπρο το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η ανάκαμψη στην ευρωζώνη φαίνεται εξαιρετικά βραδεία, δεδομένου ότι το τέταρτο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν μηδενική. Στο σύνολο της ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%.

    Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ υποχώρησε 0,8%, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ μετά την Ιρλανδία (μείωση 2,3%). Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, το ΑΕΠ υποχώρησε στην Κύπρο κατά 2,8% (2,7% ήταν η πρώτη εκτίμηση του Φεβρουαρίου), ενώ στη Ελλάδα μειώθηκε 2,5%.

    Στην ευρωζώνη, το ΑΕΠ υποχώρηση σε ετήσια βάση κατά 2,2% (2,1% ήταν η αρχική εκτίμηση), ενώ στο σύνολο της ΕΕ καταγράφηκε μείωση 2,3% (ίδια με την αρχική πρόβλεψη).

    [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

    Σημαντικά αυξημένος ήταν ο πληθωρισμός το Μάρτιο τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, φθάνοντας το 2,4%.

    Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Μάρτιο του 2010 αυξήθηκε κατά 1,06 μονάδες ή 0,96% και έφτασε στις 111,98 μονάδες σε σύγκριση με 110,92 το Φεβρουάριο του 2010.

    Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη και κατ επέκταση του πληθωρισμού το Μάρτιο του 2010 μειώθηκε στο 2,4% σε σύγκριση με πληθωρισμό 2,9% το Φεβρουάριο του 2010, αλλά είναι σημαντικά ψηλότερος από το ρυθμό 1,1% που είχε σημειωθεί το Μάρτιο του 2009.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2010, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 April 2010 - 15:29:12 UTC