Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Την πρόθεση της Κύπρου για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Γραμματεία της Σύμβασης - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές για συμπερίληψη της χώρας μας στο Παράρτημα Ι της εν λόγω Σύμβασης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο, δεσμευόμενος παράλληλα για ποσοτικοποιημένες δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με αυτό τον τρόπο, είπε, η Κύπρος θα ακολουθήσει, μετά το 2012, την ίδια πορεία δεσμεύσεων στο διεθνές σκηνικό όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, αναλαμβάνοντας ποσοτικοποιημένους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και χρηματικές υποχρεώσεις για τις κλιματικές αλλαγές στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη, σημειώνοντας ότι από τη μεγαλύτερη σε βάθος και εύρος οικονομική κρίση των τελευταίων ογδόντα χρόνων. Η οικονομική κρίση, πρόσθεσε, συνοδεύεται από βαθειά κρίση θεσμών και αξιών, χαρακτηρίζεται από την επέκταση της φτώχειας, τα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα και τη ραγδαία περιβαλλοντική επιβάρυνση ένεκα της αλόγιστης υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Η διαρκής επιβάρυνση του περιβάλλοντος επιφέρει αλλαγές στο κλίμα, η αλλαγή του κλίματος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον, και το ασθενέστερο, το φτωχότερο περιβάλλον επισπεύδει ακόμη πιο πολύ την κλιματική αλλαγή, σημείωσε.

    Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση αειφορίας, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας λέγοντας ότι χρειάζεται να επενδύσουμε σ ολόκληρο τον κόσμο, σε μια νέα οικονομία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. ``Μια καθαρή και πράσινη οικονομία, σε όλους τους τομείς``. Για την Κύπρο, τόνισε, το περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος, η βιοποικιλότητα συνθέτουν ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο. Από το 2008, συνέχισε, η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκροτημένη στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος. ``Συγκροτήσαμε και εφαρμόζουμε συνεκτικό σχέδιο για τη χωροταξία, την ανακύκλωση, τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προώθηση πιο καθαρών μεταφορικών μέσων``.

    Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρωπότητα. Εχουμε, είπε, την υποχρέωση να επιμείνουμε και με την Ώρα της Γης προσθέτουμε ακόμα ένα λιθαράκι στις προσπάθειές μας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ολοι πρέπει να δουλέψουμε πιο μεθοδευμένα και πιο προγραμματισμένα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της Κύπρου δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης προσθέτοντας ότι σήμερα η Κύπρος προχωρεί με μεγάλα έργα υποδομής, αφού υπάρχουν καινούργια αεροδρόμια, γίνονται αναβαθμίσεις στα λιμάνια και προχωρούμε με τη δημιουργία μαρίνων και γηπέδων γκολφ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «αστείο» να λέγεται ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη και εξήγησε ότι «απλά κάποιους μήνες η αύξηση των τιμών στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες» της Ευρώπης. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις των αρμοδίων για τον τουρισμό, ο Υπουργός είπε ότι «δεν θα κάνουμε προγνωστικά διότι δεν είναι ο σκοπός μας να κάνουμε προγνωστικά. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις και ελέγχους που έχουμε κάνει φαίνεται ότι η Ρωσία, η Γερμανία και η Ελλάδα θα έχουν αρκετά θετικότερα αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν άλλες 4 - 5 χώρες που φαίνεται ότι γίνεται η ανατροπή και δεν θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα» είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι «ακόμα παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα υπάρχει κάποια μείωση, μικρή μείωση ή θα είμαστε περίπου στους ίδιους αριθμούς τουριστών με πέρσι από την Αγγλία. Η Κύπρος τώρα προχωρεί με μεγάλα έργα υποδομής, έχουμε καινούργια αεροδρόμια, γίνονται αναβαθμίσεις στα λιμάνια μας, προχωρούμε με τις μαρίνες και τα γήπεδα γκολφ, που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε πιο μεθοδευμένα, πιο προγραμματισμένα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν» σημείωσε. Ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ακόμα ότι «δεν πρέπει να περιοριζόμαστε και να αυτο-εγκλωβιστούμε σε αριθμούς , δηλαδή το μοναδικό πράγμα που να μας νοιάζει να είναι πόσοι τουρίστες ήρθαν. Το σημαντικότερο είναι τι τουρισμός ήρθε και τι τουρισμό στοχεύουμε να έχουμε» είπε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως «αν μου φέρετε συγκεκριμένα στοιχεία πολύ ευχαρίστως να τα μιλήσουμε. Αυτό το θέμα ότι εάν ένας μήνας έχει αυξημένο πληθωρισμό αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα η χώρα είναι η πρώτη, η δεύτερη, ή η τρίτη ακριβότερη» είπε και πρόσθεσε πως «όλοι ταξιδεύουμε σε τρίτες χώρες. Ειλικρινά πιστεύετε ότι από τις 27 χώρες της Ευρώπης η Κύπρος είναι η δεύτερη ακριβότερη;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους. Είναι «αστείο αυτό το πράγμα. Απλά κάποιους μήνες η αύξηση των τιμών στην Κύπρο ήταν μεγαλύτερη από άλλες χώρες. Σας θυμίζω ότι τα τρόφιμα που γινόταν τόσος σάλος και τόσος θόρυβος πέρσι είχαν μείωση συνολικά 2% από το προηγούμενο έτος» κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 28 March 2010 - 10:29:12 UTC