Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ

    Επέκταση κατά μια ημέρα του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την ολοήμερη συνάντησή τους στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά την Παρασκευή για συνέχιση της συζήτησης. Η συνάντηση, η οποία θα ολοκληρωθεί, κατά την εκτίμησή του, μέχρι το μεσημέρι θα λάβει χώρα και πάλιν στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ, στην περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

    Κατά τη συνάντηση της Τετάρτης, οι δύο ηγέτες, όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, συζήτησαν το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτό δεν είναι το τέλος του δεύτερου γύρου των εντατικών συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε καταφατικά. «Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι οι αντιπρόσωποι θα έχουν κάποιες συνομιλίες και στη συνέχεια, οι ίδιοι οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή. Ετσι, αυτό θα είναι το αποκορύφωμα αυτού του γύρου των εντατικών συνομιλιών», εξήγησε.

    Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσον έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των συνομιλιών. «Δεν ανακοινώνουμε οτιδήποτε, γιατί οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή», είπε και σημείωσε πως «δηλώσεις θα γίνουν στο τέλος της διαδικασίας, στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο, ο οποίος και θα εξηγεί τι γίνεται».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο κ. Μπαν αναμένεται να ανακοινώσει ό,τι έχει να πει επί του θέματος στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση των θεμάτων της ΕΕ και οικονομίας, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε επίσης στο τέλος του δεύτερου γύρου των εντατικών. «Ολα αυτά θα συζητηθούν και θα επεξηγηθούν, όταν αυτή η φάση των εντατικών συνομιλιών, ολοκληρωθεί», είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους της επέκτασης του δεύτερου γύρου, ο κ. Ντάουνερ είπε πως σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται ανά το παγκόσμιο και στις οποίες οι ηγεσίες εμπλέκονται εποικοδομητικά προσπαθώντας να βρουν λύσεις σε προβλήματα, αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, η μια επιλογή είναι να επεκταθεί η περίοδος των εντατικών συνομιλιών και η άλλη να παραμείνουν οι συνομιλητές ξάγρυπνοι καθ όλη τη διάρκεια της νύκτας.

    Ο κ. Ντάουνερ απέφυγε τέλος να απαντήσει αν θα υπάρξει τρίτος γύρος εντατικών συνομιλιών, και αν θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες την ερχόμενη Δευτέρα.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ιδιαίτερα θετικές αναφορές σχετικά με τις κυπριακές επιδιώξεις, περιλαμβάνει το σχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2009, που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Το σχέδιο της Ολλανδέζας εισηγήτριας, ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, υιοθετήθηκε, αφού λήφθηκαν υπόψη και τροπολογίες μελών της εν λόγω Επιτροπής, με ψήφους 60 υπέρ και 11 αποχές.

    Το σχέδιο έκθεσης καλεί την Τουρκία να αρχίσει αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, να λάβει την απαιτούμενη δράση για τους αγνοουμένους και να μην παρεμποδίζει τις έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συγκεκριμένα, οι βασικές αναφορές για την Κύπρο καλούν την Τουρκία, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο, επιλαμβανόμενη του ζητήματος εποικισμού του νησιού από Τούρκους πολίτες και, επίσης, κάνοντας δυνατή την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί, ως αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συνολικής διευθέτησης, περιλαμβανομένης «και της πλήρους εφαρμογής σε ολόκληρο το νησί του κεκτημένου της ΕΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 January 2010 - 20:29:11 UTC