Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
  • [02] ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΑΘΛΗΤΕΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΥΠΑΜ-ΚΟΑ
  • [03] Ε/Κ - Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Συνάντηση με την Πρόεδρο της Λιθουανίας Dalia Grybauskaite, είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στη Λιθουανία.

    Ο κ. Κυπριανού έγινε δεκτός από τη Λιθουανή Πρόεδρο με την οποία συζήτησαν θέματα ΕΕ, τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Λιθουανία. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε την Πρόεδρο της χώρας τόσο για την προετοιμασία της Κύπρου για την προεδρία της ΕΕ όσο και για την εν εξελίξει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Χθες, ο κ. Κυπριανού παρακάθισε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Vygaudas Usackas. Στη διάρκεια του δείπνου έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιθουανίας και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους. Οι δυο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Μεσανατολικό και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και με την Τουρκία.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για την πορεία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Usackas εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού είναι ο πρώτος Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    [02] ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΑΘΛΗΤΕΣ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΥΠΑΜ-ΚΟΑ

    Επικυρώθηκε την Τετάρτη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Αμυνας/ Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για τους στρατεύσιμους αθλητές και την παραχώρηση ουσιαστικών διευκολύνσεων σε αυτούς για την απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής τους σταδιοδρομίας. Τη συγκεκριμένη Συμφωνία και την επικύρωση του Πρωτοκόλλου χαιρέτισαν με δηλώσεις τους, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ Κώστας Παπακώστας, Πρόεδροι ή/και εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών και στρατευμένοι αθλητές, που συμμετέχουν και σε κυπριακές και διεθνείς διοργανώσεις.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας στην ομιλία του αλλά και σε δηλώσεις του, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, παρουσιάσθηκε και πέρυσι -και μάλιστα ``σε μεγάλο βαθμό``- το φαινόμενο αθλητές -αρκετοί από τους οποίους υψηλού επιπέδου- να επικαλούνται λόγους ψυχικής ασθένειας, για να τύχουν αναστολής ή απαλλαγής των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων έναντι της Εθνικής Φρουράς. ``Η φυγοστρατία``, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας, ``αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς και της κοινωνίας γενικότερα``, ενώ ``δημιουργεί και πρόβλημα εθνικής ασφάλειας`` και ``είναι απαράδεκτο φαινόμενο, το οποίο, δυστυχώς, κάθε χρόνο που περνά, γίνεται και χειρότερο``.

    Οπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, στο σύνολο των υπηρετούντων σήμερα στρατευμένων νέων το 6% είναι αθλητές και με τις πρόνοιες σχετικής νομοθεσίας που προωθείται από το Υπουργείο Αμυνας, με στόχο να ψηφισθεί και να εφαρμοσθεί πριν την αρχή του εφετινού Καλοκαιριού, καθώς και με τις πρόνοιες της Συμφωνίας που επικυρώθηκε σήμερα, προβλέπονται τέσσερεις κατηγορίες για 313 συνολικά στρατευμένους αθλητές, οι οποίοι θα κατατάσσονται αναλόγως συμφωνηθέντων κριτηρίων και θα τυγχάνουν διευκολύνσεων για να προπονούνται και να ανταποκρίνονται στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, ενώ ταυτοχρόνως θα εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

    [03] Ε/Κ - Τ/Κ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ

    Το μήνυμα ότι εργάζονται συστηματικά για την προστασία των μνημείων στην Κύπρο που βρίσκονται σε κίνδυνο, έδωσαν προς όλους τους Κύπριους τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, η οποία συστάθηκε στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οι επικεφαλής της επιτροπής και τα μέλη της παρέστησαν στη συνάντηση των ε/κ και των τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας και ζήτησαν τη βοήθεια και τη στήριξή τους προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, τα οποία καθυστερούν την πρόοδο του έργου τους.

    Στο κοινό ανακοινωθέν των ε/κ και τ/κ κομμάτων, το οποίο ανέγνωσε μετά τη συνάντηση η Πρέσβειρα της Σλοβακίας Αννα Τουρενίκοβα, αναφέρεται ότι τα ε/κ και τα τ/κ πολιτικά κόμματα συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία και αντιπροσώπων από τις οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων που συμμετέχουν. Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι επικεφαλής και τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, οι οποίοι ενημέρωσαν τους αντιπροσώπους των ε/κ και τ/κ κομμάτων για το έργο της επιτροπής.

    Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι μέσω των ε/κ και των τ/κ κομμάτων, τα μέλη της επιτροπής έδωσαν το μήνυμα προς όλους τους συμπατριώτες τους, Ε/κ και Τ/κ, ότι εργάζονται συστηματικά και με πρόγραμμα για την προστασία των μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και για το σεβασμό προς τα μνημεία. Η κ. Τουρενίκοβα είπε ότι «τα μέλη της επιτροπής ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να ανοίξουν δύο λογαριασμούς, ένα σε μια ε/κ τράπεζα και ένα σε μια τ/κ τράπεζα» και ενθαρρύνουν το κοινό να συνεισφέρει για τους σκοπούς της επιτροπής. Οι εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την επιτροπή και να της προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 January 2010 - 16:29:11 UTC