Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την έναρξη του εντατικών διαπραγματεύσεων την ερχόμενη Δευτέρα, υπό το φως των εξελίξεων που σχετίζονται με την υποβολή των τ/κ προτάσεων στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και Διαμοιρασμού των Εξουσιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως το σκηνικό σε ό,τι αφορά τη μορφή που θα λάβει η ενημέρωση από τον Πρόεδρο προς τα κόμματα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ντάουνερ διαβίβασε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια προτάσεις της τ/κ πλευράς αναφορικά με τη διακυβέρνηση.

    Σημείωσε ακόμη πως, ως εκ τούτου, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με αυτές τις προτάσεις και θα διαβουλευτεί μαζί τους», καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για ζητήματα που «ασφαλώς έχουν να κάνουν με τις εντατικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα».

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο αυτές οι προτάσεις βρίσκονται σε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος θα διαβουλευτεί με τα κόμματα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως δεν είπε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως παρόλο που ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα κόμματα και θα διαβουλευτεί, όπως γίνεται κάθε φορά, αλλά «όταν διαβουλεύεσαι με κάποιον δεν σημαίνει ότι δέχεσαι ή απορρίπτεις».

    Σε ερώτηση αν οι προτάσεις κινούνται «εντός του πλαισίου», ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως, καθώς οι προτάσεις παραλήφθηκαν πριν από λίγο, «θα ήταν αδόκιμο και λάθος να γίνονται και προσεγγίσεις, ειδικά από μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου».

    Ερωτηθείς τέλος για το κατά πόσο θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη Δευτέρα ή αν απλά ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως αυτό θα είναι σε θέση να το απαντήσει εντός της ημέρας.

    «Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και με τα κόμματα για τη μορφή που θα πάρει. Νομίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να πούμε, διότι οι εντατικές ξεκινούν τη Δευτέρα», σημείωσε.

    [02] ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ - ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ, με έμφαση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της συνόδου της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, παρουσίασε ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο Urtasun, του οποίου η χώρα θα είναι η πρώτη που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από το τρίο με το Βέλγιο και την Ουγγαρία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία, ο κ. Urtasun είπε ότι το τρίο της προεδρίας θα διασφαλίσει τη συνοχή, που ``ταιριάζει πολύ καλά με το πνεύμα της Συνθήκης της Λισσαβόνας``, προσθέτοντας ότι ``το τρίο αυτό θα ακολουθηθεί από ένα άλλο τρίο, στο οποίο θα συμμετέχει και η Κύπρος``.

    ``Θα ήταν υπέροχα εάν μέχρι τότε, και ακόμα νωρίτερα, πετύχετε στις διαπραγματεύσεις σας`` για λύση του Κυπριακού, είπε και ευχήθηκε ``καλή τύχη`` και διαβεβαίωσε ότι ``είμαστε έτοιμοι να σας στηρίξουμε``.

    Ο κ. Urtasun αναφέρθηκε στις προκλήσεις, ιδιαίτερα την οικονομική κρίση, την ανάγκη για διαχείριση των αποτελεσμάτων της Συνόδου του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές που έγινε στην Κοπεγχάγη, την ανανέωση της διατλαντικής ατζέντας, την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

    Η έναρξη των ξεπουλημάτων θα δώσει ανάσα στο εμπόριο, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Ερωτηθείς για το πώς κινήθηκε η αγορά τον Δεκέμβριο, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι τις τελευταίες 15-20 μέρες «η αγορά γενικά πήρε τα πάνω της», σημειώνοντας ότι σε όλες τις επαρχίες σχετικά η αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Σημείωσε, παράλληλα, ότι «ένας από τους λόγους που επισπεύσαμε την έναρξη των ξεπουλημάτων ήταν για να βοηθήσουμε προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η δυναμική στο εμπόριο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 January 2010 - 14:29:13 UTC