Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΘΕΟΦΑΝΙΑ - ΕΥΧΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΘΕΟΦΑΝΙΑ - ΕΥΧΕΣ

    Την ευχή να επικρατήσει επιτέλους η ενότητα σε αυτόν τον τόπο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας ύστερα από τον καθαγιασμό των υδάτων, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας.

    ``Η ευχή μου σήμερα, ημέρα των Θεοφανίων, είναι να επικρατήσει, επιτέλους, η ενότητα σε αυτό τον τόπο. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Εγώ δηλώνω ότι εργάζομαι γι αυτό, έστω και αν υπάρχουν αμφισβητήσεις και θα συνεχίσω να εργάζομαι», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα, ευχήθηκε όπως ``του χρόνου να αγιαστούν τα νερά σε ολόκληρη την Κύπρο, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, την Αμμόχωστο, παντού, σε ολόκληρη την Κύπρο``.

    Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ``αυτά που συμβαίνουν, συμβαίνουν. Εχω την ψυχραιμία να τα ακούω και τα αφομοιώνω».

    Ο επίσημος εορτασμός των Θεοφανίων έγινε φέτος στην Αγία Νάπα. Η θεία λειτουργία τελέστηκε στην εκκλησία της Παναγίας της Αγίας Νάπας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του Ελσης, του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, των Υπουργών Αμυνας Κώστα Παπακώστα και Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

    Μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε πομπή προς το λιμανάκι της Αγίας Νάπας όπου έγινε η βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων. Κατά τη διάρκεια της τελετής παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς. Γύρω στους 20 κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Το Δημαρχείο της Αγίας Νάπας τίμησε τον κολυμβητή που βρήκε το σταυρό, δίδοντάς του ένα χρυσό σταυρό ενώ στους υπόλοιπους έδωσε ασημένιους σταυρούς.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Την εκτίμηση ότι και το 2010 θα είναι δύσκολος χρόνος για τον τομέα της απασχόλησης, εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο της θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά τον τομέα της απασχόλησης, με στόχο να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να ελαχιστοποιηθούν οι απολύσεις προσωπικού.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα Θεοφάνια, η Υπουργός Εργασίας κλήθηκε να σχολιάσει την ελαφριά μείωση του δείκτη της ανεργίας που έχει παρατηρηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. «Νομίζω ότι είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί, χωρίς φυσικά να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα ότι έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε πως «θα είναι δύσκολο και το 2010 στον τομέα της απασχόλησης».

    Πιστεύω, συνέχισε, ότι «αυτή η στατιστική, κυρίως συγκρινόμενη με το Δεκέμβρη πέρσι, το γεγονός ότι υπάρχει πιο μειωμένο ποσοστό αύξησης της ανεργίας το 2009 με το 2010, είναι κάτι που πρέπει να σημειωθεί». Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί «πάρα πολύ στενά τον τομέα της απασχόλησης και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε και να εμπλουτίζουμε συνεχώς τις πολιτικές μας, με στόχο να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους εργαζόμενους και να ελαχιστοποιήσουμε όσον το δυνατόν τις απολύσεις. Να στηρίξουμε δηλαδή», εξήγησε, «τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους για να μην έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

    Η Κυβέρνηση επιδιώκει να λειτουργήσει συλλογικά και εποικοδομητικά με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Σε δήλωσή του μετά τον καθαγιασμό των υδάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Μετόχι του Κύκκου, σχολιάζοντας το δημόσιο διάλογο για την κυβερνητική πρόταση σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων, είπε πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά τοποθετήσεις.

    «Επιτέλους σε αυτό τον τόπο πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με ένα σωστό τρόπο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης και αυτό που αναμένεται από την αντιπολίτευση και από όλους είναι να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και να λειτουργήσουν όλοι εποικοδομητικά. «Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση και πρέπει να βρούμε συλλογικά λύσεις, οι οποίες θα περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες, θα δίνουν διεξόδους, αλλά κυρίως δεν θα φορτώνουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», ανέφερε.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι απόψεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες, το 98,7% των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν φορολογείται δεν θα φορολογείται και με την υπό διαμόρφωση πρόταση για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Επανέλαβε επίσης ότι το Κτηματολόγιο εντός των επόμενων εβδομάδων θα διαμορφώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις και ακολούθως θα ετοιμασθεί ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα κατατεθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στο τραπέζι του διαλόγου με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2008, τα οποία έχουν απονεμηθεί ως ακολούθως: Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις 2008, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Γιώργο Μοράρη για έργο του «Ροσμαρίνος». Μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος δεν απονέμεται, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.

    Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για εκδόσεις 2008, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Στέφανο Σταυρίδη για το έργο του «Η βιβλιοθήκη του Ραβέλ». Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής, απονέμεται στην Ελένη Σ. Νικήτα για το έργο της «Χριστόφορος Σάββα: Η απαρχή μιας νέας εποχής στην Κυπριακή Τέχνη».

    Το Κρατικό Βραβείο Χρονικού / Μαρτυρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, απονέμεται στους Ozay και Selcuk Akif για το έργο τους «Ηχώ από παλιά: η Τουρκοκυπριακή κοινότητα της Λεμεσού και η κληρονομιά της». Μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Μελέτης για τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Κύπρου από μη Κύπριο συγγραφέα δεν απονέμεται.

    Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, απονέμεται εξίσου στην Τίτσα Διαμαντοπούλου για τη συλλογή διηγημάτων της «Λερωμένο φουστάνι» και στο Χρήστο Αργυρού για την ποιητική του συλλογή «Κατάδυση στο χρόνο». Μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικού Εργου στην Κυπριακή Διάλεκτο δεν απονέμεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 6 January 2010 - 14:29:11 UTC