Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιούν την πρώτη τους συνάντηση για το νέο χρόνο, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Οπως ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση τους, κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν θέματα ΕΕ.

    Σε κοινή δήλωση, η οποία αναγνώστηκε μετά την τελευταία συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ εξέφρασαν την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν, επίσης, τις ημερομηνίες των συναντήσεών τους τον Ιανουάριο, με τις οποίες θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11, 12, 13 και 18, 19, 20 Ιανουαρίου 2010 στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην ελεγχόμενη από τα ΗΕ περιοχή στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, την οποία διάβασε μετά τη συνάντηση ο Συντονιστής Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ Γιάσερ Σάμπρα, σε αυτές τις συναντήσεις οι δύο ηγέτες στοχεύουν σε περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, της οικονομίας και των θεμάτων ΕΕ. Θα συνεχίσουν, επίσης, τη συζήτησή τους για το περιουσιακό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αναζήτηση του ευκταίου χύνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΔΟΝ «με συνέπεια και σθεναρά στηρίζει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «όταν μιλάμε για λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    «Αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός και η μεγάλη παραχώρηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ώστε να απαλλαχθεί ο τόπος από την κατοχή και τον εποικισμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Είναι το τίμημα του δίδυμου εγκλήματος. Του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β και της τουρκικής εισβολής, που έφερε τη συνεχιζόμενη έως και σήμερα κατοχή με όλες τις τραγικές συνέπειές της».

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Διήμερη επίσκεψη στο Λίβανο πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της λιβανικής Κυβέρνησης.

    Κατά τις επαφές του κ. Κυπριανού θα συζητηθούν ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Λιβάνου καθώς και άλλων περιφερειακών και διεθνών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει, επίσης, τους αξιωματούχους της χώρας για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Σήμερα ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Michel Suleiman, και θα συναντηθεί με Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Nabih Berri.

    Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ali al-Shami

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Κυπριανού θα γίνει επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας Saad Hariri

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

    Η Αστυνομία συνέχισε την Κυριακή τους ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 260 έλεγχοι παγκύπρια, από τους οποίους έγιναν 34 καταγγελίες, 22 σε καπνιστές και 12 σε ιδιοκτήτες.

    Ειδικότερα στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν δέκα έλεγχοι και έγιναν 3 καταγγελίες, στη Λεμεσό 39 έλεγχοι με 29 καταγγελίες, στη Λάρνακα 74 έλεγχοι χωρίς να γίνουν καταγγελίες, στην Πάφο έγιναν 20 έλεγχοι με μία καταγγελία, στην ελεύθερη περιοχή έγιναν 50 έλεγχοι με μία καταγγελία και στην περιοχή Μόρφου έγιναν 67 έλεγχοι χωρίς να υπάρξει καταγγελία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 January 2010 - 10:29:10 UTC