Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

    Η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αναζήτηση του ευκταίου χύνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΔΟΝ «με συνέπεια και σθεναρά στηρίζει τις προσπάθειές μας για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», σημειώνοντας ότι «όταν μιλάμε για λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    «Αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός και η μεγάλη παραχώρηση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ώστε να απαλλαχθεί ο τόπος από την κατοχή και τον εποικισμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι λύση ανάγκης. Είναι το τίμημα του δίδυμου εγκλήματος. Του φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β και της τουρκικής εισβολής, που έφερε τη συνεχιζόμενη έως και σήμερα κατοχή με όλες τις τραγικές συνέπειές της».

    Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, « είναι η στερεή βάση για επίτευξη μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία».

    «Η αμφισβήτηση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η αναζήτηση του ευκταίου χύνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης», επεσήμανε.

    Οπως είπε, «το δίλημμα είναι σαφές: ή λύση ομοσπονδίας ή διχοτόμηση», υπενθυμίζοντας ότι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έχει υιοθετηθεί από σειρά ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχει υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς».

    «Είναι μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες η ασπίδα μας ενάντια σε εκείνους τους κύκλους στην Κύπρο, την Τουρκία και διεθνώς που επιδιώκουν τη διχοτόμηση. Κι αυτή την ασπίδα πρέπει να την προστατεύσουμε», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «στα πλαίσια της ομοσπονδιακής λύσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μπορούν να αποκατασταθούν και να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας».

    «Το χρειάζεται αυτό ο λαός μας για να μπορέσει να τερματίσει την αβεβαιότητα και να εξασφαλίσει το μέλλον του. Για να δημιουργήσει έτσι τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πρόοδο και ευημερία ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένηδων και Λατίνων», όπως είπε.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι «την τιτάνια προσπάθεια για επίτευξη λύσης, που αρχίσαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, θα τη συνεχίσουμε. Ανεξαρτήτως δυσκολιών και προβλημάτων. Με επιμονή και συνέπεια στις αρχές λύσης, αλλά και ρεαλισμό. Με αποφασιστικότητα, επιμονή αλλά και υπομονή. Ετσι, όπως μας έμαθε και μας διαπαιδαγώγησε η ΕΔΟΝ».

    «Η επίτευξη λύσης είναι το όραμά μας. Κι αυτό το όραμα θα συνεχίσουμε να το υπηρετούμε αγόγγυστα και ασταμάτητα», υπογράμμισε.

    Ανέφερε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε τη διεθνή εκστρατεία στην οποία έχουμε αποδυθεί, για να στραφεί η διεθνής κοινότητα προς την Τουρκία και να απαιτήσει από αυτήν, να αναθεωρήσει αρνητικές πολιτικές και μαξιμαλιστικές συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις και έμπρακτα να εργαστεί για την επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας».

    «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις. Πρόοδος που θα οδηγήσει, επιτέλους σε λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79, ώστε να καταστούν οι Κύπριοι πραγματικοί αφέντες στη δική τους πατρίδα. Την κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «ανεξαρτήτως δυσκολιών που προέρχονται από την καθολική κρίση του συστήματος, το μεγάλο έργο που έχουμε αρχίσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, για να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, θα το υλοποιήσουμε».

    Ηδη, πρόσθεσε, «απτές και συγκεκριμένες αποδείξεις υλοποίησης του

    κοινωνικο-οικονομικού μας Προγράμματος υπάρχουν πάρα πολλές». «Πολλά έχουμε υλοποιήσει για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Για τους συνταξιούχους και τους παθόντες. Τους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων. Τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους. Τους γεωργοκτηνοτρόφους. Τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους. Τη νέα γενιά», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε ότι «για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας προχωρούμε στη διενέργεια τομών και την επίλυση προβλημάτων που για χρόνια ταλανίζουν την κοινωνία», σημειώνοντας ότι «μια τέτοια τομή αποτελεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ενδιαφέρει όλους εσάς τους νέους και τις νέες. Είναι τη σύνταξη της δικής σας γενιάς που διασφαλίζουμε».

    Είπε, επίσης, ότι «τομές επιχειρούμε να κάνουμε στα θέματα του κυκλοφοριακού. Της ενέργειας. Του υδατικού. Της τοπικής αυτοδιοίκησης. Του περιβάλλοντος. Του πολιτισμού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι «τομή διενεργούμε στο εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της Παιδείας», προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως προχωρούμε αποφασιστικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

    Αυτή την περίοδο, συνέχισε, « βρισκόμαστε στη διαδικασία της επεξεργασίας των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, γεγονός που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας.

    «Προωθήσαμε και εφαρμόζουμε μέτρα για τους μαθητές και τους φοιτητές, ενισχύοντας τη μαθητική και φοιτητική μέριμνα», είπε και σημείωσε ότι στα πλαίσια της στήριξης της νέας γενιάς, «η Κυβέρνησή μας προώθησε μια νέα συνολική πολιτική για τη στέγαση, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για τη στήριξη των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο».

    Αναμφίβολα, ανέφερε, «το έργο της Κυβέρνησης είναι πλούσιο και πολυσχιδές, παρόλο που διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες, με κύρια την παγκόσμια οικονομική κρίση, μας δημιουργούν δυσκολίες και προβλήματα στους ρυθμούς υλοποίησης του Προγράμματός μας».

    «Ούτε και σ αυτό τον πυλώνα της διακυβέρνησής μας, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε το φιλολαϊκό μας έργο ανεξαρτήτως δυσκολιών. Αλλωστε, εμείς είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Οι δυσκολίες μας πεισμώνουν, ατσαλώνουν τη θέλησή μας. Ετσι μάθαμε στα θρανία της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πραγματοποιούν τη Δευτέρα την πρώτη τους συνάντηση για το νέο χρόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Οπως ανακοινώθηκε μετά την τελευταία συνάντηση τους, κατά την αυριανή συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν θέματα ΕΕ.

    Σε κοινή δήλωση, η οποία αναγνώστηκε μετά τη τελευταία συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασαν την ισχυρή τους ελπίδα ότι το 2010 θα είναι το έτος επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν, επίσης, τις ημερομηνίες των συναντήσεών τους τον Ιανουάριο, με τις οποίες θα εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες.

    [03] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Ευχή και ελπίδα του Υπουργείου Παιδείας είναι το 2010 να φέρει την πολυπόθητη, αλλά δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την εδώ και 35 χρόνια τουρκική κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα σε συνθήκες ειρήνης, ελευθερίας και δημοκρατίας για όλους τους κατοίκους της, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση των Σχολικών Εφορειών Κερύνειας, Λαπήθου, Καραβά και Αγ. Αμβροσίου για τη βράβευση των άριστων μαθητών αποφοίτων Σχολών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης της σχολικής χρονιάς 2008-2009, ο κ. Δημητρίου είπε πως ``οι Σχολικές Εφορείες της Κερύνειας, της Λαπήθου, του Καραβά και του Αγίου Αμβροσίου, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην προσφυγιά, έχουν να παρουσιάσουν μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες η σημερινή εκδήλωση κατέχει μια ξεχωριστή θέση``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 3 January 2010 - 10:29:18 UTC