Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΡΙΠΗ Α - Δ ΦΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την προσδοκία ότι θα κατατεθούν στις εντατικές διαπραγματεύσεις που αρχίζουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων εποικοδομητικές και δημιουργικές θέσεις από την τ/κ πλευρά, έτσι ώστε να ανοίξει η οδός προς την κατεύθυνση της λύσης, εξέφρασε σε δηλώσεις του στον LGR, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Οι διαπραγματεύσεις από μόνες τους δεν φέρνουν λύση, παρότι για να επιτευχθεί λύση χρειάζονται διαπραγματεύσεις, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται, που είναι προϋπόθεση και απαιτούμενο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι να κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εποικοδομητικές θέσεις».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι οι εποικοδομητικές αυτές θέσεις πρέπει να στηρίζονται στη συμφωνημένη βάση λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. «Ο στόχος είναι», είπε ο κ. Στεφάνου, «για ένα κράτος, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα». Αρα, πρόσθεσε, χωρίς τις εποικοδομητικές θέσεις δεν θα μπορέσουμε να έχουμε λύση στο Κυπριακό.

    «Προσδοκούμε, ελπίζουμε, ότι σε αυτές τις εντατικές διαπραγματεύσεις θα κατατεθούν και από την άλλη πλευρά δημιουργικές θέσεις, έτσι ώστε να ανοίξει η οδός προς την κατεύθυνση της λύσης», τόνισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η στάση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες θα επηρεαστεί από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εκλογές στα κατεχόμενα είναι μια υπόθεση των Τ/κ. Αναπόφευκτα», συμπλήρωσε, «όποτε υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες είτε παράνομες είτε νόμιμες επηρεάζουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό». Αλλά, πρόσθεσε, «εμείς αυτό που υποδεικνύουμε προς την άλλη πλευρά είναι ότι η κατάθεση των θέσεων των εποικοδομητικών, που να εξυπηρετούν τη συμφωνημένη βάση λύσης, είναι ένα προαπαιτούμενο που πρέπει διαχρονικά να υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η θέληση και η βούληση για λύση πραγματικά υπάρχει».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αν δεν υπάρχει η θέληση και η βούληση για λύση, τότε δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση».

    Η ενότητα είναι, επίσης, ένα προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα που παρατηρείται στο εσωτερικό μέτωπο. Όπως, επίσης, είπε «και να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα και κάθε περιθώριο που υπάρχει για να μπορέσουμε να φθάσουμε στη λύση, παρότι αυτή δεν είναι μόνο στα δικά μας χέρια». Πρόσθεσε πως η ενότητα χρειάζεται διάλογο, χρειάζεται συζήτηση.

    Δυστυχώς όντως, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, δεν είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο, χρειάζεται να κατέβουν οι τόνοι, χρειάζεται να συζητούμε επί της ουσίας, και όχι επί θεμάτων, που, είτε δεν είναι η ουσία, είτε και δεν υπάρχουν στην ουσία, διότι δυστυχώς έχουν προκύψει και θέματα συζητήσεων, που αποδεδείχθηκαν στο τέλος, άνευ αντικείμενου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το 2010 είθε να είναι η χρονιά επίλυσης του χρόνιου κυπριακού προβλήματος που ταλανίζει τον τόπο και το λαό μας, ευχήθηκε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας κατά την επίσκεψή του σε Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Καϊμακλίου, στη Λευκωσία. Ο Υπουργός Αμυνας στο χαιρετισμό που απεύθυνε προς τους φαντάρους και τη στρατιωτική ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε ότι το «πρόβλημα δεν ήταν μόνο το 1974, ταλανίζεται αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός από το 1963» και ευχήθηκε «η νέα χρονιά να φέρει την ειρήνη, έτσι ώστε αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να ζήσει κάτω από συνθήκες ειρήνης και ευημερίας». Αναφερόμενος στην προσπάθεια που επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενόψει του τρίτου κύκλου των συνομιλιών, ο κ. Παπακώστας είπε πως «διεξάγονται επίμονες και επίμοχθες απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, του κ. Ταλάτ, βρισκόμαστε ήδη σε ένα τρίτο κύκλο συνομιλιών, ας ευχηθούμε πως όλα θα πάνε καλά».

    Υπογράμμισε περαιτέρω πως ενόσω το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο και «ενόσω ο τούρκικος Αττίλας πατά τα άγια χώματα μας», οι ένοπλες δυνάμεις και κατ επέκταση το Υπουργείο Αμυνας «είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε τον στρατό μας, αλλά και να τον αναβαθμίζουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την όποια εχθρική επιβουλή». «Μπορούμε πολλά να κάνουμε» έναντι του Τούρκου εισβολέα, είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «θα πληρώσει ακριβό το τίμημα ο αντίπαλος, ο οποίος θα επιδιώξει να δημιουργήσει, να κινηθεί μπροστά προς τα ελεύθερα εδάφη τα οποία ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία», καλώντας όλους τους φαντάρους να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων αν χρειαστεί, ευχόμενος παράλληλα να μην υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο ποτέ.

    Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση για το συγκεκριμένο φυλάκιο και την γύρω περιοχή του Καϊμακλίου, αφού όπως είπε ο κ. Παπακώστας πριν περίπου μισό αιώνα είχε υπηρετήσει και πολεμήσει «νεαρός τότε ανθυπολοχαγός του Κυπριακού Στρατού» στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως είναι και ιδιαίτερα προβληματισμένος «αφού πέρασαν περίπου 50 χρόνια και ακόμη εξακολουθεί να παραμένει το πρόβλημα». Ευχήθηκε, τέλος, «του χρόνου τέτοιες μέρες να ανταλλάξουμε ευχές, επανενωμένη η πατρίδα μας για να ζήσουμε ειρηνικά Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες στον τόπο που μας γέννησε, στον τόπο των προγόνων μας».

    [03] ΓΡΙΠΗ Α - Δ ΦΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

    Υφεση σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1) αλλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός αφού αναμένεται δεύτερο κύμα κρουσμάτων, δήλωσε η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής για την Πανδημία Γρίπης Χρυστάλλα Χατζηαναστασίου, ανακοινώνοντας την Δ` Φάση εμβολιασμού του πληθυσμού που αναμένεται να αρχίσει την Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2009. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χατζηαναστασίου είπε πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί γύρω στις 14.000 άτομα ενώ πέντε άτομα, τρία στην Λεμεσό και δύο στην Λευκωσία νοσηλεύονται. ``Τα τρία στην Λεμεσό, η κατάσταση τους κρίνεται σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς. Η κατάσταση του ενός ατόμου στην Λευκωσία κρίνεται ως σοβαρή και του δευτέρου ως κρίσιμη. Το τελευταίο άτομο που νοσηλεύθηκε είναι 28 χρόνων με κάποιο επιβαρυντικό πρόγραμμα στην υγεία του. Ενα άτομο δεν έχει επιβαρυμένο ιστορικό κι είναι η αλλοδαπή που είναι στην Λεμεσό. Τα υπόλοιπα άτομα που νοσηλεύονται, έχουν κάποιο επιβαρυντικό παράγοντα``, είπε.

    Η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι η ύφεση που παρατηρήθηκε όσον αφορά τα κρούσματα της γρίπης Α διαφάνηκε από τις απουσίες των μαθητών στα σχολεία και από την ενημέρωση από ιδιώτες ιατρούς για λιγοστούς ασθενείς με την συγκεκριμένη νόσο προσθέτοντας ότι από το ιστορικό πανδημιών υπάρχουν πάντα δύο κύματα με διαφορά εβδομάδων ή μηνών. ``Δεν είναι κάτι που ήρθε και έφυγε είναι εδώ ακόμη``, είπε σημειώνοντας την ανάγκη για προσέλευση του κοινού να εμβολιαστεί. Οσον αφορά την προσέλευση για εμβολιασμό, ανέφερε πως ``είμαστε ευχαριστημένοι, μπορούσε να ήταν και καλύτερα και αναμένουμε ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακόμη περισσότερη προσέλευση διότι τα σχολεία θα είναι κλειστά καθώς και οι γονείς που θα βρίσκονται σε διακοπές αυτή την περίοδο θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό``.

    Κληθείσα να σχολιάσει ότι στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν κάποιες παρτίδες από εμβόλια λόγω της μειωμένης προσέλευσης του κοινού, είπε ότι για την περίπτωση της Κύπρου ``είναι πολύ γρήγορα να μιλούμε ακόμη``. Αυτό που έχει φανεί, συνέχισε, είναι ότι στην αρχή υπήρχε μια διστακτικότητα στον κόσμο αλλά τώρα σιγά-σιγά ενθαρρύνεται κι αρχίζει να εμβολιάζεται. Σε σχέση με τον εμβολιασμό λειτουργών υγείας, η κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι με τη συνεργασία που άρχισε τις τελευταίες ημέρες με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ηδη σήμερα, σημείωσε, έχει γίνει ο πρώτος εμβολιασμός σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της επαρχίας Λευκωσίας και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν και σε άλλες επαρχίες. Σε σχέση με τον εμβολιασμό εθνοφρουρών, η κ. Χατζηαναστασίου είπε πως υπήρξε κάποια συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς έτσι ώστε η ηλικία αυτή να πηγαίνει στα κέντρα εμβολιασμού στα κατά τόπους κέντρα είτε ο εμβολιασμός να γίνεται μέσω των Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Φρουράς στις αρχές του χρόνου.

    Ανέφερε επίσης ότι σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και την Παιδιατρική Εταιρεία συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Μνημόνιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να εντατικοποιήσει και να αναβαθμίσει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και των Σεϋχελλών, προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις για συζήτηση διμερών, περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, καθώς και ανώτερων αξιωματούχων των δύο Υπουργείων.

    Το Μνημόνιο υπέγραψε εκ μέρους του κυπριακού ΥΠΕΞ ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες Βάσος Τσιάμπερλεν και εκ μέρους των Σεϋχελλών, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Barry Faure.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 December 2009 - 20:29:14 UTC