Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ
  • [02] ΚΙΝΑ - ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ- ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΣΑΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ

    Την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το πολιτικό της πρόβλημα θα βελτιωθεί στο μέλλον εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek μετά από το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιεί εκεί επίσημη επίσκεψη.

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, που διήρκεσε μία περίπου ώρα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι κατά την διάρκειά της διεξήχθη μια εξαιρετική συζήτηση και σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Buzek είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προσκαλέσει παράγοντες της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και από τις δυο κοινότητες στις αρχές του 2010 «επομένως σε λίγους μήνες αναμένουμε την μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραγόντων και από τις δυο κοινότητες», είπε.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, συζήτησαν και τη διεθνή οικονομική κατάσταση με την επισήμανση ότι ευτυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κατά πολύ επηρεαστεί.

    Από την πλευρά του ο Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εξαιρετική, παραγωγική, ειλικρινής και δημιουργική» προσθέτοντας ότι μαζί με τον συνομιλητή του αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό τονίζοντας την απαισιοδοξία η οποία τον διακατέχει για το αποτέλεσμα των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καρογιάν απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκεφθεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [02] ΚΙΝΑ - ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ- ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Κύπρο και θεωρεί την Κύπρο ως παντοτινό φίλο και εταίρο, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Guobang, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί μαζί με την Κύπρο στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για σταθερή διμερή συνεργασία.

    Ο νέος Πρέσβης μιλούσε κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, είναι πρόθυμη να συμβάλει στην ανάπτυξη της πολυδιάστατης σχέσης της Κίνας με την ΕΕ και να βοηθήσει στην επίτευξη αποδεκτών συμβιβασμών σε τομείς όπου μπορεί να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, αφού εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή στήριξη της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι με την απαραίτητη πολιτική βούληση και ευελιξία, αγωνίζεται για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Είπε, επίσης, ότι στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού η τ/κ πλευρά υποβάλλει προτάσεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνημένη βάση λύσης, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αξίες και αρχές της ΕΕ, και εξέφρασε την ευχή ότι η τ/κ πλευρά θα διορθώσει τη στάση της, υποβάλλοντας πιο λογικές θέσεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνημένη λύση, η οποία τελικά να τεθεί ενώπιον του λαού σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο Κινέζος Πρέσβης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία και το λαμπρό πολιτισμό της Κύπρου, καθώς και στα σύγχρονα επιτεύγματά της.

    Σημείωσε ότι ``η Κυβέρνηση της Κίνας αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Κύπρο και θεωρεί την Κύπρο ως παντοτινό φίλο και εταίρο``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κυβέρνηση του Λιβάνου σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και ευελπιστεί σε μια γρήγορη λύση που να ενώνει τη χώρα και το λαό, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Μισιέλ Σουλεϊμάν, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λίβανο, δρ Κυριάκου Π. Κούρου.

    Η τελετή διαπίστευσης πραγματοποιήθηκε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του νέου Υπουργού Εξωτερικών Άλι Χουσσεΐν Αλ Σιάμι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Από κυπριακής πλευράς, ο δρ Κούρος συνοδευόταν από τον Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου Ρότζερ Σαμάχα και στελέχη της Πρεσβείας και του Εμπορικού Κέντρου αντίστοιχα. Ο δρ Κούρος είναι ο πρώτος Πρέσβης της Δημοκρατίας που διορίζεται με έδρα το Λίβανο, μετά την πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να αναβαθμίσει σε Πρεσβεία, τη διπλωματική παρουσία της Κύπρου στο Λίβανο.

    Ο Μαρωνίτης Πρόεδρος του Λιβάνου ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου για τη συμπαράσταση που παρέχεται, όποτε σημειώνεται κάποια κρίση στο Λίβανο. Έκανε αναφορά στις ιδιαίτερες σχέσεις που έχουν οι δυο χώρες και ειδικά στη θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ειδικότερες στενές σχέσεις των δύο χωρών.

    [04] ΣΑΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ

    Ξέρουμε ότι θα κουραστούμε για τη συμφωνημένη λύση, ξέρουμε επίσης ότι το έργο δεν θα σταματήσει με μια υπογραφή, με ένα δημοψήφισμα, αντίθετα γνωρίζουμε, ότι θα ακολουθήσει θα είναι πρόκληση για αναγέννηση, ευκαιρίες ανοικοδόμησης, ανάπτυξης, επανένωσης κάθε λειτουργίας του τόπου, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε σήμερα σε σεμινάριο που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης (ΣΑΕ) με θέμα ``Χρηματοδότηση της επανένωσης και της ανοικοδόμησης - Ευρωπαϊκή πολιτική - Τα παραδείγματα της Ιρλανδίας και Γερμανίας``.

    ``Η σύσταση του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης είναι ακόμα ένα τεκμήριο της συνέπειας της Κυβέρνησης και η εντολή που το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει στο Συμβούλιο είναι να μελετήσει με τη συνεργασία Τουρκοκυπρίων επιστημόνων όπου μπορεί τη Στρατηγική της Ανοικοδόμησης και της Επανένωσης``, σημείωσε ο Υπουργός.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Νίκος Μεσαρίτης είπε πως ``η Γερμανία έστω κι αν δεν προσομοιάζει σημαντικά με τη δική μας περίπτωση, η Βόρεια Ιρλανδία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι σχεδόν παράλληλες με τον χαρακτήρα του δικού μας πολιτικού προβλήματος``.

    Ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής σημείωσε ότι η επανένωση του νησιού θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του βόρειου τμήματος, στην ανοικοδόμηση και στο μέρισμα ειρήνης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 November 2009 - 14:29:14 UTC