Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΓΡΙΠΗ Α -ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
  • [04] ΚΟΠ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ξαναζεσταμένο φαγητό αποτελεί η πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία ούτε και διαδικασία τύπου Μπούργκενστοκ.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Βιβλίου Συλλυπητηρίων για το θάνατο του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, στην Οικία του Πρέσβη της Σερβίας στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η πρόταση αυτή αποτελεί ξαναζεσταμένο φαγητό.

    «Πενταμερής σημαίνει δύο κοινότητες σημαίνει υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτοντας πως τη θέση αυτή μετέφερε και στον Τούρκο Πρωθυπουργό όταν του πρότεινε την πενταμερή.

    «Αντί συνάντησης μαζί του για παράδειγμα, εμού, εκείνου ή και του κ. Γκιουλ, για να μοιραστώ το δικό μου όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο αλλά και για αγαστές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών εφόσον λύσουμε τα προβλήματα μας, της Τουρκίας της Ελλάδας και της Κύπρου, μου αντιπρότεινε αυτό το οποίο έχει προτείνει και στον ΓΓ», είπε.

    «Φρονώ», συνέχισε, «ότι η Τουρκία έχει μπει σε τροχιά ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού, να φαίνεται ότι θέλει λύσεις, ότι κάνει προτάσεις, και από την άλλη βλέπετε, έχω τοποθετηθεί και σε ομιλίες μου σε αυτό, να κατηγορούν διάφοροι Τούρκοι επίσημοι τη δική μας πλευρά και εμένα προσωπικά ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτή, ότι κωλυσιεργούμε, ότι μας βολεύει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και δεν νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για λύση στο πρόβλημα».

    «Ουδέν αναληθέστερο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως δεν δωρίζουμε σε κανένα το 37% του κυπριακού εδάφους. «Για εμάς πέραν από τα λεφτά, τα οποία για πολλούς είναι πατρίδα, για εμάς το πιο ακριβό αγαθό είναι η πατρίδα μας και η ελευθερία της», υπογράμμισε.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον κ. Ερντογάν, αν θέλει να συνδράμει πραγματικά τη λύση του Κυπριακού, «να οδηγήσει σωστά τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις και να ασκήσει την επιρροή του και εκείνος και συνολικά η τουρκική ηγεσία ώστε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και προπάντων η ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματα κατοχής, να τερματίσουν τον εποικισμό και να σεβαστούν την Κύπρο και τον λαό της», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για μια διαδικασία τύπου Camp David στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αυτή είναι θέση της Τουρκίας και όχι του κ. Ταλάτ. «Θέλουν ένα νέο Μπούργκενστοκ και ασφαλώς νέες επιδιαιτησίες ούτως ώστε να επιβληθούν πάνω μας πιέσεις για λύσεις οι οποίες θα είναι ξαναζεσταμένο φαγητό», είπε και πρόσθεσε: Δεν υπάρχει περίπτωση, έχω κουραστεί να το λέω, να επαναληφθούν λάθη και διαδικασίες του παρελθόντος. Το γνωρίζει ξεκάθαρα και απόλυτα ο ΓΓ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορεί, δεν γίνεται και δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ούτε χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά, ούτε και επιδιαιτησίες», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό μέτωπο σε σχέση με το Κυπριακό δεν ήταν και η καλύτερη, δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενότητας, ιδιαίτερα την περίοδο των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Στεφάνου ερωτήθηκε κατά πόσον η επίσημη αναφορά ότι στη συνεδρία του ΕΣ θα συζητηθεί και η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, αφορά διαφωνίες και διαφορετικές εκτιμήσεις και κατά πόσον θα δώσει απαντήσεις ο Πρόεδρος. «Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του πρώτου θέματος του Εθνικού Συμβουλίου», είπε ο κ. Στεφάνου και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος, όπως πάντα, θα ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσει με τα μέλη του ΕΣ όπως γίνεται κάθε φορά.

    Πρόσθεσε ότι «και εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πει, αλλά είναι παραδεκτό από όλους, ότι η κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό μέτωπο δεν ήταν και η καλύτερη με τις συνεχείς επικρίσεις, τις συνεχείς κατηγορίες, το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε που δεν υπηρετεί και δεν τροφοδοτεί την απαραίτητη ενότητα που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο ιδιαίτερα στην περίοδο των διαπραγματεύσεων».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ- ΓΡΙΠΗ Α -ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

    Από την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου του 2009, ξεκινά στην Κύπρο ο εμβολιασμός του πληθυσμού για τη γρίπη Α (Η1Ν1). Σε πρώτη φάση και μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου του 2009, έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός των Λειτουργών Υγείας, τόσο του δημόσιου, όσο και ιδιωτικού τομέα, των εγκύων και των ατόμων, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικίας 15-45 χρονών.

    Στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων ανήκουν άτομα με, μέτριο ή σοβαρό άσθμα, χρόνια νόσο των πνευμόνων, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή καρδιοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, χρόνια νευρολογική νόσο, ανοσοανεπάρκεια ή σε ανοσοκαταστολή και εξαιρετικά παχύσαρκοι (Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ 40).

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν και οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 19 Κέντρα Εμβολιασμών παγκύπρια.

    [04] ΚΟΠ ΒΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Καταγραφή των στοιχείων των φιλάθλων στα εισιτήρια που θα ελέγχονται στην είσοδο των γηπέδων σε αντιπαραβολή με την πολιτική ταυτότητα για τους αγώνες Α κατηγορίας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, τον αποκλεισμό των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας για 18 μήνες σε αγώνες μεταξύ ομάδων που δημιουργήθηκαν επεισόδια, μορατόριουμ δηλώσεων από τους παράγοντες και την «παρατήρηση» τεσσάρων αγώνων ανά αγωνιστική αποφάσισε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

    Το μέτρο των εισιτηρίων θα εφαρμοστεί από το προσεχές Σαββατοκύριακο στους αγώνες Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ Ανόρθωση. Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης μετά την πολύωρη συνεδρία του ΔΣ χθες βράδυ, ανέφερε πως το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την έκφραση βίας στους αγωνιστικούς χώρους και τους χώρους πέριξ των γηπέδων.

    Η ΚΟΠ-ανέφερε- πιστεύει πως για γεγονότα που συμβαίνουν πολύ μακριά από το γήπεδο, η ΚΟΠ ή τα σωματεία δεν μπορούν να έχουν την όποια ευθύνη, προσθέτοντας πως η αντιμετώπιση τους είναι ευθύνη αξιολόγησης και αξιοποίησης των πληροφοριών που έχει η πολιτεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 November 2009 - 18:29:11 UTC