Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΥΛΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΡΠΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ - ΝΙΚΗ

  • [01] ΠΥΛΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Το μήνυμα ότι η επαναπροσέγγιση αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής των δύο πλευρών στην Κύπρο στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, έστειλαν το απόγευμα της Κυριακής από την Πύλα, κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης, οι σύζυγοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, Ελση Χριστόφια και Ογια Ταλάτ.

    Η Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο Aννα Τουρενίκοβα, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε η όλη εκδήλωση, σε σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε το κοινό για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα τις κυρίες Ελση Χριστόφια και Ογια Ταλάτ για την παρουσία τους. Η κ. Τουρενίκοβα είπε πως εκδηλώσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των απλών ανθρώπων προάγει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η επαναπροσέγγιση αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής μας στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», είπε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια. Πρόσθεσε πως η επαναπροσέγγιση «αποτελεί το μέσο οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και θεμελίωσης της προοπτικής ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Η κ. Χριστόφια παρατήρησε πως «σίγουρα η επαναπροσέγγιση δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Μπορεί όμως να προσφέρει πολλά και σημαντικά, για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στη βάση του αλληλοσεβασμού, της φιλίας, της αγάπης, της αποδοχής της διαφορετικότητας», είπε.

    Η σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ογια Ταλάτ, στη δική της ομιλία, (με μετάφραση στα ελληνικά) είπε ``εμείς οι Κύπριοι καθ` όλη τη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας είχαμε μάχες και συγκρούσεις» και πρόσθεσε πως «εκθρέψαμε την έχθρα μεταξύ μας». Η κ. Ταλάτ μίλησε για τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, ωστόσο, ανέφερε «ήθελα να υπογραμμίσω ότι παρ όλα αυτά η κοινωνική μας ιστορία είναι γεμάτη αναμνήσεις φιλίας, αγάπης, σεβασμού, κατανόησης και ανοχής. Και η αποψινή ατμόσφαιρα είναι μια ένδειξη αυτής της κοινωνικής προσέγγισης». Στην ομιλία της η σύζυγος του Τ/κ ηγέτη ανέφερε ακόμα ότι «είναι χρέος μας να στηρίξουμε κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση της ειρήνης, διότι».

    Εκ μέρους των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στο διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, ο Χρίστος Χριστοφίδης και ο Εργκάτ Σαχαλί καλωσόρισαν τον κόσμο «σε αυτή τη συμβολική και συνάμα πολύ σημαντική εκδήλωση.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΟΡΠΑΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Κύπρο βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Πολυγλωσίας Λεονάρντ Ορπαν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

    Ο Επίτροπος Ορπαν θα συναντήσει, επίσης, ομάδα μαθητών ρουμανικής καταγωγής και θα κηρύξει την έναρξη του προγράμματος σπουδών «Σύγχρονες γλώσσες και ευρωπαϊκές σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου θα λάβει μέρος και σε δημόσια συζήτηση με θέμα την πολυγλωσσία.

    Η επίσκεψη του Επιτρόπου Ορπαν στόχο έχει να ενημερώσει το κυπριακό κοινό σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πολυγλωσία. Η πολιτική αυτή αναδεικνύει όχι μόνο για τη θετική επίδραση της πολυγλωσσίας στην οικονομία αλλά και τη σημασία της για την ένταξη στην αγορά εργασίας και για την κοινωνική συνοχή, καθώς και τη συμβολή της στην οικοδόμηση δεσμών μεταξύ λαών και πολιτισμών.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ - ΝΙΚΗ

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής κέρδισε το τουρνουά τένις της Στοκχόλμης, νικώντας την Κυριακή στον τελικό τον 28χρονο Βέλγο Ολίβιερ Ρόκχους, νούμερο 87 στον κόσμο, με 2-0 σετ (6-1, 7-5).

    Είναι η δεύτερη φορά που δύο αθλητές τίθενται αντιμέτωποι στην καριέρα τους. Η πρώτη ήταν στη Ρώμη το 2006 και τότε ο Μάρκος Παγδατής είχε νικήσει με 2-0 (7-5, 6-4.)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 October 2009 - 10:29:13 UTC