Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΒΑΝΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

    Πέντε συμφωνίες και τρία μνημόνια συναντίληψης υπεγράφησαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κούβας, στην Αβάνα, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας, Ρικάρντο Καμπρίσα Ρουίς.

    Τις συμφωνίες υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης και εκ μέρους της Κούβας, Υπουργοί της κυβέρνησης.

    Πρόκειται για το μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία σε γεωργικά θέματα, τη συμφωνία για συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη, τη συμφωνία για οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία, το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, το μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πετρελαίου, αερίου και των τεχνολογιών τους, το μνημόνιο συναντίληψης στο πεδίο του αθλητισμού μεταξύ των Ολυμπιακών Επιτροπών των δύο χωρών και της συμφωνίας στον τουριστικό τομέα, της συμφωνίας σε θέματα αθλητισμού.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αβάνας, όπου του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 280 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και υπέγραψε το βιβλίο του Πανεπιστημίου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΒΑΝΑΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό μέσα από το διάλογο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτηρίζοντας το κλίμα στις συνομιλίες θετικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι διαπιστώνονται ορισμένες συγκλίσεις, αλλά διατηρούνται και μεγάλες διαφορές σε σημαντικά ζητήματα.

    Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας στην Κούβα, όπου του απονεμήθηκε τιμητική πλάκα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 280 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο απευθείας διάλογος που άρχισε εδώ και ένα χρόνο, διεξάγεται στη βάση ενός πλαισίου λύσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για μια Κύπρο που θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. ``Οτι η Κύπρος θα είναι ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``.

    Το κυπριακό πρόβλημα, είπε, έχει δύο πτυχές. ``Τη διεθνή πτυχή που αφορά στην ξένη κατοχή, τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και επεμβάσεις και το ζήτημα της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και την εσωτερική πτυχή που αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο μεγάλες κοινότητες του νησιού Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και τη δομή του κυπριακού κράτους``.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, για τα ζητήματα που κάλυψαν οι επαφές του με τους ηγέτες των χωρών-μελών που παρευρέθησαν στη Γενική Συνέλευση.

    Αναφερόμενος στις επαφές του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε: «Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τους ηγέτες για την Κύπρο. Τους ενθάρρυνα να αδράξουν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις καλές μου υπηρεσίες. Υπάρχει, συνέχισε, μία λογική προσδοκία στη διεθνή κοινότητα, ότι οι ηγέτες μπορούν σύντομα να φτάσουν σε αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση».

    [04] ΕΔΑΔ - ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε αποδεκτή την προσφυγή δύο Ελλήνων υπηκόων, του Ιωάννη και του Ευάγγελου Φωκά, στην υπόθεση διεκδίκησης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη, κρίνοντας ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκ των δικηγόρων της υπόθεσης, Αχιλλέας Δημητριάδης, η απόφαση στην υπόθεση Φωκά εναντίον Τουρκίας έχει να κάνει με τις προσπάθειες των αδελφών Φωκά να πάρουν πίσω την κληρονομιά της αδελφής τους, η οποία ζούσε στην Κωνσταντινούπολη.

    «Οι προσπάθειες αυτές τελεσφόρησαν γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι τα δύο αδέλφια έχουν δικαίωμα κληρονομιάς στην περιουσία της αδελφής τους και διαπίστωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους με το να τους αποστερεί αυτή την περιουσία», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 September 2009 - 17:29:16 UTC