Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΣΑΡΚΟΖΙ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ - ΣΑΡΚΟΖΙ

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας απασχόλησαν 20λεπτη συνάντηση που είχαν χθες στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίσημο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που υπάρχουν, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά ώστε να αξιοποιηθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό.

    Στο περιθώριο της συνάντησης του ΟΗΕ, στην οποία έλαβαν μέρος γύρω στους 100 διεθνούς ηγέτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε και μία σύντομη φιλική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να παρακολουθήσει στην επίσημη έναρξη της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, τις ομιλίες του Γενικού Γραμματέα και των Προέδρων της Βραζιλίας και των ΗΠΑ και θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Kevin Rudd, την Πρόεδρο της Χιλής Michelle Bachelet, τον Βόσνιο Zeljko Komsic, τον Πρόεδρο του Λιβάνου Michel Sulayman, τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Fredrik Reinfeldt και τον Πρόεδρο της Κροατίας.

    Το μεσημέρι θα παρακαθήσει στο γεύμα προς τιμή των αρχηγών κρατών και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, ενώ το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που δίδει προς τιμή των αρχηγών κρατών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που συζήτησαν στην 20λεπτη συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Γκι -μουν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε εκτίμηση στην υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ και εξέφρασε αισιοδοξία για τις συνομιλίες ``σημειώνοντας ότι είναι `πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές να αδράξουν το μομέντουμ τώρα```.

    Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός περιορίστηκε να πει ότι «στη σύντομη συνάντηση που είχε συζήτησε του Μεσανατολικό κι άλλα διεθνή θέματα».

    Στο ερώτημα αν μεταξύ αυτών ήταν και το Κυπριακό είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ χωρίς να συζητήσει το Κυπριακό.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Η ανταπόκριση των λαών στο να χειριστούν την κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, με την ξεκάθαρη δέσμευση και συμμετοχή όλων των χωρών, των αναπτυσσομένων και των ανεπτυγμένων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ για τις εργασίες της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού είπε ότι, όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές, οι στόχοι θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατοί με τις προσπάθειές να χειριστούμε την τρέχουσα οικονομική κρίση.

    [04] ΥΠΕΞ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών διμερείς χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας, της Λιβύης και του Ισραήλ Grigol Vashadze, Musa M. Abdussallam Kousa και Avigdor Liberman.

    Κατά τις συναντήσεις ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, συζητήθηκε το Κυπριακό και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων.

    Το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Hilary Clinton και το βράδυ παρακάθισε σε διατλαντικό δείπνο που παρέθεσε η κ. Clinton.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 September 2009 - 9:29:21 UTC