Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΦΠΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

  • [01] ΕΔΑΔ - ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

    Καταδικαστικές είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά 18 προσφυγές Ελληνοκυπρίων για παραβίαση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων στα κατεχόμενα. Τέσσερις από αυτές αφορούν και τα γεγονότα του Αγίου Κασσιανού, όπου επικράτησε η νομολογία στην υπόθεση Πρωτοπαπά, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ευθύνη των κατοχικών αρχών για τη σύλληψη και κακοποίηση αντίστοιχων ατόμων.

    Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος στις 7 από τις 18 υποθέσεις, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ καθίσταται τελεσίδικη εντός τριών μηνών εκτός εάν οποιοδήποτε των μερών υποβάλει αίτηση για παραπομπή των υποθέσεων στην ολομέλεια. Ο ίδιος αναμένει ότι η Τουρκία, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα κάνει αυτή την αίτηση ``και μάλιστα προς το τέλος της τρίμηνης προθεσμίας, για να προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση``. Αναμένει ωστόσο - πρόσθεσε - ότι το ΕΔΑΔ θα την απορρίψει και ακολούθως ο αιτητής και η Τουρκία θα υποβάλουν τις θέσεις τους για δίκαιη ικανοποίηση, δηλαδή τις αποζημιώσεις.

    Ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις δεν έχουν να κάνουν τίποτε με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

    Οι επτά υποθέσεις του κ. Δημητριάδη είναι: η υπόθεση Διογένους και Τσεριώτη που αφορά κατοικία δίπλα από την οικία του κ. Δημάδη στην κατεχόμενη Κερύνεια εντός στρατιωτικής ζώνης που χρησιμοποιείται σήμερα από Τούρκους στρατιωτικούς. Η υπόθεση Χατζηπροκοπίου, συνέχισε ο γνωστός δικηγόρος, αφορά κλινική, οικία και άλλη ακίνητη περιουσία του αιτητή στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου. Η τρίτη υπόθεση αφορά ακίνητη περιουσία, οικοπέδα, χωράφια και η κατοικία του κ. Ιορδάνου στην κατεχόμενη Λάπηθο. Η υπόθεση Ραμόν αφορά χειροπρακτική κλινική στην Αμμόχωστο, η οποία τώρα χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο. Η υπόθεση Ροκ Ρούμπι αφορά το ομώνυμο ξενοδοχείο στην Κερύνεια το οποίο χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό νοσοκομείο και λέσχη αξιωματικών του τουρκικού στρατού. Η υπόθεση Σαβεριάδη που αφορά το κτίριο του ιδιωτικού σχολείου της οικογενείας στην Αμμόχωστο που σήμερα χρησιμοποιείται από το ``πανεπιστήμιο`` ανατολικής Μεσογείου ως διοικητικό κτίριο. Στην υπόθεση Σκυροποιεία Γιαλιάς, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι για πρώτη φορά διαπιστώθηκε παραβίαση των δικαιωμάτων εταιρείας σε σχέση με το λατομείο της.

    Σημείωσε δε ότι στις περιπτώσεις που αφορούν την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, το ΕΔΑΔ δεν δέχθηκε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ιδιοκτησίας ΕΒΚΑΦ και όχι των αιτητών στην εν λόγω περιοχή.

    Η πρώην Βουλευτής και δικηγόρος Ελένη Βραχίμη, σχολιάζοντας την υπόθεση της εναντίον της Τουρκίας, στην οποία δικηγόρος ήταν ο Χρίστος Κληρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μερικώς έχει κερδηθεί, γιατί - όπως εξήγησε - όσον αφορά την παραβίαση των δικαιωμάτων στην περιουσία της η Τουρκία έχει καταδικαστεί και η ίδια δικαιούται την αποζημίωση που θα επιδικαστεί αργότερα.

    Οσον αφορά τη σύλληψη, καταδίκη, φυλάκιση και κακοποίησή της από τις κατοχικές αρχές στα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την πορεία του Αγίου Κασσιανού το 1989, η κ. Βραχίμη χαρακτήρισε τη σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ αναμενόμενη, γιατί - όπως είπε - δεν ακολουθήθηκε τότε η σωστή πορεία των καταγγελιών ``για να μην χαλάσει το καλό κλίμα, όπως μας είπαν``.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ Οζντίλ Ναμί, την προσεχή Πέμπτη, με σκοπό τη συζήτηση του θέματος της διακυβέρνησης.

    Οπως είχε δηλώσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την περασμένη Πέμπτη, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών μαζί με τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών, θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις που υποβλήθηκαν για το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, σε μια προσπάθεια «να σμικρύνουν τις διαφορές ή να εξεύρουν ιδέες γεφύρωσής τους».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη τη δεύτερη του συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, στο πλαίσιο του β γύρου των απευθείας συνομιλιών, στην οποία συνέχισαν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΦΠΑ

    Δύο μέτρα που θα μειώσουν σημαντικά το χρόνο είσπραξης του ΦΠΑ, τόσο από τις 81 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Κύπρου όσο και στις δημόσιες συμβάσεις, θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας των δημοσίων οικονομικών, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη. Με το πρώτο μέτρο, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, αναμένεται ότι τα δημόσια οικονομικά θα βελτιωθούν κατά 50 εκ. ευρώ που θα εισπράττονται γρηγορότερα, ενώ με το δεύτερο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, αναμένεται ότι θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ σε πολύ πιο γρήγορο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το κράτος κάθε χρόνο συνάπτει συμβάσεις που φτάνουν μέχρι το 1 δις ευρώ.

    Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ απορρίπτει τη θέση ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών επηρεάζεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν ούτως η αλλιώς για το κράτος, ενώ παραπέμπει στις κρατικές καταθέσεις στις τράπεζες ύψους 2,1 δις ευρώ, αλλά και στην αναμενόμενη κατάθεση ύψους 3 δις με την έκδοση των ειδικών ομολόγων. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών οι κυπριακές επιχειρήσεις ως τώρα επέστρεφαν το ΦΠΑ το οποίο εισέπρατταν από τους πολίτες για αγορές και άλλες καταναλώσεις μετά από 4 μήνες και 10 μέρες, ενώ με την αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και αφορά τις 80 τόσες μεγάλες επιχειρήσεις στην Κύπρο, η περίοδος επιστροφής του ΦΠΑ μειώνεται σε δύο μήνες και 10 μέρες.

    Το δεύτερο μέτρο, που και αυτό αποτελεί εισήγηση της Εφόρου του ΦΠΑ, αφορά τις κρατικές συμβάσεις, στις οποίες και πάλι ο ΦΠΑ, ενώ καταβάλλετο από το κράτος με την πληρωμή κάθε τιμολογίου, η επιστροφή του ερχόταν μετά από 4 μήνες και δέκα ημέρες ή αν ήταν μία από τις 81 μεγάλες εταιρείες, με το νέο σύστημα σε δύο μήνες και δέκα μέρες. Οπως είπε ο κ. Σταυράκης, με την αλλαγή αυτή που θα εφαρμοστεί, το ΦΠΑ βασικά θα επιστρέφεται στο κράτος την ίδια ημέρα. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει για όλα τα νέα συμβόλαια του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της κεντρικής Κυβέρνησης και των ημικρατικών οργανισμών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει το Τεχνολογικό Πάρκο (ΤΕΠΑ) και ότι τα έργα ανέγερσης του θα αρχίσουν πριν από το Σεπτέμβριο του 2010, έδωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι ``είναι ένα έργο υποδομής το οποίο η Κυβέρνηση στηρίζει και θα προχωρήσουμε``, όπως είπε, ``λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για να επισπευτούν οι διαδικασίες, να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά ούτως ώστε να αρχίσουν τα έργα πριν το Σεπτέμβριο του 2010, που είναι η ημερομηνία κατά την οποία εκ του νόμου πρέπει να αρχίσουν τα έργα``.

    Ο κ. Πασχαλίδης παραδέχθηκε ότι έχει δημιουργηθεί ``κάποιο πρόβλημα`` με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας όμως ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει ``μόνο τέσσερα ή πέντε τεμάχια σε αυτό το χώρο``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``ως νέο Υπουργικό Συμβουλίου μειώσαμε το χώρο που αρχικά απαλλοτριώθηκε``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 September 2009 - 17:29:14 UTC