Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [02] ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΗ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [04] ΚΟΤ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η Κυβέρνηση χειρίζεται προσεκτικά και με υπευθυνότητα το θέμα των αντιδράσεων της Τουρκίας σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς νόμου.

    Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ερωτηθείς κατά πόσον το θέμα των πετρελαίων επηρεάζει τις απευθείας συνομιλίες και με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη.

    «Είναι γνωστές οι αντιδράσεις της Τουρκίας και οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα με την άσκηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του κυριαρχικού της δικαιώματος να διενεργεί έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι αυτό είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως όλα τα κράτη έχουν κυριαρχικά δικαιώματα και εμείς θα τα ασκούμε», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Επισήμανε ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλες τις προκλητικές ενέργειες που έρχονται από μέρους της Τουρκίας, και ανέφερε ότι είναι γνωστή η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι στο φόντο της πρόθεσης για συζήτηση του κεφαλαίου για την ενέργεια στα πλαίσια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Κύπρος δεν αποδέχεται το άνοιγμα του κεφαλαίου ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να έχει προκλητική θέση και συμπεριφορά έναντι ενός κράτους - μέλους ης ΕΕ όπως είναι η Κύπρος.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα γιατί δεν αποκλείεται στόχος των τουρκικών ενεργειών να είναι η δημιουργία έντασης, που δεν θα επιτρέπει την επικέντρωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    «Αυτά και πολλά άλλα, εμείς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση είναι με πολλή ψυχραιμία και με προσεκτικό τρόπο που τα διαχειριζόμαστε γιατί κανείς δεν αποκλείει ότι τελικά μπορεί και ο στόχος αυτών των ενεργειών να είναι και η ύπαρξη έντασης που δεν θα επιτρέπει την επικέντρωση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ή η δημιουργία περισσοτέρων προβλημάτων», συνέχισε.

    Ο Εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που θέλω να μείνει σε μας είναι ο προσεκτικός, υπεύθυνος χειρισμός των πραγμάτων, πάντοτε με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του διεθνούς νόμου».

    [02] ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΗ

    Δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή Λιβάνου-κατεχομένων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα στον τουρκοκυπριακό Τύπο το οποίο κάνει λόγο για το πρώτο παράνομο δρομολόγιο πλοίου από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με προορισμό την Τρίπολη του Λιβάνου.

    «Δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή γραμμή Λιβάνου κατεχομένων. Εχουν γίνει διαβήματα και γίνονται διαβήματα. Εκείνο που υπάρχει είναι ακτοπλοϊκή γραμμή Τουρκίας κατεχομένων Συρίας Λιβάνου και ανάποδα», εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Οπως είπε, η Τουρκία προσπαθεί και θα συνεχίσει να προσπαθεί να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος με διάφορους τρόπους «εξού και τα πανηγύρια για αυτή την ακτοπλοϊκή γραμμή που επαναλαμβάνω δεν είναι αυτό για το οποίο λεν στα κατεχόμενα ή στην Τουρκία».

    «Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Λίβανο, γίνονται επαφές, διαβήματα και αυτά θα τα συνεχίσουμε», πρόσθεσε. Ο Εκπρόσωπος επισήμανε ότι ενόσω συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία θα κάνει προσπάθειες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τους για την πρώτη εξαμηνία του 2009, παρότι ζημιογόνα, αναμένεται να είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008.

    Σε σημερινή ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων της για το α εξάμηνο του 2009 ``οφείλεται κυρίως στο μη επαναλαμβανόμενο κέρδος από την πώληση τριών αεροσκαφών, από τα παλαιότερα στο στόλο της εταιρείας και στην αύξηση των καθαρών εσόδων χρηματοδότησης``.

    Ωστόσο, σημειώνουν πως, ``παρά τα βελτιωμένα αποτελέσματα της πρώτης εξαμηνίας, η αναμενόμενη μείωση στον αριθμό των επιβατών και στην απόδοση των ναύλων θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους με συνακόλουθο αρνητικό αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα του 2009 που προβλέπεται να είναι μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα του 2008``.

    [04] ΚΟΤ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ανταλλαγή απόψεων για την αυξημένη ζήτηση της Κύπρου από το ισπανικό ταξιδιωτικό κοινό και τρόποι επίλυσης του προβλήματος έλλειψης δρομολογημένων πτήσεων από Ισπανία, που παρεμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς και την ανάδειξη της ως μια σημαντική πηγή τουριστικού ρεύματος για την Κύπρο, συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Αλέκος Ορουντιώτης και η Διευθύντρια του Φοίβη Κατσούρη με τον επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο, Isidro Gonzalez Afonso.

    Ο κ. Ορουντιώτης ενημέρωσε τον κ. Gonzalez ότι μελετάται το ενδεχόμενο άμεσης εκπροσώπησης του Οργανισμού στη Μαδρίτη, ίσως μέσω ανοίγματος γραφείου και υπογράμμισε επίσης τη σημαντικότητα εντατικοποίησης των άμεσων επαφών με διευθυντικά στελέχη εθνικών εταιρειών αερομεταφοράς, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό ο στόχος εγκαθίδρυσης απευθείας δρομολογίου Λάρνακας Μαδρίτης ή Βαρκελώνης.

    Ο κ. Gonzalez ανέφερε ότι, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του 2010, αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2010 αξιόλογα έργα διάσημων Ισπανών καλλιτεχνών, ανάμεσα στα οποία και αυτά του Σαλβαδόρ Νταλί, ενέργεια την οποία ο Οργανισμός δεσμεύθηκε να στηρίξει και να εντάξει στις εκδηλώσεις εορτασμού των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος, ο ΚΟΤ δεσμεύθηκε να προσκαλέσει και να φιλοξενήσει στην Κύπρο σημαντικά μέλη της ισπανικής τουριστικής βιομηχανίας και αεροπορικών εταιρειών καθώς επίσης και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Miguel Moratinos, στην προγραμματιζόμενη τελετή ανοίγματος του αεροδρομίου Λάρνακας στις 7 Νοεμβρίου 2009.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 August 2009 - 13:29:17 UTC