Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [04] ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

  • [01] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μήνυμα προς την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση σε ό,τι αφορά την αξιολόγησή της αναφορικά με την ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, αλλιώς υπάρχουν συνέπειες» έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε χαιρετισμό της κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του ελληνικού ΥΠΕΞ Αγαθοκλή Σάνδη, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι η Τουρκία, που με το στρατό κατοχής καθορίζει και το βαθμό ευελιξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού, «έχει ακόμα χρόνο για να δείξει ότι οι διακηρύξεις περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες δεν είναι μόνο λόγια».

    Οπως είπε, «μέχρι το τέλος του έτους θα αξιολογηθεί η συμμόρφωσή της (Τουρκίας) με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Αγκυρας και η ανταπόκρισή της στην υποχρέωση ομαλοποίησης των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Η κ. Μπακογιάννη υπέδειξε παράλληλα πως «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξει».

    «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αλλιώς υπάρχουν συνέπειες», τόνισε, επισημαίνοντας πως «Ευρώπη αλά καρτ δεν υπάρχει για κανέναν» και πως «η εκπλήρωση των δεσμεύσεων, η έμπρακτη επίδειξη ευρωπαϊκής συμπεριφοράς, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη».

    «Η ξεκάθαρη πολιτική πλήρης προσαρμογή-πλήρης ένταξη καθορίζει τη στάση μας, χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς λευκές επιταγές», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «εισέρχονται σε κρίσιμη φάση» και ότι «παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια προχωρούν».

    Σημείωσε παράλληλα πως «η διαδικασία είναι δύσκολη, η διαπραγμάτευση συναντά εμπόδια, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για λύση».

    Υπογράμμισε πως η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, «θα πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων» και «θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο».

    Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρειαστούν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά της Ελλάδας, βοήθεια την οποία η Ελλάδα και το ελληνικό ΥΠΕΞ θα προσφέρουν, όπως είπε «χωρίς φειδώ», ώστε να επιτευχθεί από κοινού το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος του κυπριακού λαού και για την επανένωση της νήσου.

    [02] ΥΠΕΞ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πεποίθηση ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση του α` γύρου των συνομιλιών υπάρχει σύγκλιση απόψεων για ένα αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων, τα οποία όμως κατά κύριο λόγο αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αποδήμων αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα πλαίσια του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ``η σύγκλιση είναι κατά κύριο λόγο σε δευτερεύοντα ζητήματα`` και σημείωσε πως ``στα βασικά ζητήματα υπάρχει ακόμα μεγάλη διάσταση απόψεων``.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε προς τους απόδημους πως ένα χρόνο μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων έχουν καλυφτεί όλα τα κεφάλαια και πως σε μερικά κεφάλαια έχει γίνει πολύ πιο λεπτομερής συζήτηση, ενώ σε άλλα λιγότερο.

    Οπως εξήγησε, στο συνταγματικό, δηλαδή στο θέμα της διακυβέρνησης, ``υπάρχει μεγάλη διαφωνία στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στη μορφή που θα έχει η Κυβέρνηση και στον τρόπο εκλογής της``.

    Για το περιουσιακό, σημείωσε πως υπάρχει διαφωνία κατά κύριο λόγο αναφορικά με το ποιος θα αποφασίζει για την τύχη των περιουσιών. Οπως, είπε, είναι γνωστή η θέση της ε/κ πλευράς, ``ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο`` τη στιγμή που η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι θα πρέπει η τύχη των περιουσιών να καθορίζεται με διαφορετικά κριτήρια και να αποφασίζουν διάφορες επιτροπές.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΚΛΗΣΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Επείγουσα έκκληση προς τους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους της ΕΕ και των «5» μονίμων μελών του ΣΑ, όπως ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή προς την Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, παρέχοντας στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων του 1974, απευθύνει με επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Η έκκληση του Προέδρου της Βουλής περιλαμβάνεται σε επιστολή που απέστειλε προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τη σύλληψη και την εν ψυχρώ εκτέλεση πέντε αιχμαλώτων Ελληνοκυπρίων στρατιωτών, καθώς και τις πληροφορίες για τη δολοφονία οικογένειας Ελληνοκυπρίων από τον τουρκικό στρατό.

    Με αφορμή τις αποκαλύψεις αυτές, αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής, «θεωρώ χρέος μου, να απευθυνθώ σε σας, επαναφέροντας την ανθρωπιστική και τραγικότερη πτυχή του κυπριακού προβλήματος, το δράμα των αγνοουμένων του 1974 και τη συνεχιζόμενη ψυχική δοκιμασία των συγγενών τους».

    [04] ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥ - ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

    Την ανάγκη για σύντμηση του χρόνου και επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε η Δικαιοσύνη να απονέμεται έγκαιρα, τόνισε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στην τελετή διαβεβαίωσης του δικαστή Ανδρέα Πασχαλίδης, ως νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Ανέφερε πως η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης έχει τεράστια σημασία στις προσπάθειες εμπέδωσης του αισθήματος δικαίου μεταξύ των πολιτών. Πρόσθεσε ότι η σημασία της έγκαιρης και ταχείας απονομής Δικαιοσύνης μεγεθύνεται σήμερα, ιδιαίτερα στην εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν στη λήψη μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην Κύπρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    «Κατανοώ τον όγκο της εργασίας και τα διάφορα πρακτικά προβλήματα διαδικασίας της λειτουργίας των Δικαστηρίων. Πολύ περισσότερο, όμως, κατανοώ το απόλυτα δικαιολογημένο αίτημα των πολιτών για την έγκαιρη εκδίκαση υποθέσεων και για απονομή Δικαιοσύνης, χωρίς καθυστερήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 August 2009 - 19:29:11 UTC