Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι πρώτον η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει και αγωνίζεται για λύση το συντομότερο δυνατό, δεύτερο πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να οδηγεί στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδία και τρίτο ότι επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επιβάλλει τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε σε σχέση με το Κυπριακό ότι η άγονη παρέλευση του χρόνου οδηγεί στην παγίωση των δεδομένων που δημιούργησε η Τουρκία με την εισβολή και την κατοχή, και πως ως εκ τούτου η ε/κ πλευρά δεν κωλυσιεργεί αλλά επιδιώκει και αγωνίζεται για λύση το συντομότερο δυνατό.

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι η λύση θα είναι μεν συμβιβαστική, επιβάλλεται ωστόσο να στηρίζεται σε αρχές και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη και να αντέχει στο χρόνο.

    «Εμείς δεν βολευόμαστε με την ντε φάκτο διαίρεση και όραμα μας είναι η επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα πως η ε/κ πλευρά κατανοεί ότι η παρούσα κατάσταση αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Κύπρου καθώς, όπως συμπλήρωσε, η συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και εποίκων, απειλεί και υποσκάπτει την ασφάλεια και το μέλλον όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ακόμη πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει η λύση του Κυπριακού να οδηγήσει στον τερματισμό της κατοχής και στην επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας της Κύπρου στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διευκρινίζοντας πως η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες από το 1977 και έχει επαναβεβαιωθεί το 1979 στις δύο συμφωνίες μεταξύ των τότε ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ένα ομοσπονδιακό κυπριακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, είναι η συμφωνημένη βάση πάνω στην οποία διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια πως «η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επιβάλλει τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στο πρόβλημα».

    «Επιβάλλεται η συνεχής ανάληψη κοινής προσπάθειας ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής και συμφωνημένης λύσης η οποία θα τεθεί ενώπιον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα» είπε, σημειώνοντας πως για την εξεύρεση λύσης, πέρα από την ανάληψη της πρωτοβουλίας από τις δύο κοινότητες, «επιβάλλεται η συνεργασία της Τουρκίας» χωρίς τη συνεργασία της οποίας, όπως είπε, «λύση δεν μπορεί να υπάρξει».

    «Αυτό που συνεχώς ζητούμε και υποδεικνύουμε προς το διεθνή παράγοντα είναι να στραφεί προς την Τουρκία και να ασκήσει την επιρροή του έτσι ώστε να συνεργαστεί στην επίτευξη λύσης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υποδεικνύοντας πως «αυτό μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας».

    «Χρειάζεται να κατανοήσει η Τουρκία ότι, αν συνεργαστεί για επίτευξη λύσης, θα βοηθήσει πρώτα απ όλα το δικό της εαυτό για εκπλήρωση των φιλοδοξιών της. Χρειάζεται να κατανοήσει ότι η μη υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια της να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία» συμπλήρωσε.

    Σημείωσε παράλληλα ότι παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αυτή η στήριξη, εντούτοις, δεν παρέχεται χωρίς όρους και απαιτήσεις.

    «Αλλωστε», πρόσθεσε, «η σημασία της ενταξιακής πορείας έγκειται στο γεγονός ότι με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της θα εναρμονίσει τη συμπεριφορά της με τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», αναφέροντας πως αν δεν γίνει αυτό, τότε εκ των πραγμάτων «οι όποιες προοπτικές εκσυγχρονισμού διανοίγονται ενώπιον της Τουρκίας θα ακυρωθούν και, ταυτόχρονα, θα ακυρωθεί η σημασία της ενταξιακής της πορείας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι «εν όψει της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η ΕΕ θα πρέπει να απαιτήσει την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα», σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση για την αξιοποίηση αυτής της συγκυρίας συντονίζεται με την ελληνική Κυβέρνηση και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΕΕ και με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Ανέφερε επίσης πως η ετοιμότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ένα πολύ σημαντικό δεδομένο και είπε ότι ο ίδιος φιλοδοξεί ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα αποδειχθεί πολύ επωφελής και θα συμβάλει έτσι ώστε όλοι συλλογικά, ο καθένας στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων, να εργαστούν για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

    Σε ό,τι αφορά το συντονισμό με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ιδιαίτερα μετά την προαναφερθείσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κυπριακή και ελληνική Κυβέρνηση «θα συγχρονίσουν ακόμη περισσότερο τα βήματα τους για τους παραπέρα χειρισμούς».

    Για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στον ένα χρόνο των διαπραγματεύσεων «διαπιστώθηκαν συγκλίσεις σε διάφορα θέματα, διαπιστώθηκαν και σοβαρές αποκλίσεις και διαφωνίες», σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει και προηγουμένως ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την επιτευχθείσα πρόοδο.

    «Αναμέναμε περισσότερα αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτούς που εκτιμούν πως όλα είναι μαύρα και απαισιόδοξα όπως ούτε και με αυτούς που διαπιστώνουν ότι επετεύχθη μεγάλη πρόοδος.

    «Υπήρξε πρόοδος» δήλωσε, προσθέτοντας πως έγινε μια σημαντική εργασία πάνω στην οποία θα στηριχτεί η σκληρή προσπάθεια για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση.

    «Σε αυτή τη σκληρή προσπάθεια» πρόσθεσε, «επιβάλλεται η μέγιστη ενότητα και συνεργασία όλων», τόσο των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό, όσο και των δυνάμεων των αποδήμων.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι αυτή η ενότητα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες και διαφορές, θα συνεχίσει να οικοδομείται και να ενισχύεται.

    Για την τουρκική πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρουσιάζονται για τους δικούς τους λόγους υπεραισιόδοξοι και πως «αντί να αλλάξουν ρότα» και να συγχρονίσουν τα βήματα τους με τα βήματα της ε/κ πλευράς, «με πυξίδα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές Δίκαιο, τις Συμβάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ερμηνεύουν αυθαίρετα και κατά το δοκούν ιστορικά δεδομένα, το ρόλο και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση του προβλήματος με βασικό στόχο να δικαιολογήσουν την κατοχή, τον εποικισμό και τα απαράδεκτα τετελεσμένα που δημιούργησαν ως νέες πραγματικότητες.

    Ανέφερε δε πως δυστυχώς, υπάρχουν παράγοντες τόσο στην ΕΕ όσο και ευρύτερα στο διεθνή χώρο που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή της τουρκικής πλευράς.

    «Προσπαθεί η Τουρκία και οι γνωστοί φίλοι της να επιβάλουν, για μια ακόμα φορά, τεχνητά χρονοδιαγράμματα με ορόσημο το Δεκέμβριο. Προσπαθούν ακόμη να εισαγάγουν για μια ακόμη φορά επιδιαιτησία στη διαδικασία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως «ούτε το ένα μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε το άλλο» και πως «αν θέλει η Τουρκία λύση μέχρι το Δεκέμβριο, οφείλει να αλλάξει στάση», να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό και να αναγνωρίσει τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

    Επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά δηλώνει έτοιμη για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών και των αξιών της ΕΕ, «λύση λειτουργική και βιώσιμη που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων» και πως «αν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία συναινέσουν για τέτοια λύση» τότε η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη να καταλήξει ακόμη και πριν το Δεκέμβριο.

    «Αν όχι» δήλωσε, «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση χάριν της λύσης για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα και τους στόχους της Τουρκίας και των οποιωνδήποτε φίλων της».

    Σε ό,τι αφορά τους απόδημους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως το κίνημα των Κυπρίων αποδήμων, διαχρονικά, προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Κύπρο με την πολυδιάστατη δραστηριότητα του, η οποία, όπως είπε, είναι «δραστηριότητα πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, επιμορφωτική» και «δραστηριότητα που διατηρεί ζωντανές τις σχέσεις τόσο μεταξύ των αποδήμων στο εξωτερικό όσο και μεταξύ των αποδήμων με την Κύπρο».

    Επεσήμανε ακόμη πως «έχοντας υπόψη αυτή την προσφορά», η κυπριακή πολιτεία οφείλει να προσφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να μπορεί των κίνημα των αποδήμων να διατηρεί και να ενισχύει τη δραστηριότητα του.

    «Η Κυβέρνηση μας κατανοεί πλήρως αυτή την αναγκαιότητα γι αυτό και έχει ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα των αποδήμων» είπε.

    Ανέφερε τέλος πως από την περσινή χρονιά μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί μερικά ζητήματα που αφορούν τους απόδημους, όπως η επικαιροποίηση και επανέκδοση του ενημερωτικού βιβλιαρίου που περιέχει διάφορες πληροφορίες για τους απόδημους, η προώθηση του πιλοτικού προγράμματος στo πλαίσιο του Ανοικτού Πανεπιστημίου για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία που απευθύνεται σε απόδημους δεύτερης και τρίτης γενιάς, η αναδιαμόρφωση της δομής στον τομέα της διαφώτισης για καλύτερο συντονισμό και έλεγχο και η συζήτηση για βελτίωση και αναβάθμιση του δορυφορικού προγράμματος.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του δορυφορικού προγράμματος ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι έχουν προκύψει κάποιες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν στην αλλαγή των συχνοτήτων, εξελίξεις τις οποίες, όπως είπε, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με συντονισμένες προσπάθειες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για μηδαμινά μέχρι τώρα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν στο χαιρετισμό του στο 16ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, σημειώνοντας πως το φετινό συνέδριο συμπίπτει με μια νέα ιδιαίτερα κρίσιμη φάση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, δηλώνει ότι ανέμενε περισσότερα, περισσότερη πρόοδο, περισσότερες συγκλίσεις, ο δε Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ εγκαταλείπει τη μέχρι προ ολίγων εβδομάδων αισιοδοξία του και τώρα δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος.

    ``Η μέχρι σήμερα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, τα μέχρι σήμερα μηδαμινά αποτελέσματα τους και η μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς επιβεβαιώνουν και δικαιώνουν, δυστυχώς, πλήρως τις θέσεις, τις εκτιμήσεις, τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις μας όταν υποδεικνύαμε ότι δεν είχαν πληρωθεί οι προϋποθέσεις για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων``. Παρά τις φιλότιμες, όπως είπε, προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρά τη σαφή βούληση και τη θέληση της πλευράς μας για πρόοδο, αποδεικνύεται, δυστυχώς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι ούτε ουσιαστική προπαρασκευαστική εργασία και πρόοδος είχαν συντελεστεί στις ομάδες εργασίας, ούτε σαφές και δεσμευτικό, και για τις δυο πλευρές, πλαίσιο, τόσο για τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης όσο και για τη βάση των απευθείας διαπραγματεύσεων είχε συμφωνηθεί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 August 2009 - 19:29:11 UTC