Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΛΝΤ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΑΜΙ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΕ ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΙΛΝΤ

    Το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, την προσφυγοποίηση δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, το μαζικό εποικισμό, την κατ επανάληψη και κατά συρροή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από την Τουρκία στην Κύπρο, για τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ σε σχέση με την Κύπρο, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Μπιλντ και η προεδρεύουσα της ΕΕ Σουηδία να εφαρμόσουν μια πραγματικά αντικειμενική προεδρία «και να μην γίνουν μοχλοί άσκησης πίεσης πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλυψης της όποιας αρνητικής τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό».

    Στη δήλωσή του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «το Κυπριακό στην ουσία του είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, από την Τουρκία κι αυτό δεν μπορεί να παραγράφεται από κανένα. Πολύ περισσότερο δε, που όλες οι παραβιάσεις εντοπίζονται και αναφέρονται σε διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ», υπέδειξε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η επίτευξη λύσης, που να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ασφαλώς υπόθεση των δύο κοινοτήτων και των ηγετών τους. Η Ε.Ε., όμως, έχει ρόλο να διαδραματίσει, και πολιτικό και τεχνικό, όπως άλλωστε μερικές φορές έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Η υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, πρώτα απ όλα έναντι της ίδιας της Ε.Ε., δεν μπορεί να συνδέεται με άλλους όρους. Είναι υποχρεώσεις και πρέπει η Τουρκία να τις υλοποιήσει χωρίς την όποια διασύνδεση με οτιδήποτε άλλο, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

    «Κάνουμε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι ο όρος της Τουρκίας να διεξάγεται εμπόριο από παράνομα και κλειστά λιμάνια και αεροδρόμια, δεν γίνεται αποδεκτός. Τονίζουμε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανένα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ασκώντας αυτά τα δικαιώματα, υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε προτάσεις για να μπορεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθύμισε την πρόταση για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ και την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της καθώς και την πρόταση για χρησιμοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία από τους Τουρκοκύπριους για σκοπούς εμπορίου. Υπενθύμισε επίσης την αποδοχή από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αλλά και του χρηματοδοτικού κανονισμού προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    «Ελπίζουμε, ο κ. Μπιλντ και η Σουηδία, η οποία προεδρεύει αυτό το διάστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εφαρμόσουν μια πραγματικά αντικειμενική προεδρία και να μην γίνουν μοχλοί άσκησης πίεσης πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάλυψης της όποιας αρνητικής τουρκικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και το Κυπριακό», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΝΑΜΙ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η διαδικασία η οποία εφαρμόζεται στις διαπραγματεύσεις και αυτά τα οποία εμείς επιδιώκουμε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που λέει ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ναμί ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των εποίκων είπε ότι οι έποικοι «είναι πολίτες μας. Με την ίδρυση του νέου κράτους, όλοι θα παραμείνουν στο νησί και θα είναι πολίτες του νέου κράτους», ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «η επιδίωξή μας είναι να τερματιστεί ο εποικισμός, ο οποίος είναι αιτία του πολέμου και μια παράνομη πράξη δεν δημιουργεί δίκαιο και ο εποικισμός δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.

    Σε σχέση με τη δήλωση του κ. Ναμί ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει μοντέλο που μοιάζει με αυτό της Ελβετίας και του σχεδίου Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως «σε ό,τι αφορά στο μοντέλο λύσης εδώ έχουμε βάση λύσης, την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ή να παραγράφει γιατί είναι συμφωνημένη».

    «Είναι η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Η ομοσπονδία η κυπριακή θα έχει ασφαλώς τα ιδιαίτερά της χαρακτηριστικά όπως διαμορφώνονται και από τις συνθήκες αλλά η ομοσπονδία θα είναι ομοσπονδία και για να μπορεί η ομοσπονδία να είναι τέτοια και να είναι ένα κράτος και να είναι λειτουργικό και βιώσιμο χρειάζεται να έχει εκείνα τα βασικά χαρακτηριστικά που όλες οι ομοσπονδίες έχουν», πρόσθεσε.

    [03] ΕΕ ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη με τη γραπτή διαδικασία τα ειδικά μέτρα στήριξης, τα οποία θα πλαισιώσουν ένα διετές πρόγραμμα για την καταπολέμηση της τρομώδους νόσου στην Κύπρο, που υπέβαλαν οι κυπριακές αρχές.

    Το εγκεκριμένο πρόγραμμα για τη τρομώδη νόσο για τα έτη 2009 και 2010 θα λάβει ειδική υποστήριξη και σε αυτήν περιλαμβάνεται η κοινοτική χρηματοδότηση κατά 75% της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους κτηνοτρόφους από την κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς και οι δαπάνες για το προσωπικό και την καταστροφή των σφαγίων.

    Για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ζώων που προορίζονται για επιλεκτική θανάτωση, η Επιτροπή συνεισφέρει, επίσης, σε πρόγραμμα προσδιορισμού του γονοτύπου για την ταυτοποίηση όλων των ανθεκτικών ζώων. Το ποσό που εγκρίθηκε για το 2009 είναι 5,4 εκατ. ευρώ. Για το 2010 εκτιμάται ότι, για τον ίδιο σκοπό, θα δοθούν ακόμη 8 έως 9 εκατ. ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 July 2009 - 15:29:12 UTC