Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

    Εκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι, υπογραμμίζει ότι τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

    Στην έκθεση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην εφημερίδα «The Washington Times, επισημαίνεται ότι χιλιάδες εικόνες της Ορθόδοξης εκκλησίας, χειρόγραφα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά έχουν κλαπεί από εκκλησίες και εξωκλήσια καθώς και από μοναστήρια στα κατεχόμενα και κατέληξαν σε διεθνείς δημοπρασίες.

    Η έκθεση, υπό την επωνυμία «Καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βόρειο Τμήμα της Κύπρου και Παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας της Επιτροπής.

    «Τριάντα-πέντε χρόνια κατοχής της βόρειας Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει πληθώρα αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων», αναφέρει η έκθεση, για να προσθέσει ότι η ΟΥΝΕΣΚΟ καταγράφει την καταστροφή από το 1984.

    Σύμφωνα με την έκθεση, 500 ορθόδοξες εκκλησίες ή εξωκλήσια έχουν λεηλατηθεί, κατεδαφιστεί ή υποστεί βανδαλισμούς, 133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί, 15 χιλιάδες εικόνες έχουν εξαφανιστεί, 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη, 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως νοσοκομεία ή στρατόπεδα και 13 έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

    Μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι αντίγραφο της έκθεσης έχει σταλεί στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, αλλά εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε στην εφημερίδα ότι η πρεσβεία δεν είχε παραλάβει οτιδήποτε.

    Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της συζήτησης της στο Καπιτώλιο ενώπιον της Επιτροπής υπό την προεδρία του Γερουσιαστή Ben Cardin και του βουλευτή Alcee Hastings. Στη συζήτηση πήραν μέρος οι Dr. Klaus Gallas, εμπειρογνώμονας σε θέματα βυζαντινολογίας και ιστορίας της Τέχνης, ο Dr. Charalambos Chotzakoglou, Καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και η Μάικλ Τζένσεν, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πόλεμος και Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Κύπρος μετά το 1974», οι οποίοι έδωσαν τις δικές τους μαρτυρίες.

    Σύμφωνα με την κ. Τζένσεν, 16 χιλιάδες εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά καθώς και 60 χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα έχουν κλαπεί και φυγαδευθεί από τα κατεχόμενα. Ενώ οι τουρκικές Αρχές έχουν κάνει πολύ λίγα ή τίποτα για να αναχαιτίσουν αυτό το πολιτιστικό ξεκαθάρισμα, οι Τουρκοκύπριοι, αντίθετα, οι οποίοι θεωρούν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού ως δική τους, έχουν επικρίνει τις «αρχές» του ψευδοκράτους και έχουν δημοσιοποιήσει τη λεηλασία αυτή.

    Ο Dr. Gallas, ο οποίος έχει ταξιδεύσει στα κατεχόμενα τόσο πριν όσο και μετά την τουρκική εισβολή, δήλωσε ότι η κλοπή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα συνήθως ήταν δυνατή μόνο κάτω από την επίβλεψη ή και ανοχή του τουρκικού στρατού. «Η απώλεια για την Κύπρο και για την ΟΥΝΕΣΚΟ είναι απερίγραπτη. Εκτιμάται ότι ο αριθμός της λείας που γνωρίζουμε είναι μόνο ένα ποσοστό του υλικού που έχει κλαπεί από τις ορθόδοξες εκκλησίες στην Κύπρο», είπε.

    Ο Dr. Chotzakoglou τόνισε ότι γύρω στις 500 εκκλησίες και θρησκευτικά μνημεία που ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ, το Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, την Καθολική και Αρμενική Εκκλησία, την εβραϊκή κοινότητα καθώς και την Προτεσταντική Εκκλησία, καθώς και νεκροταφεία έχουν σκόπιμα βεβηλωθεί, λεηλατηθεί και καταστραφεί.

    Επεσήμανε ότι χριστιανικές εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα, στάβλους, ξενοδοχεία, θέατρα, νυκτερινά κέντρα, αθλητικά κέντρα ενώ η εκκλησία του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλίου έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο.

    Συνολικά 77 εκκλησίες, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν μετατραπεί σε τεμένη με κομμάτια από το Κοράνι γραμμένα στη θέση όπου βρίσκονταν τοιχογραφίες και εικόνες ενώ το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας είναι τώρα ξενοδοχείο με πισίνα και καζίνο.

    Προσθέτει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 660,000 Ε/κ στις ελεύθερες περιοχές, 89 χιλιάδες τουρκόφωνοι και 43 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούν ως στρατός κατοχής.

    Στην έκθεση, υπογραμμίζεται η «νομική ευθύνη της Τουρκίας να απέχει από εχθρικές και καταστροφικές ενέργειες εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, να απαγορεύσει, να παρεμποδίσει την κλοπή, βεβήλωση ή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να προχωρεί στην ποινική δίωξη ατόμων που ενέχονται σε ενέργειες καταστροφής, βεβήλωσης και λεηλασίας».

    Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δαπανήσει 600 χιλιάδες δολάρια από το 2000 για την ανοικοδόμηση 17 ιστορικών τεμενών στις ελεύθερες περιοχές.

    Καταλήγοντας, η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη, έχει ευθύνη για τις πράξεις εναντίον της πολιτιστικής περιουσίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας Βασίλης Κασκαρέλης καλωσόρισε την ισχυρή στήριξη που παρέχουν οι Η.Π.Α. στις προσπάθειες που αποσκοπούν σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο, που να συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Κασκαρέλης τόνισε ότι οι δυο χώρες βρέθηκαν συχνά να αγωνίζονται μαζί και να καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για κοινούς σκοπούς. «Κοινές αξίες και αρχές», είπε, «καθώς και σαφείς γεω-πολιτικές πραγματικότητες παρείχαν το νήμα που σταθερά ενώνει τους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και λαών», δεσμοί που αποκτούν την πλήρη διάστασή τους μόνο αν θεωρηθούν «ως συστατικά υλικά για τη μελλοντική μας συνεργασία».

    Ο κ. Κασκαρέλης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω σύσφιγξη «της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης», ορίζοντας σε γενικές γραμμές τους τομείς της κοινής προσπάθειας, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ορθολογικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, προβλήματα παράνομης μετανάστευσης και ενεργειακής ασφάλειας, «πηγαίνοντας στην καρδιά των προβλημάτων, όχι σκαλίζοντας απλώς την επιφάνειά τους».

    Σε όλα τα ανωτέρω, τόνισε ο κ. Κασκαρέλης, «η Ελλάδα ήδη έχει σημαντική συμβολή και συνεισφορά, κάνοντας καλή χρήση της στρατηγικής της θέσης και τη μοναδική της ιδιότητα ως μέλος του ΝΑΤΟΥ και της Ε.Ε. σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου».

    [03] ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ

    Η Κύπρος έγραψε τη δική της ιστορία στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εντυπωσιακή γυάλινη κατασκευή, η οποία στεγάζει τα πολύτιμα εκθέματα της ελληνικής ιστορίας και χαρακτηρίζει το νέο μουσείο, είναι κυπριακής εκτέλεσης και φέρει την υπογραφή κυπριακής εταιρείας η οποία ανέλαβε το έργο σε κοινοπραξία με αυστριακή εταιρεία.

    Ο εκ των μηχανικών που ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου Μάριος Δρουσιώτης μίλησε στο ΚΥΠΕ για τη μοναδική αυτή συνάντηση της προηγμένης τεχνολογίας με την αρχαία ελληνική ιστορία, τις εμπειρίες του από την όλη διαδικασία κατασκευής του Μουσείου και για το πώς ένα τόσο μεγάλο σύγχρονο έργο κατέληξε σε «χέρια κυπριακά».

    «Οι Ικτίνος και Καλλικράτης έκτισαν την Ακρόπολη και οι Κύπριοι το Μουσείο της Ακρόπολης», και «Τα Κυπριόπουλα μας φόρεσαν γυαλιά» ήταν ανάμεσα στα χαρακτηριστικά σχόλια που ακούστηκαν από τους ιθύνοντες του μουσείου, οι οποίοι χαριτολογώντας σχολίασαν την κυπριακή συμμετοχή στο έργο.

    Ο Μάριος Δορυσιώτης μιλά ακόμα για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε με την ολοκλήρωση του έργου, για το φυσικό φως που αναδεικνύει τα γλυπτά του Παρθενώνα και για τη συμπερίληψη του Μουσείου «στα πράσινα κτήρια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 July 2009 - 11:29:28 UTC