Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [02] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΡΩΣΙΑΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και σειρά άλλων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και την κατάσταση γύρω από τη διευθέτηση του Κυπριακού, συζήτησαν τηλεφωνικά οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας Μάριος Κυπριανού και Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠΕΞ η συνομιλία έγινε «με πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς».

    Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, έχει οριστικοποιηθεί ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις 15 Ιουνίου και θα έχει συνάντηση με το Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ και διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με αξιωματούχους του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το Κυπριακό είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των «μη διευθετημένων καταστάσεων» στην Ευρώπη κατά την πρόσφατη συνάντηση ΕΕ Ρωσίας στο Χαμπάροφσκ της ρωσικής Άπω Ανατολής στα τέλη Μαΐου. Τα θέματα αυτά ήταν κατά την απαρίθμηση του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, «η Κύπρος, το Κόσσοβο, τα προβλήματα ασφάλειας στον Καύκασο, η σύγκρουση της Γεωργίας με τη Ν.Οσετία και την Αμπχαζία».

    [02] ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

    Η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στην απασχόληση και η χάραξη μιας συντονισμένης στρατηγικής σε κοινοτικό επίπεδο, ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίας, στο Λουξεμβούργο, του Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, την Δευτέρα. Στη εργασίες συμμετείχε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Ειδικότερα, η διεξοδική συζήτηση αφορούσε τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης στην απασχόληση και την εφαρμογή της κοινωνικής ατζέντας, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμένη και αποτελεσματική στρατηγική για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το εν λόγω θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ 18-19 Ιουνίου 2009.

    Σε παρέμβασή της, η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει στις πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στήριξης της απασχόλησης. Πρέπει, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε η διαδικασία εξόδου από την κρίση να μην είναι οδυνηρή για τον κόσμο, ούτε να οδηγήσει σε περαιτέρω απορύθμιση του πλαισίου της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, εκτός από μέτρα που να βοηθούν τις επιχειρήσεις και να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, η Ευρώπη χρειάζεται μέτρα που θα διατηρούν τους εργαζομένους στην εργασία μέσα σε σωστό πλαίσιο, καθώς και μέτρα που θα βελτιώνουν το δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αφού υπογράμμισε ότι επηρεάστηκε σε μικρότερο βαθμό από την κρίση, επεσήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση κατάρτισε στρατηγικό σχέδιο δράσης, το οποίο αποτελείται από μια συνάρτηση μέτρων που στοχεύουν, κυρίως, στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η προσέγγιση που ακολουθούμε, υπογράμμισε, στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες. Από τη μια, είπε, έχουμε προωθήσει ειδικές παρεμβάσεις στις ομάδες εργαζομένων που έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την πολιτική ενθάρρυνσης και ειδικών μέτρων για ευαισθητοποίηση και προσέλκυση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Καταλήγοντας, η κ. Χαραλάμπους έκανε ειδική μνεία στην εισαγωγή μέτρων για ενίσχυση των υποδομών σε τοπικό επίπεδο, με τη στήριξη των τοπικών αρχών.

    Καταλήγοντας, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας πρέπει να γίνει πιο κατανοητή στους πολίτες και τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία διαβούλευσης με τους πολίτες στην προετοιμασία της.

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΝΕΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Οι έξι νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου είναι οι Ιωάννης Κασουλίδης και Ελένη Θεοχάρους από το ΔΗΣΥ, Τάκης Ηατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου από το ΔΗΚΟ και Κυριάκος Μαυρονικόλας από το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Τα ονόματα των έξι επιτυχόντων υποψηφίων στις ευρωεκλογές στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης.

    Στισ Ευρωεκλογές της 6ης Ιουνίου, ο ΔΗΣΥ έλαβε 109.209 ψήφους, ποσοστό 35,65%, το ΑΚΕΛ 106,922 ψήφους, ποσοστό 34,90%, το ΔΗΚΟ 37,625 ψήφους, ποσοστό 12,28%, το ΚΣ ΕΔΕΚ 30,169 ψήφους, ποσοστό 9,85%, το ΕΥΡΩΚΟ 12,630, ποσοστό 4,12% και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 4,602, ποσοστό 1,5%.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

    Δύο κλεμμένες κυπριακές εικόνες, του Χριστού και της Παναγίας που προέρχονται από το παρεκκλήσιο του Αγ. Ιακώβου (14ου αιώνα.) στο κατεχόμενο Τρίκωμο, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις Ελβετικές Αστυνομικές Αρχές.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας Κύπρου, οι Ελβετικές Αστυνομικές Αρχές διενήργησαν τον περασμένο μήνα έρευνα σε υποστατικά τού Ρώσου συλλέκτη Alexander Khochinskiy στην Ζυρίχη και κατ αυτήν ανευρέθηκαν όπως αναμενόταν και κατασχέθηκαν, οι δύο μεγάλες δεσποτικές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας που προέρχονται από το παρεκκλήσιο του Αγ. Ιακώβου (14ου αιώνα) στο κατεχόμενο Τρίκωμο.

    Οι δύο εικόνες, έργο του κρητικού αγιογράφου Μελετίου, αγιογραφήθηκαν το 1620 και έκτοτε κοσμούσαν το μικρό τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιακώβου μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Εκ τότε η τύχη των εικόνων αγνοείτο. Πρόσφατα η Εκκλησία της Κύπρου πληροφορήθηκε την εμφάνιση των κλεμμένων εικόνων στην Ελβετία και ενημέρωσε τις κυπριακές αστυνομικές αρχές για να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

    Στην πρώτη εικόνα διαστάσεων 110 x 128 εκατ. εικονίζεται ο Χριστός «ο Βασιλεύς τών Βασιλευόντων καί Μέγας Αρχιερεύς», ένθρονος, καθώς και ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό. Ο Χριστός είναι ντυμένος με αρχιερατικά άμφια και μίτρα. Με το δεξί υψωμένο χέρι ευλογεί ενώ με το αριστερό στηρίζει ανοικτό ευαγγέλιο. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στραμμένος προς τον Χριστό, έχει υψωμένο το δεξί του χέρι και δείχνει προς τον Θεάνθρωπο, ενώ με το αριστερό χέρι κρατεί ράβδο και ανοιχτό ειλητάριο. Στο κάτω μέρος της εικόνας, κάτω από τα πόδια του Προδρόμου, υπάρχει η υπογραφή τού ζωγράφου και ή χρονολογία με κόκκινα κεφαλαία γράμματα: «ΧΕΙΡ ΜΕΛΕΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΙΤΟΣ ΑΧΚ(=1620) Χ(ριστο) Υ». «Μ(ηνος) αυγούστου).

    Η εικόνα της Παναγίας έχει διαστάσεις 114 x 134 εκατ. Η Παναγία είναι μία παραλλαγή του τύπου της Οδηγήτριας. Ενθρονη σε μετωπική στάση, βλέπει μπροστά και κρατά με το αριστερό της χέρι τον Χριστό. Φέρει το δεξί της χέρι χαμηλά μπροστά στο στήθος, κοντά στον Χριστό. Ο Χριστός κρατεί στο αριστερό χέρι κλειστό ειλητό, ενώ με το δεξί υψωμένο ευλογεί. Το παιδικό του πρόσωπο κοιτάζει την Παναγία. Δεξιά και αριστερά από το κεφάλι της Παναγίας εικονίζονται, σε μικρό μέγεθος, από την μέση και πάνω, οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ορθιος στ αριστερά της Παναγίας, και στραμμένος προς αυτήν εικονίζεται ό Ευαγγελιστής Ιωάννης. Στα χέρια του κρατά ανοικτό Ευαγγέλιο, στις σελίδες του οποίου αναγράφονται οι δύο πρώτοι στόχοι του Ευαγγελίου του: «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ...»


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 June 2009 - 9:29:13 UTC