Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - Ε/κ - Τ/κ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [04] EUROVISION - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ - Ε/κ - Τ/κ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Miroslav Lajcak διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον δικοινοτικό διάλογο που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια στην Πράγα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας.

    Ο κ. Lajcak μιλούσε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε χθες βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την έναρξη του δικοινοτικού διαλόγου.

    Στην δεξίωση παρευρέθηκαν αρχηγοί και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, καθώς και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Ηνωμένα Εθνη και το διπλωματικό σώμα.

    Ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του ότι πριν από μερικές μέρες είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν κατά την οποία συζήτησαν το θέμα του δικοινοτικού διαλόγου.

    Οπως είπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ του επισήμανε τη σημασία του διαλόγου αυτού στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης.

    ``Στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον ΓΓ του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, μιλήσαμε και για τον δικοινοτικό διάλογο στην Κύπρο. Ο κ. Μπαν Γκι - μουν θεωρεί πολύ σημαντικές τις προσπάθειές σας και εκτιμά τις δράσεις σας σε ό,τι αφορά την επαναπροσέγγιση``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι όταν η χώρα του άρχισε τη διοργάνωση του δικοινοτικού διαλόγου, στόχος της ήταν να βοηθήσει και συνέχισε λέγοντας ότι ``σήμερα παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών σας και στηρίζουμε τη διαδικασία και μέσα από τον δικοινοτικό διάλογο αλλά και μέσα από δικοινοτικές εκδηλώσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης``.

    Μίλησε επίσης και για το σκοπό της πρόσκλησης των κομμάτων στην Μπρατισλάβα.

    ``Οταν αποφασίσαμε να σας προσκαλέσουμε, θέλαμε να σας τιμήσουμε για τη σθεναρή σας θέληση να ξεπεράσετε τις διαφορές και τις δυσκολίες μέσα από τον διάλογο``, είπε απευθυνόμενος στους Ε/κ και Τ/κ πολιτικούς.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι η παρουσία στην εκδήλωση εκπροσώπων από την ΕΕ, ``υπογραμμίζει τη σημασία που προσδίδει η ΕΕ στην Κύπρο και στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες``, είπε.

    Ο Σλοβάκος ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τον δικοινοτικό διάλογο.

    ``Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Σλοβακία θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης στην χώρα σας``, ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε ένα κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα ``αυτό που εύχεστε, αυτό που σας αξίζει``.

    Σημειώνοντας ότι 20 χρόνια από την έναρξη του δικοινοτικού διαλόγου είναι πολλά, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου στην εξεύρεση λύσης και την επίλυση των προβλημάτων.

    Είπε επίσης ότι η παρουσία δύο απογόνων των ιδρυτών του δικοινοτικού διαλόγου, φανερώνει την θέληση της νέας γενιάς για εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

    ``Η κ. Κληρίδη και ο κ. Οζκιούρ βαδίζουν στα αχνάρια των γονιών τους και η παρουσία τους εδώ φανερώνει την ευχή της νέας γενιάς να ζήσει ειρηνικά``, είπε.

    Εξήρε επίσης το έργο του δικοινοτικού διαλόγου στο Λήδρα Πάλας, λέγοντας ότι ``τα τελευταία 20 χρόνια δεν το βάλατε κάτω. Προσπαθήσατε να συμβάλετε σε ένα θετικό κλίμα και σε καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες``.

    Εκ μέρους των ε/κ κομμάτων, το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων προς την Κυβέρνησης της Σλοβακίας, το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Λευκωσία τόσο για την πρόσκληση, όσο και για την ``πολύτιμη προσφορά στον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ, τα τελευταία 20 χρόνια``.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η Κύπρος διαιρεμένη, οι κάτοικοί της δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν πλήρως τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ.

    Αυτό, συνέχισε, αποτελεί μια πρόκληση για τους Ε/κ και τους Τ/κ, και πρόσθεσε ότι οι δύο κοινότητες οφείλουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια για να βρεθεί μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

    Για να πετύχει αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται η βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους, και στο σημείο αυτό ευχαρίστησε την Σλοβακία για την συμβολή της.

    Μιλώντας εκ μέρους των τ/κ κομμάτων, ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Sami Dayioglu, ευχαρίστησε τη Σλοβακία για την βοήθεια που προσφέρει στην πραγματοποίηση των συναντήσεων στο Λήδρα Πάλας αλλά σημείωσε ότι ο δικοινοτικός διάλογος μπορεί ακόμη να καταφέρει πολλά.

    Ευχήθηκε ακόμη όπως σύντομα η Κύπρος επανενωθεί.

    Μετά τις ομιλίες, τα ε/κ και τ/κ κόμματα επέδωσαν τιμητικές πλακέτες προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, καθώς και τους πρώην Πρέσβεις της Σλοβακίας για την πολύτιμη προσφορά τους στον δικοινοτικό διάλογο. Τιμήθηκε επίσης η σημερινή Πρέσβειρα της Σλοβακίας στη Λευκωσία Αννα Τουρενίκοβα καθώς και ο Πρέσβης της πρώην Τσεχοσλοβακίας, ο οποίος είχε αναλάβει το 1989 την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης των κομμάτων, στις 16 Μαΐου στην Πράγα, Emil Keblusek

    [02] ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Σάββας.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας στην Κύπρο.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχθηκε στις 3:00 το πρωί σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Κατά την υποδοχή παρέστη και ο Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, υπεύθυνος των Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα, συνοδεύει ο Επίσκοπος Σιεμιατύτσε Γεώργιος και άλλοι υπηρεσιακοί.

    Η επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Πολωνίας, θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. με υποδοχή στην έδρα της Εκκλησίας της Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, και θα ακολουθήσει δοξολογία στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προσφωνήσει τον Προκαθήμενο της Πολωνίας, ο οποίος στη συνέχεια θα αντιφωνήσει.

    [03] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Με στόχο την προετοιμασία των κοινών εγγράφων για τα οικονομικά θέματα μέχρι τις 21 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η 28η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες είχαν μια τετ-α-τετ- συνάντηση η οποία διήρκεσε μία ώρα, και κατά τη διάρκεια της, οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων συνέχισαν τις διαβουλεύσεις πάνω σε θέματα οικονομίας. Ακολούθως, οι ηγέτες συμμετείχαν στη διευρυμένη συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών, και αποφάσισαν όπως συναντηθούν εκ νέου στις 21 Μαΐου το πρωί.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από τους αντιπροσώπους τους να παρουσιάσουν μέχρι τη νέα συνάντηση, τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους πάνω στα οικονομικά θέματα ώστε να μπορέσουν οι ηγέτες να τα εξετάσουν και να λάβουν αποφάσεις για τα κοινά έγγραφα για τα οικονομικά θέματα.

    Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Ζεριχούν, οι σύμβουλοι θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, και αν καταστεί ανάγκη θα συναντηθούν και την Τετάρτη, για εξέταση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει και αφορούν την οικονομία ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν στους ηγέτες τα έγγραφα για τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε επίσης ότι αναμένεται αύριο η άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος θα παρευρεθεί στη συνάντηση της 21ης Μαΐου.

    [04] EUROVISION - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Κύπρος με το τραγούδι ``FIREFLY``, που έγραψε ο Νικόλας Μεταξάς και ερμήνευσε η Χριστίνα Μεταξά δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό της Eurovision που θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο στο στάδιο Ολυμπίσκι της Μόσχας.

    Ο Σάκης Ρουβάς με το τραγούδι «THIS IS OUR NIGHT» εξασφάλισε το εισιτήριο για την τελική φάση του διαγωνισμού.

    Οι 10 χώρες που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού από τον δεύτερο ημιτελικό είναι : Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Λιθουανία, Ουκρανία, Αλβανία, Μολδαβία, Δανία, Εσθονία, Νορβηγία και Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 May 2009 - 9:29:10 UTC