Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σε αναμονή απάντησης από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την επόμενή τους συνάντηση, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη σημερινή συνάντηση, είπε ότι ``περιμένω την ερχόμενη εβδομάδα να επιβεβαιώσει ο κ. Ταλάτ αν εμμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα της βενζίνης``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, παράλληλα, στις δηλώσεις του ότι δεν προβαίνει «σε καμιά παραχώρηση`` στις συνομιλίες που διεξάγει με τον Τ/κ ηγέτη.

    Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στο Προεδρικό Μέγαρο, αν συζητήθηκε το θέμα του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και περιμένω κάποια απάντηση από τον κ. Ταλάτ την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ερώτηση, αν είμαστε πιο κοντά στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέστησε: ``όσο λιγότερα λέμε, τόσο το καλύτερο``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/κ ηγέτης άφησε χθες να νοηθεί ότι έχει μετακινηθεί από τις θέσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Μπορώ να πω ότι δικαιώνομαι. Περιμένω την ερχόμενη εβδομάδα να επιβεβαιώσει ο κ. Ταλάτ αν εμμένει η τ/κ πλευρά στο θέμα της βενζίνης``.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει οριστεί η ημερομηνία συνάντησης του με τους κοινοτάρχες Αστρομερίτη και Πύργου, είπε πως αυτό θα γίνει όταν επιστρέψει από το Λονδίνο.

    ``Πάω Λονδίνο σήμερα για προσωπικούς λόγους αν θέλετε, θα πάω να κάμω μια εξέταση (ιατρική) και όταν επιστρέψω, η υπόσχεση μου είναι ότι θα συναντηθώ με τους κοινοτάρχες. Εχω επικοινωνήσει χθες με τον κοινοτάρχη του Πύργου, ο οποίος συντονίζει κιόλας για να δω τι λέχθηκε από τον κοινοτάρχη του Λιμνίτη, γιατί ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι και σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Ταλάτ συζητήθηκε το κεφάλαιο της οικονομίας.

    ``Οι σύμβουλοι μας και οι ομάδες εργασίας για την οικονομία έχουν κάμει μια πρώτη ταξινόμηση, θα έλεγα, των δύο πλευρών. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα συναντηθούμε ξανά με τον κ. Ταλάτ θα γίνει μια έντονη προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών - και θα συναντηθούμε και στο επίπεδο των ηγετών για να εξετάσουμε πού βρισκόμαστε και τι περαιτέρω μπορεί να γίνει με το θέμα της οικονομίας``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς πώς αισθάνεται, πηγαίνοντας στις συνομιλίες, να αντιμετωπίζει κατηγορίες από εταίρους στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Βουλής ότι προβαίνει σε παραχωρήσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``αισθάνομαι πολύ άνετα διότι δεν προβαίνω σε καμιά παραχώρηση``.

    ``Είναι απλό το ζήτημα και το γνωρίζει πολύ καλά και ο Πρόεδρος της Βουλής και όσοι άλλοι μου ασκούν κριτική``, υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς αν η κριτική εναντίον του εντάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες ενόψει των Ευρωεκλογών, είπε: ``Μου θέτετε ερωτήματα, τα οποία μπορεί να παίξουν καλά αν τα απαντήσω, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ενωτικός αντί να αρχίζει αντιπαράθεση με τα κόμματα``.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με δική του εντολή έχει κάμει έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι διότι, όπως σημείωσε, ``οι εκλογές σε 15 ημέρες θα λάβουν χώρα και θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια χωρίς να στενοχωριόμαστε για κάτι που είπαμε ή πικράναμε τον άλλο ή χωρίς να το θέλουμε προκαλέσαμε και ζημιά``.

    Κατά συνέπεια, συνέχισε, επαναλαμβάνω την έκκληση μου και τις επόμενες 15 μέρες να κινηθούμε όλοι σε χαμηλούς τόνους.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Με στόχο την προετοιμασία των κοινών εγγράφων για τα οικονομικά θέματα μέχρι τις 21 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, οι δύο ηγέτες είχαν μια τετ-α-τετ- συνάντηση η οποία διήρκεσε μία ώρα, και κατά τη διάρκεια της, οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων συνέχισαν τις διαβουλεύσεις πάνω σε θέματα οικονομίας. Ακολούθως, οι ηγέτες συμμετείχαν στη διευρυμένη συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών, και αποφάσισαν όπως συναντηθούν εκ νέου στις 21 Μαΐου το πρωί.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι οι ηγέτες ζήτησαν από τους αντιπροσώπους τους να παρουσιάσουν μέχρι τη νέα συνάντηση, τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους πάνω στα οικονομικά θέματα ώστε να μπορέσουν οι ηγέτες να τα εξετάσουν και να λάβουν αποφάσεις για τα κοινά έγγραφα για τα οικονομικά θέματα.

    Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Ζεριχούν, οι σύμβουλοι θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, και αν καταστεί ανάγκη θα συναντηθούν και την Τετάρτη, για εξέταση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει και αφορούν την οικονομία ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν στους ηγέτες τα έγγραφα για τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης.

    Ο κ. Ζεριχούν είπε επίσης ότι αναμένεται αύριο η άφιξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος θα παρευρεθεί στη συνάντηση της 21ης Μαΐου.

    Σε ερώτηση αν γνωρίζει κατά πόσο, κατά τη διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησης, οι δύο ηγέτες ήγειραν το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, ο κ. Ζεριχούν απάντησε αρνητικά.

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

    Υποβλήθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση των έξι θέσεων της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν οι πολίτες της Δημοκρατίας και οι υπήκοοι άλλων κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν καταδικαστεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή να μην έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγεσθαι κατόπιν απόφασης δικαστηρίου λόγω οποιουδήποτε εκλογικού αδικήματος. Επίσης οι υποψήφιοι πρέπει να μην πάσχουν από διανοητική νόσο, που τους καθιστά ανίκανους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 May 2009 - 11:29:10 UTC