Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΑΥΡΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνησή της θα προασπίσουν αποφασιστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δημοκρατίας, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας πως οι έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν σύντομα.

    Σε δήλωση του στο περιθώριο της συνάντησης του Μεσογειακού Δικτύου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, και αναφερόμενος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας που παρενόχλησε τα ερευνητικά σκάφη τα οποία διενεργούν έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, είπε ότι τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο προς τον ΟΗΕ, τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν όσο και προς την ΕΕ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και προς τον Προεδρεύοντα της ΕΕ Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζίοι προκάλεσαν οι παρενοχλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς νόμου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη και σε δεύτερο διάβημα, μετά από τις παρενοχλήσεις εναντίον του ερευνητικού σκάφους στις οποίες η Τουρκία προέβη για δεύτερη φορά, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνησή της είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

    «Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να διενεργούμε έρευνες», είπε προσθέτοντας πως «οι έρευνες αυτές διενεργούνται τώρα και παρά πολύ καιρό, βρίσκονται προς το τέλος τους και θα ολοκληρωθούν, επειδή αυτό επιβάλλουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό χρειάζεται να κάνουμε».

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε πως μακριά από τις όποιες υπερβολές, τα διαβήματα έγιναν σε χαμηλούς τόνους, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μην απεμπολήσουμε αυτά τα δικαιώματα».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αυτή η εποικοδομητική και αποφασιστική μας στάση εκτιμήθηκε πάρα πολύ και από το διεθνή παράγοντα, καθώς καταδεικνύει μια Κυβέρνηση και μια χώρα σοβαρή που ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει και ο διεθνής νόμος και η διεθνής έννομη τάξη».

    Ερωτηθείς εάν μετά τη δεύτερη παρενόχληση και το συνακολουθούμενο διάβημα, οι έρευνες συνεχίζονται, ο κ. Στεφάνου είπε πως οι έρευνες συνεχίζονται, βρίσκονται προς το τέλος τους και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Εκπροσώπους των Πρασίνων από έντεκα χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης που συμμετέχουν στο συνέδριο που διοργανώνουν στη Λευκωσία το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίους τους ενημέρωσε για το Κυπριακό, καθώς και για πρόσφατες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του Κόμματος Πρασίνων του Βελγίου και Πρόεδρος της Γαλλόφωνης Βουλής των Βρυξελλών Χρίστος Δουλκερίδης είπε ότι «ήρθαμε από 11 χώρες της Ευρώπης και της νότιας Μεσογείου και ήταν πολύ σημαντικό για μας να έρθουμε στην Κύπρο, διότι η Κύπρος παίζει και ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των χωρών αυτών. Επίσης, είναι σημαντικό για μας, ως Οικολόγοι να έρθουμε να υποστηρίξουμε και τους Οικολόγους της Κύπρου, που οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν και εκείνοι οικολογικά προβλήματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει και σε αυτά να βρούμε μαζί λύσεις``.

    Πρόσθεσε ότι «η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν πάρα πολύ σημαντική και μάς έκανε μια ενημέρωση για το κυπριακό πρόβλημα και για τη θέληση του Προέδρου να προχωρήσουμε προς μια αειφόρο λύση, που είναι πάρα πολύ σημαντικό βέβαια και για την Ευρώπη και ιδίως βέβαια για τους Κύπριους». Κληθείς να σχολιάσει τις παραβιάσεις, από πλευράς της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στο θαλάσσιο της χώρο, ο κ. Δουλκερίδης είπε πως ο νόμος υπάρχει και πρέπει ο καθένας να σεβαστεί το νόμο και δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα αμφιβολία για τη θέση κανενός Ευρωπαίου.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΜΑΥΡΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Ορισμένες εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη στην προώθηση του έργου για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τις ανασκαφές και εκτιμήσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ελπίζεται ότι θα βρουν την τελική διευθέτηση τους μέχρι το καλοκαίρι ώστε οι σχετικές εργασίες ανάπλασης να αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβρη. Με βάση τα τωρινά δεδομένα θα απαιτηθούν δυο χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

    Αυτό δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, στα πλαίσια εκδήλωσης για την παρουσίαση του σχετικού αρχιτεκτονικού σχεδίου που εκπονήθηκε από τον οίκο Zaha Hadid του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας.

    Η Ελένη Μαύρου αναφέρθηκε στη σημασία του έργου από διάφορες απόψεις και επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα που θα έχει για την πρωτεύουσα το έργο από πλευράς καθημερινότητας, αλλά και συμβολισμού, ενώνοντας το παλαιό, ιστορικό μέρος της με τη νεότερη, σύγχρονη πόλη. Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι η σημασία του αρχιτεκτονικού σχεδίου βρίσκεται στην αξία του και όχι στο όνομα του οίκου χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται αυτό.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από την Κυριακή 30 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποιεί ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Jan Figel, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Αντρέα Δημητρίου. Η επίσκεψη, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη λήξη του Ευρωπαϊκού Ετους Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008, τις οποίες θα τιμήσει με την παρουσία του ο Επίτροπος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Πολιτισμού και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Jan Figel θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Επίτροπος θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα: ``Inter-cultural dialogue and cultural policy in the European Union``. Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση στα ελληνικά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 November 2008 - 10:29:21 UTC