Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Επιθυμία και επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αν η Τουρκία επιδείξει καλή θέληση, κατανόηση και αλλάξει στάση και πολιτική, να υπάρξει λύση του Κυπριακού το 2009, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησίες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, παραδέχθηκε ότι «είναι μια Οδύσσεια το κυπριακό» διαβεβαίωσε όμως «ότι θα ταξιδεύουμε συνεχώς μέχρι να φτάσουμε στην Ιθάκη».

    Εξέφρασε, παράλληλα, την απόλυτη ικανοποίηση του από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, καθώς όπως είπε, επαναβεβαιώθηκε η πλήρη συναντίληψη στο Κυπριακό και στην πολιτική που ακολουθείται με στόχο την εξεύρεση δίκαιης βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα, το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση του κ. Ταλάτ και ανέφερε ενδεικτικά πως ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογραμμίζει πως δεν επιδιώκει τη συνομοσπονδία, όλες του οι προτάσεις κατατείνουν στο μοντέλο της συνομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την ελληνική, ενώ αποφασίστηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «να ενισχύσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεχή και στενή σχέση».

    «Φεύγουμε απόλυτα ικανοποιημένοι, φεύγουμε επιστρέφοντας στην Κύπρο συγκινημένοι, για την πλήρη ταυτότητα θέσεων και απόψεων με την ελληνική Κυβέρνηση και για τις αποφάσεις που πήραμε που αφορούν και τους χειρισμούς του εθνικού θέματος, αφορούν και χειρισμούς που είναι μπλεγμένη η Ελλάδα στην περιφέρεια, αφορούν ασφαλώς και την οικονομική κρίση και τις προσπάθειες οι δύο οικονομίες να συμβάλλονται, να συμβληθούν ακόμα πιο στενά και να διευρύνουμε τις ανταλλαγές μας, ούτως ώστε να βοηθήσουμε αλλήλους να αντιμετωπιστεί αυτή η οικονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις πάνω στις οικονομίες μας», είπε.

    Εκτίμησε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη φάση στο Κυπριακό, αφού ένεκα των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει έχουν επαναρχίσει οι διαπραγματεύσεις, έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Εχουμε εισέλθει στις διαπραγματεύσεις με μοναδικό στόχο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή και συμφωνημένη λύση».

    «Εμείς σε αυτό το στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι. Θα συνεχίσουμε με την ίδια καλή θέληση, με την ίδια αποφασιστικότητα και ευελιξία, αλλά και με την ίδια συνέπεια στις αρχές που έχουμε μέχρι σήμερα επιδείξει -εννοώ την ευελιξία στις αρχές και συνέπεια- θα συνεχίσουμε δε να εργαζόμαστε χωρίς σταματημό, για τη λύση του προβλήματος», είπε. Επανέλαβε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, καλώντας την «να αποφασίσει να συνεργαστεί εποικοδομητικά και να συναινέσει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».

    Απευθυνόμενος στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, είπε ότι χρειάζεται «να ανταποκριθεί στη δική μας θέληση και να καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λογικές και διαπραγματεύσιμες προτάσεις».

    «Εργαζόμαστε για λύση, που να συνάδει και στηρίζεται στα όσα έχουν οι δυο κοινότητες συναποφασίσει και στα όσα προβλέπουν τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και περιέγραψε το περιεχόμενο της λύσης, που όπως είπε πρέπει «να προμηνύει ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και στο οποίο να κατοχυρώνονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Είπε, επίσης, ότι «η λύση που επιδιώκουμε, θέλουμε να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    «Το θέμα που εγείρεται ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι να στραφεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και να της ζητήσει να συνεργαστεί για μια τέτοια λύση», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν με τον Ελληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν οι δυο Κυβερνήσεις το δικαίωμα της αρνησικυρίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως απάντηση στις πρόσφατες προκλήσεις στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «αν εννοούμε το δικαίωμα αρνησικυρίας που δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο».

    «Στόχος μας δεν είναι απλώς να εμποδίσουμε την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος μας είναι εάν πράγματι -λέω- θέλει η Τουρκία στο τέλος της μέρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να αξιοποιήσουμε αυτή την επιθυμία της Τουρκίας, ώστε να είναι μοχλός πίεσης για να αλλάξει πολιτική, να γίνει πιο ευέλικτη, να κατανοήσει ποια είναι τα πραγματικά συμφέροντα του ίδιου του λαού της πρώτα απ` όλα και να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της οποίας οι Κύπριοι να είναι αφέντες της πατρίδας τους», είπε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τελικά η Τουρκία θ` ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο γιατί δεν πείθει απόλυτα αυτή τη στιγμή, θα προβεί και σε νέες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας και βεβαίως προηγείται και η υλοποίηση άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κύπρο πριν από την λύση του Κυπριακού, που είναι άμεσες. Είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της σε πλοία με κυπριακή σημαία και σε αεροπλάνα κυπριακά».

    «Στόχος μας, επαναλαμβάνω, δεν είναι απλώς να εκδικηθούμε την Τουρκία, αλλά να πεισθεί και να πιεσθεί η Τουρκία από τους Ευρωπαίους, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ίδια ώρα να συνεχίσει να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο, να παραβιάζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και προπάντων κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει συναίνεση η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ θα συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως «η στάση Ταλάτ είναι αντιφατική» και ανέφερε ενδεικτικά πως ενώ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογραμμίζει πως δεν επιδιώκει τη συνομοσπονδία, όλες του οι προτάσεις κατατείνουν στο μοντέλο της συνομοσπονδίας.

    «Εχω δώσει μάχη μαζί του να δεσμευτεί ότι η λύση θα προκύψει μετά από συμφωνία των δυο κοινοτήτων και ότι δεν υπάρχουν δυο κράτη, τα οποία θα συνάψουν συμφωνία για να συνεταιρισθούν. Δηλαδή με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή λύση συνομοσπονδίας», σημείωσε.

    Ανέφερε πως η διαδικασία είναι στην αρχή, «υπάρχουν και προσεγγίσεις θέσεων και συγκλίσεις, υπάρχουν και αποκλίσεις», και εκτίμησε πως «είναι νωρίς και για τους έξω και για τους από μέσα να βγάλουν συμπεράσματα ότι δεν πάμε καλά».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημερώνονται τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στις 16 διεθνείς επισκέψεις που έχει κάνει στους εννιά μήνες της θητείας του - δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα- τονίζοντας πως «αισθανόμαστε άνετα στη διεθνή κοινότητα, καθώς βρίσκουμε καλή ανταπόκριση. Αντίθετα, αν υπάρχει δυσανασχέτηση είναι προς την κατεύθυνση την άλλη, προς την κατεύθυνση του κ. Ταλάτ και της Τουρκίας».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι επιθυμία και επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς «είναι το συντομότερο δυνατό και αν γίνει μπορετό, αν γίνει δυνατό, το 2009 να έχουμε συμφωνημένη λύση».

    «Εμάς δεν μας συμφέρει το ροκάνισμα του χρόνου, εμάς μας συμφέρει λύση λειτουργική, βιώσιμη, στηριγμένη σε αρχές -να μην τα επαναλαμβάνω και πάλι- που να επανενώνει το λαό, τους θεσμούς, να επανενώνει τον τόπο το συντομότερο δυνατό. Γιατί, δυστυχώς, τα τετελεσμένα είναι εκεί, βαθαίνουν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη λύση του προβλήματος», τόνισε.

    Επανέλαβε δε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να μοιραστούμε αυτό το κράτος

    με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, με τα υπόλοιπα παιδιά της Κύπρου αν θέλετε, τους Τουρκοκύπριους, με τους οποίους συζήσαμε

    μερικούς αιώνες μαζί φιλικά, αρμονικά, ανάμικτοι χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα» και πρόσθεσε πως «επιδίωξή μας, είναι εάν δείξει

    καλή θέληση, εάν δείξει κατανόηση η Τουρκία και αλλάξει στάση και πολιτική ναι γιατί όχι, το 2009 να έχουμε λύση».

    Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχεται «ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο μας δεσμεύει. Ούτε στενά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες δεχόμαστε. Εγινε μια φορά αυτό, έχουμε πικρή πείρα από την επιδιαιτησία του 2004».

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του κ. Ταλάτ στην τελευταία τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι η τουρκική διπλωματία είχε ενεχυριάσει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ένα έγγραφο διαμαρτυρίας για την υπογραφή της κοινής διακήρυξης με τη ρωσική Ομοσπονδία, το οποίο και απορρίφθηκε ασυζητητί, προσθέτοντας πως «του ετοιμάζω και γραπτή, για τα γραπτά μένουν, τα άλλα μπορεί να είναι έπεα πτερόεντα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η επιθυμία του είναι «οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να νιώθουν πραγματικά ελεύθεροι να συναποφασίσουν για την τύχη του λαού τους, την τύχη του κυπριακού λαού», υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος νιώθει απόλυτα ελεύθερος και δεν χρειάζεται άδεια από την όποια ελληνική κυβέρνηση να διαβουλευτεί με τον κ. Ταλάτ για να πάρουν αποφάσεις.

    «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα σέβεται, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση το νιώθουμε στο πετσί μας αυτό, σέβεται την ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως και τον εκάστοτε ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε πως «το πρόβλημα δεν είναι δικό μας και το είπα και στον κ. Ταλάτ, είναι δικό του το πρόβλημα και κάνει καλά να καταφέρει να απογαλακτιστεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε ελεύθερα, δημιουργικά και με αλληλοκατανόηση για να λυτρωθεί ο τόπος και ο λαός μας».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως οι έρευνες του ωκεανογραφικού σκάφους συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες, επαναλαμβάνοντας πως «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση και τη συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας να ασκεί την κυριαρχία της και να κάνει έρευνες, να διενεργεί έρευνες στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής της εκμετάλλευσης».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφει κοινή διακήρυξη, πολιτική διακήρυξη, με Πρόεδρο είτε της Σοβιετικής Ενωσης είτε της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    «Αυτό σηματοδοτεί αναβάθμιση των σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλύπτει δε, το Κυπριακό απόλυτα. Και όταν λέω απόλυτα, εννοώ απόλυτα, με θέσεις οι οποίες είναι οι θέσεις μας, αλλά είναι και θέσεις των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατηρώντας πως «το μόνο ζήτημα το οποίο δεν καλύπτεται με τόση ακρίβεια από τις συμφωνίες, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος» και εξήγησε πως «δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι θέση μας αυτή και θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την ύπαρξη της και μετεξελίσσεται σε ομοσπονδιακό δικοινοτικό διζωνικό κράτος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είπε ότι «εμείς δίνουμε τη μάχη ει δυνατόν να μην υπάρξει καμιά παρέκκλιση και να μην υπάρξουν και αποκλίσεις, αλλά και μακρές περίοδοι μεταβατικές». «Μεριμνούμε στις διεθνείς μας δραστηριότητες ούτως ώστε και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες όπως είναι η Βρετανία για παράδειγμα, όπως είναι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Επιτροπή ως τέτοια, να σταθούν δίπλα μας στην απαίτηση να υλοποιηθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε στις συνομιλίες με τον κ. Καραμανλή η συμβολή της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών σε αυτό το στάδιο των συζητήσεων, είπε πως «στην υπόθεσή των συνομιλιών δεν παίρνει μέρος ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας, ασχολείται με τις διεθνείς σχέσεις της Δημοκρατίας. Δεν ασχολείται με τον διακοινοτικό διάλογο».

    «Ο Πρόεδρος ως ηγέτης της κοινότητας ασχολείται με το διακοινοτικό διάλογο και όχι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλω να σας πω ότι έτσι είναι τα πράγματα με βάση τα Ηνωμένα Εθνη, όλα τα ψηφίσματα ως τώρα. Εκεί καθόμαστε ισότιμα με τον κ. Ταλάτ ως ηγέτες των κοινοτήτων. Γι` αυτό και του είπα πολλές φορές, δε θα σου δώσω λογαριασμό κ. Ταλάτ πως εκπληρώνει τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτά θα συνεχιστούν ανελλιπώς, ανεξαρτήτως του τι λες εσύ, τι λέει η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος», διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε δε ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναμειγνύεται «στην κοινή δράση των Υπουργών Εξωτερικών της Διπλωματικής Υπηρεσίας και των δύο χωρών, για να προωθούν την υπόθεσή μας, της υπεράσπισης, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μία λύση στηριγμένη πάνω σε αρχές των Ηνωμένων Εθνών, του καταστατικού χάρτη».

    Σε ερώτηση σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία, είπε πως συζητείται πρώτη φορά στην υπόθεση του Κυπριακού, αναφέροντας πως σιωπηλά συζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από μερικούς Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα.

    «Δεν ηγέρθη θέμα εκ περιτροπής προεδρίας ούτε στο Μπούργκενστοκ ούτε πουθενά αλλού», είπε και τόνισε πως «εμείς είχαμε την τόλμη να πούμε ναι, αποδεχόμαστε εκ περιτροπής προεδρία. Αλλά αυτό εμείς το ντύσαμε και με τη δική μας άποψη για το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας. Εμείς κάναμε συγκεκριμένη πρόταση, έξι χρόνια να είναι η θητεία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου μαζί, τα τέσσερα χρόνια Πρόεδρος να είναι Ελληνοκύπριος, τα δύο χρόνια Τουρκοκύπριος, να εναλλάσσονται αυτόματα μετά από τέσσερα χρόνια, να εκλέγονται από ολόκληρο τον κυπριακό λαό, πάνω σε κοινή λίστα, κοινό ψηφοδέλτιο».

    Διευκρίνισε πως εάν και εφόσον γίνει αποδεκτή η δική η πρόταση για την εκτελεστική εξουσία, «αυτό θα σημαίνει ότι η όποια διαφορά, η όποια σχέση, μετακυλύεται από αυστηρά εθνοτική βάση σε κοινωνικοταξική βάση».

    Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, απάντησε σκωπτικά: «Ο Ομπάμα άλλη σκέψη δεν έχει τώρα πότε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το όνομα του Θεού, μη γίνει η συνάντηση».

    «Ο Ομπάμα έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Υπεσχέθη πολλά στον αμερικάνικο λαό πρώτα απ` όλα, να αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ, από το χώρο όπου επιστρέφουν συνεχώς φέρετρα. Να δει τι θα κάνει με το Αφγανιστάν. Θα δει τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Θα δει και τι δε θα δει», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πάντως πως η κυπριακή Κυβέρνηση θα παρενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μην έχουν μονόπλευρη στάση στο κυπριακό πρόβλημα.

    «Αυτό θα κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα από διάφορα κανάλια. Δεν θέλω να πω ότι εγώ τώρα ευελπιστώ ότι σύντομα θα δω τον κ. Ομπάμα, διότι, επαναλαμβάνω, δεν είμαι αιθεροβάμων», είπε και πρόσθεσε πως «τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται στη διπλωματία, αλλά για όνομα του Θεού, είπα έχει και άλλες δουλειές ο άνθρωπος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη συνεισφορά της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας, είπε πως υπάρχει καλή σχέση και ανέφερε πως έχει επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, λέγοντας «εκτιμώ πάρα πολύ τη δική του στάση και τις προσπάθειές του για το κυπριακό πρόβλημα», ενώ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε πως «άμα λυθεί το Κυπριακό νομίζω θα είναι και μια μεγάλη βοήθεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη για να ασκήσουν πιο ελεύθερα τα καθήκοντά τους».

    Σε ερώτηση σχετική με την υπόθεση του Βατοπαιδίου είπε πως «δεν θέλω να μπλέξω με τα ράσα πρώτα απ` όλα» και πρόσθεσε πως «εάν εκτίθεται κάποιος και αν ρεζιλεύεται κάποιος, αυτός είναι η Εκκλησία, από πιθανά σκάνδαλα ιερέων και αρχιερέων. Κατά συνέπεια δεν έχω εγώ να κάμω τίποτα με αυτά».

    Ανέφερε πως είναι θέμα του ελληνικού λαού, είναι θέμα της ελληνικής Κυβέρνησης και του Δημοσίου μαζί με τη Μονή και τον ηγέτη της Μονής και ότι δεν έχει πρόθεση να γίνει γέφυρα να μεταφερθούν και στην Κύπρο συζητήσεις της Κυβέρνησης με τους οποιουσδήποτε ιερωμένους της Μονής του Βατοπαιδίου.

    «Εκκλησία όπου δει, θα πρέπει να ασχοληθεί με το πνευματικό και ποιμενικό της έργο, να μη το ξεχνά και όχι με άλλα ευτελή πράγματα. Και ισχύει και για την Εκκλησία της Κύπρου πρώτα από όλα. Είναι ένας ανοιχτός, φιλικός λογαριασμός τον οποίο θα επαναλαμβάνω όσο ασκώ τα όποια δημόσια καθήκοντα», πρόσθεσε.

    Απαντώντας, τέλος, στην παρατήρηση του προέδρου της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Werner Van Gent ότι τα ταξίδια του στο εξωτερικό δεν τελειώνουν γρήγορα, θα συνεχίζονται, του είπε: «Είναι μία Οδύσσεια αγαπητέ μου Πρόεδρε το Κυπριακό και θα ταξιδεύουμε συνεχώς μέχρι να φτάσουμε στην Ιθάκη».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 November 2008 - 20:29:21 UTC