Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι σχέσεις Ελλάδος -Τουρκίας και Κύπρου -Τουρκίας υπό το φως και των πρόσφατων προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα 26 και 27 Νοεμβρίου - του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Έλληνα ομόλογο του Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Αυτό δηλώνει ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί από Αθήνα και Λευκωσία ``σε μεγαλύτερο βάθος`` ο πραγματικός, τελικός ,στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στο κυπριακό ``για να δούμε, αν η τακτική, την οποία ακολουθεί σήμερα, έχει σχέση με αυτό τον τελικό στόχο``.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν αποκλείει την πιθανότητα η Άγκυρα να στοχεύει με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και στη συνέχεια κάποιας μορφής συνομοσπονδία. Μέχρι τώρα η Τουρκία δίνει τέτοια μηνύματα, σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι ``αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς``.

    Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι πιθανόν οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου να συνδέονται με τις αντίστοιχες στο Αιγαίο.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει με νόημα ότι στις συνομιλίες των Αθηνών θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σπεύδει να κάνει σαφές πως : ``δεν είναι σκόπιμο για τέτοια σοβαρά ζητήματα να γίνονται ανακοινώσεις``.

    Για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων υπογραμμίζει ότι η κοινή θέση Ελλάδας -Κύπρου είναι ότι δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό, δηλώνει, θα είναι συλλογική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει ``σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό, όμως θα ανέμενα να είναι πιο θετικό``

    Αποκαλύπτει δε ότι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους ``πρόταση του κ.Ταλάτ είναι επανάληψη, αντιγραφή της διάταξης του σχεδίου Ανάν,ακόμη και σε χειρότερη εκδοχή``.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Επιτυχία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και της Κύπρου γενικότερα, θεωρεί η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε, επί τέλους, την αρχή της μίας κυριαρχίας , της μίας ιθαγένειας και της μίας διεθνούς προσωπικότητας.

    Η κ. Μπακογιάννη σε αποκλειστική συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, εν όψει της επίσημης επίσκεψης που αρχίζει την Τετάρτη στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επαναλαμβάνει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια, για την εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, υποστηρίζουν την πλήρη απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας, οι οποίες όπως τονίζει «έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Κύπρου» και «δεν αρμόζουν σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Υποστηρίζουμε ξεκάθαρα την αποστρατιωτικοποίησή του νησιού και το ρητό αποκλεισμό κάθε δικαιώματος στρατιωτικής επέμβασης», τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

    Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό η παρουσία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έστω και με την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών αφού υπογραμμίζει «ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής εδάφους ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει ότι «η εκλογή αυτή δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αλαζονεία, ούτε για υστερόβουλες κινήσεις και τακτικισμούς προώθησης ιδίων συμφερόντων»

    Εκφράζει πάντως την ελπίδα «η Τουρκία να κάνει την ορθή ανάγνωση της σημασίας και των παραμέτρων που διέπουν την εκλογή της. Ότι η συμμετοχή της στο Συμβούλιο για την επόμενη διετία θα καθοδηγείται από αίσθημα ευθύνης. Ότι τελικά, θα επιδείξει γνήσια πολιτική βούληση για πρόοδο, και όχι υπαναχωρήσεις ή κωλυσιεργίες, στο Κυπριακό».

    Σε άλλη ερώτηση αν το Κυπριακό θα είναι στις προτεραιότητες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει πως «το σημαντικότερο είναι να παραμείνει η λύση του Κυπριακού δική μας προτεραιότητα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 18:29:23 UTC