Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέγνωσε κατά τη σημερινή 10η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, γραπτή δήλωσή του με την οποία επέκρινε την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Ρωσία και την υπογραφή κοινής διακήρυξης από τους Προέδρους της Κύπρου και της Ρωσίας.

    Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός αυτό και σημειώνοντας πως ο ίδιος συνδέει την ενέργεια αυτή με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.

    «Απορρίπτω τα όσα ο κ. Ταλάτ αποδίδει και κατηγορεί», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας πως απάντησε προφορικά στον κ. Ταλάτ και πως έχει επιφυλαχθεί να του απαντήσει και γραπτώς. «Είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ταλάτ να κάνει τη δήλωσή του όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, όχι εκεί που την έκαμε», είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει όπως τα ΗΕ να μείνουν εκτός αυτής της συζήτησης μεταξύ του και του κ. Ταλάτ. «Εγώ το ζήτησα και επέκρινα και τον κ. Ταλάτ γιατί ενώπιον των ανθρώπων των ΗΕ έκανε αυτή την τοποθέτηση», ανέφερε.

    Επανέλαβε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει συμφωνίες «και να συνεχίσουμε μέχρι τη λύση του Κυπριακού, που η Ομόσπονδη Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνάπτει συμφωνίες με διάφορα άλλα κράτη».

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση που έγινε στα πλαίσια των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «δεν πήγαμε άσχημα σε ό,τι αφορά στη συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή των ομοσπονδιακών αδικημάτων και του τρόπου χειρισμού».

    «Σε αυτό ουσιαστικά έχουμε συμφωνία. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε το θέμα της ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όπου υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις και θα συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε.

    Σε σχέση με τη δήλωση του Τ/κ ηγέτη για το ταξίδι του στη Μόσχα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «επειδή θα ακούσετε από τον κ. Ταλάτ πηγαίνοντας στα κατεχόμενα ότι έχει κάμει μια συγκεκριμένη δήλωση που αφορά το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα και την κοινή διακήρυξη που έχω υπογράψει με τον κ. Μεντβιέντεφ θέλω να δηλώσω ότι απορρίπτω τα όσα ο κ. Ταλάτ αποδίδει και κατηγορεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, παράλληλα, πως «δεν πρόκειται σε καμίαν απολύτως περίπτωση να δίνω λογαριασμό στον κ. Ταλάτ για τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως και για το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράφει συμφωνίες και πρωτόκολλα με ηγέτες κρατών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και γενικότερα».

    Είπε πως λυπάται «διότι αυτά δεν είναι θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών. Δεν είναι θέματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητούμε ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Είχε κάθε δικαίωμα ο κ. Ταλάτ να κάνει τη δήλωσή του όπως αυτός την αντιλαμβάνεται, όχι εκεί που την έκαμε. Βεβαίως ζήτησε την άδειά μου και ήμουν και εγώ περίεργος να δω τι θα μας πει ο κ. Ταλάτ και να πάρει την απάντησή του», ανέφερε.

    Το παράπονο το βασικό του κ. Ταλάτ, εξήγησε ο κ. Χριστόφιας «είναι ότι έχω δηλώσει ότι νόμιμη Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει την κυριαρχία της επί της κατεχόμενης περιοχής, πάνω σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η τουρκική κατοχή, που δεν επιτρέπει την άσκηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί όλου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλης της επικράτειας».

    Εκείνο που του κακοφαίνεται, πρόσθεσε, «είναι ότι αυτό σημαίνει ότι με τη λύση του Κυπριακού, η σημερινή Κυβέρνηση, όπως λέει, ερμηνεύεται ότι θα ασκεί την κυριαρχία επί όλη της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι αυθαίρετη κατά τη δική μου εκτίμηση ερμηνεία από πλευράς του κ. Ταλάτ τι θα γίνει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως με τη λύση του Κυπριακού «θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, θα τερματιστεί η κατοχή, εμείς λέμε να τερματιστεί ο εποικισμός και οι δυο κοινότητες από κοινού θα ασκούν τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία της Ενωμένης Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από αυτά που θα συμφωνήσουμε».

    «Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αυθαίρετες ερμηνείες νομίζω είναι εκ του πονηρού, και μόνον ένταση δημιουργούν και στο χώρο των συνομιλιών. Και ήθελα να εκφράσω και τη λύπη μου γιατί επέλεξε ο κ. Ταλάτ να τοποθετηθεί με αυτό τον τρόπο και σε εκείνο το χώρο», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αν σήμερα ενοχλήθηκε από τη Μόσχα ο κ. Ταλάτ, αύριο θα ενοχληθεί και από την Αθήνα, και πως αυτό δείχνει ότι οι προθέσεις Ταλάτ είναι εξ αρχής αρνητικές, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν θέλει να βγάλει αυθαίρετα συμπεράσματα.

    «Εμένα με θλίβουν αυτές οι ενέργειες. Εγώ τις συνδέω και με τις προκλήσεις της Τουρκίας αυτές τις ενέργειες, αλλά θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των συνομιλιών. Το ό,τι δημιουργεί ένταση, δημιουργεί ένταση, αυτό είναι αλήθεια. Το ό,τι χρειάζονται ατσάλινα νεύρα είναι και αυτό αλήθεια», είπε.

    Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκχωρεί το δικαίωμα ενός κράτους μέλους των ΗΕ, της ΕΕ, κράτους μέλους με όλη την επικράτειά του, στον κ. Ταλάτ ή στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ας κοπιάσει ο κ. Ταλάτ να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και αυτά όλα τα ζητήματα θα λυθούν αυτόματα με μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και βεβαίως στη βάση μιας λογικής αντιμετώπισης των δικαιωμάτων και των δυο κοινοτήτων του συνόλου του κυπριακού λαού», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε κάποια τοποθέτηση των ΗΕ επί του θέματος, αφού ο κ. Ταλάτ διάλεξε να κάνει το παράπονό του στο συγκεκριμένο χώρο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ζήτησε τα ΗΕ να μείνουν εκτός αυτής της συζήτησης μεταξύ του και του κ. Ταλάτ.

    «Εγώ το ζήτησα και επέκρινα και τον κ. Ταλάτ γιατί ενώπιον των ανθρώπων των ΗΕ έκανε αυτή την τοποθέτηση. Εάν εμπλέξουμε τα ΗΕ στις εκατέρωθεν τοποθετήσεις νομίζω ότι θα σκοτώσουμε το ρόλο των ΗΕ. Γι αυτό εγώ το ζήτησα να μην παρέμβουν στα ΗΕ, παρόλο που πιστεύω ότι φυσιολογικά τα ΗΕ καθοδηγούνται, οι άνθρωποι των ΗΕ, από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ

    Σχεδόν πλήρη σύγκλιση στο τι συνιστά ομοσπονδιακό αδίκημα επετεύχθη στη σημερινή, 10η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν οι δύο ηγέτες συζήτησαν σήμερα τα ομοσπονδιακά αδικήματα και την ομοσπονδιακή Αστυνομία. «Στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία επιτεύχθηκε επίσης κάποια σύγκλιση, όμως θα πρέπει να συζητήσουν κάποια θέματα στην επόμενη συνάντησή τους», σημείωσε.

    Ο κ. Ζεριχούν ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου και σε εκείνη θα συζητηθούν, εκτός από θέματα που αφορούν την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και οι εξωτερικές υποθέσεις.

    Ερωτηθείς από Τ/κ δημοσιογράφο εάν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε «το παράπονο» του Προέδρου Χριστόφια προς τα ΗΕ (για την παρενόχληση του νορβηγικού πλοίου από τουρκικό), ο κ. Ζεριχούν απάντησε: «αυτό πρέπει να το ακούσετε από τους ίδιους».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 26-28 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ενώ θα έχει συναντήσεις με Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα και με αρχηγούς ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Θα παραστεί επίσης σε επιχειρηματικό συνέδριο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα φθάσει το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη τελετή υποδοχής του από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 14:29:24 UTC