Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΟΗΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ξεκάθαρες σαν κρύσταλλο» είναι οι θέσεις της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι με λύπη και απογοήτευση διαπιστώνει ότι αυτές οι ξεκάθαρες θέσεις τυγχάνουν διαστρέβλωσης στο εσωτερικό μέτωπο στη βάση των ερμηνειών και των τοποθετήσεων της τουρκικής πλευράς.

    «Ο Πρόεδρος και η πολιτική του πρέπει να κρίνονται στη βάση των δικών μας θέσεων και όχι στη βάση των ερμηνειών και των θέσεων της Αγκυρας ή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας», τόνισε.

    Οπως ξεκαθάρισε οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και «σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ των ηγετών δυο λαών και δυο κρατών που στο τέλος θα συνομολογήσουν μια ομοσπονδία μεταξύ τους».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κράτος και ένας λαός που συναποτελείται από δυο κοινότητες και επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους που προέκυψε με την ανακήρυξη της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.

    Πρόσθεσε ότι όποιος έχει πρόβλημα με τις θέσεις αυτές δεν είναι πρόβλημα με την πολιτική Χριστόφια που έχει, αλλά με την εγκεκριμένη εδώ και δεκαετίες πολιτική της ελληνοκυπριακής κοινότητας και με το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί από το 1977.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι οι συνομιλίες προχωρούν μέσα από σοβαρές δυσκολίες.

    «Οπως το περιμέναμε και όπως το είχαμε προβλέψει, οι συνομιλίες αποδεικνύονται μια επίπονη διαδικασία, που απαιτεί ψυχραιμία, υπομονή, νουνεχείς χειρισμούς, εμμονή στις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά και ευελιξία. Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για την πορεία των συνομιλιών και πολύ περισσότερο, να προβλέψουμε αδιέξοδα και αποτυχίες. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Είναι λάθος να εκπέμπουμε μηνύματα απαισιοδοξίας όχι μόνο γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και γιατί απογοητεύουν το λαό. Από την άλλη θα ήταν επίσης λάθος να αποκρύβουμε τις δυσκολίες και να εκπέμπουμε μηνύματα υπεραισιοδοξίας. Δηλώνουμε, όπως επανειλημμένα έχω τονίσει, συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε.

    Σημείωσε ότι στις συνομιλίες προβάλλονται θέσεις και προτάσεις λογικές και τεκμηριωμένες που υπηρετούν τις αρχές λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα δεν ακυρώνουν το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Εθνη και που υπηρετούν την υπόθεση της Κύπρου και το συμφέρον του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως σύνολο.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι διαπιστώνει με λύπη ότι η ανταπόκριση της άλλης πλευράς δεν είναι εκείνη που θα έπρεπε και ότι με αφορμή την τήρηση της δικοινοτικότητας γίνονται τοποθετήσεις που σίγουρα δεν εξυπηρετούν το στόχο μιας πραγματικά επανενωμένης Κύπρου.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθειά της με επιμονή και υπομονή, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης την οποία έχει αναλάβει απέναντι στο λαό, με πίστη στο δίκαιο του αγώνα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.

    «Θα συνεχίσουμε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πάλη για ειρηνική λύση του Κυπριακού. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα κατανοήσει τελικά ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στην επανένωση. Βρίσκεται στην απαλλαγή από την κατοχή, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας και το μαζικό εποικισμό. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελικά και η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι το δικό της συμφέρον, το συμφέρον του τουρκικού λαού και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, απαιτούν να εργαστεί πραγματικά και έντιμα για τη λύση του Κυπριακού εγκαταλείποντας τις όποιες επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Κύπρου», πρόσθεσε.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

    «Δυστυχώς, δεν καταφέρνουμε να αποφεύγουμε αχρείαστες αντιπαραθέσεις που προκαλούν ένταση, απογοητεύουν τους πολίτες και δεν βοηθούν στην αναγκαία ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής μας θέσης. Δυστυχώς δεν αντιστεκόμαστε όλοι στον πειρασμό να διαπραγματευόμαστε δημόσια και από αέρος τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Η κάθε πολιτική δύναμη και ξεχωριστά ο κάθε πολιτικός ηγέτης έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις ακόμα και τις επικρίσεις τους», σημείωσε.

    Συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατό να κτίζεται ολόκληρη συλλογιστική και πολεμική πάνω στη διαστρέβλωση δηλώσεων και κειμένων και ότι «δεν μπορούμε να παίρνουμε τις ερμηνείες που δίνει η τουρκική πλευρά και να τις παρουσιάζουμε ότι είναι και θέσεις του Προέδρου».

    Είπε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δήθεν διολισθαίνει σε απαράδεκτες θέσεις και να έχουμε την απαίτηση να σιωπά. Και όταν καθηκόντως απαντά η Κυβέρνηση στα πλαίσια διεξαγωγής ενός δημοκρατικού διαλόγου, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατόν να μιλούν ορισμένοι για άσκηση πνευματικής τάχα τρομοκρατίας σε βάρος της διαφορετικής άποψης.

    «Υπάρχει βαρύτερη κατηγορία και χειρότερος χαρακτηρισμός από του να αφήνεις υπονοούμενα ότι ο Πρόεδρος πάει να ξεπουλήσει την Κύπρο; Γιατί αυτό είναι το μήνυμα που εμμέσως πλην σαφώς εκπέμπουν ορισμένοι. Και αυτό το μήνυμα με τίποτε δεν το δέχομαι. Σέβομαι τους πάντες, τον καθένα με την ιστορία και την προσφορά και τις αντιλήψεις του, αλλά διεκδικώ με τη σειρά μου και το δικό τους σεβασμό.»

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι επαναλαμβανόμενες νουθεσίες προς τον Πρόεδρο να παραμείνει πιστός στις προεκλογικές του διακηρύξεις είναι αχρείαστες και ότι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν κάποιοι «ότι τάχατες εγκαταλείπουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι, να μου επιτραπεί να πω, παραπλανητικές για το λαό». Πρόσθεσε ότι παραμείνει πιστός στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το λαό.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιλέγει την απραξία στο όνομα τάχα της συνέπειας σε αρχές. Γιατί η ηρωική απραξία και η στείρα άρνηση είναι η καλύτερη συνταγή για στασιμότητα. Και η στασιμότητα όχι μόνο δεν οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα παγιώνει τη διαίρεση», είπε.

    Αναφορικά με υποδείξεις που όπως είπε ακούγονται για ανάληψη εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό τόνισε ότι η Κυβέρνηση αυτό ακριβώς κάνει με συνεχείς παρεμβάσεις στην Ευρώπη και στο διεθνή χώρο, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από το διεθνή παράγοντα. Εθεσε ως «τρανό παράδειγμα» την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία και στη διακήρυξη αρχών που υπογράφηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος τόνισε τέλος ότι περισσότερο απ όλα χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση στη βάση της γραμμής του Εθνικού Συμβουλίου κάτι που διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και από κοινού να το προωθήσει με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

    [02] ΟΗΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν γκι-Μουν, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου, καταγγέλλει τις σοβαρές τουρκικές προκλήσεις που έλαβαν χώρα στις 13 Νοεμβρίου, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την επιστολή του προέδρου Χριστόφια συνοδεύει επιστολή για το ίδιο θέμα, του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μηνά Χατζημιχαήλ. Και τα δύο κείμενα κυκλοφόρησαν ως επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού παραθέτει τα γεγονότα που σχετίζονται με την παρεμπόδιση από τουρκικό πολεμικό, πλοίου με ξένη σημαία το οποίο διενεργούσε έρευνες εντός της αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου, τονίζει ότι «καθίσταται προφανές ότι η Τουρκία συνεχίζει την απαράδεκτη πολιτική της αμφισβήτησης του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως χώρας μέλους του ΟΗΕ να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας επισημαίνει στην επιστολή του προς τον ΓΓ ότι είναι περιττό να του μνημονεύσει πως «παρόμοια συμπεριφορά συνιστά παραβίαση της υποχρέωσης της Τουρκίας ως χώρας μέλους του ΛΟΗΕ, του σεβασμού στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει σε πολυάριθμα ψηφίσματα του Σ.Α., στο οποίο αρκετά ειρωνικά, η Τουρκία θα παρακαθήσει ως μη μόνιμο μέλος σε λιγότερους από δύο μήνες».

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ακόμη ότι η βαρύτητα του περιστατικού δεν μπορεί να υπερτονιστεί, λαμβάνοντας υπόψη της την κρίσιμη στιγμή σε σχέση με τις προσπάθειες για μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 November 2008 - 12:29:20 UTC