Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΙΒΛΙΟ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΣΕΧΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Το Κυπριακό και τους τρόπους με τους οποίους η Τσεχία μπορεί να προωθήσει την επίλυση του, συμβάλλοντας θετικά στις προσπάθειες επίλυσης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2009, συζήτησαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής της Τσεχίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχίας εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την επιθυμία του όπως η επανένωση της Κύπρου επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσεχία αναλαμβάνει την Προεδρία στην ΕΕ το κρίσιμο εξάμηνο από την 1.1.2009 μέχρι το τέλος Ιουνίου, «εκεί που θα κορυφώνονται», όπως είπε, «οι διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού».

    «Ζητήσαμε ως Επιτροπή Εξωτερικών από τους συναδέλφους του τσέχικου Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας παράλληλα τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η λύση.

    «Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ζητούμε», συνέχισε, «τίποτα περισσότερο από αυτό που είναι η κορωνίδα της ΕΕ: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέληση τη στήριξη στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, εκφράζοντας την ευχή ότι «το 2009 θα είναι ο χρόνος της πραγματικής επανένωσης του τόπου μας».

    Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ευχαρίστησε τον Τσέχο Πρόεδρο της Βουλής και την αντιπροσωπεία για την στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού. «Σας ευχαριστούμε, επίσης, γιατί είσαστε από τις πρώτες χώρες που συμβάλατε έτσι που να αναπτυχθούν οι δικοινοτικές επαφές και συναντήσεις», πρόσθεσε.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, θέτοντας το ερώτημα γιατί σε μια από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ να μην ισχύουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στον πολίτη όπως ισχύουν για όλους τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, τόνισε ότι η απάντηση βρίσκεται στον γεγονός ότι «στρατός κατοχής ξένης χώρας, παράνομοι έποικοι και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, δεν επιτρέπουν στους νόμιμους πολίτες αυτού του τόπου να έχουν μια ελπίδα για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον». Σημείωσε, παράλληλα, ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο θα έπρεπε να συντελέσει στην επίλυση του Κυπριακού εδώ και χρόνια.

    Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, μιλώντας στο πλαίσιο της συνάντησης, τόνισε ότι το 2009, «περιμένουμε τη συμβολή της Τσεχίας» στο Κυπριακό, έχοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της τσεχικής Προεδρίας θα γίνει και η προεργασία για την έκθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2009».

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης εξέφρασε, κλείνοντας τη συζήτηση ο Τσέχος Πρόεδρος της Βουλής Miloslav Vicek. «Εχω την πεποίθηση ότι θα συνδράμουμε και θα προσφέρουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στην επίλυση του Κυπριακού», είπε.

    «Γεγονός είναι ότι δεν οφείλεται μόνο στη δική μας την προσπάθεια, οπωσδήποτε θα χρειαστεί συνεργασία πολλών παραγόντων για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Vicek, εκφράζοντας τέλος την επιθυμία του όπως η επανένωση της Κύπρου επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

    Στην τσεχική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Vojtech FILIP, Αντιπρόεδρος της τσεχικής Βουλής, ο Jiry HANUS, Μέλος του Αστικού Δημοκρατικού Κόμματος (ODS), ο Michal HASEK, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD), ο Pavel SEVERA, Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (KDU-CSL) και ο Pavel KOVACIK, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βοημίας και Μοραβίας (KSCM).

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΒΙΒΛΙΟ

    Το βιβλίο του αιδεσιμότατου Luigi Giussani, ο οποίος απεβίωσε το 2005, ``Το θρησκευτικό συναίσθημα - il senso religioso``, παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, στη Λευκωσία.

    Το βιβλίο παρουσίασαν ο πατήρ Γρηγόριος Ιωαννίδης, Διδάκτωρ Θεολογίας και ο πατήρ Ambrogio Pisoni, Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Μιλάνου.

    Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` είπε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία προκαλεί το γεγονός ότι ο Giussani ασχολήθηκε επισταμένα ως ακαδημαϊκός επιστήμονας και ερευνητής με τη θεολογία της χριστιανικής ανατολής, αλλά και με τον προτεσταντισμό στην Αμερική. Ενδιαφέρουσες, συνέχισε, είναι και οι απόψεις και οι θεωρίες του Giussani για την εκπαίδευση των νέων και γενικότερα για την παιδεία, τις οποίες και ανέπτυξε σε διάφορα βιβλία του, όπως είναι το έργο του ``Βασικές κατακτήσεις της Χριστιανικής Ζωής και παρουσίας στον κόσμο``.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mario Mauro, ο οποίος παρουσίασε από τη δική του σκοπιά το βιβλίο ``Το θρησκευτικό συναίσθημα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 10:29:22 UTC