Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΕΛΓΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΣΣΕ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΑΣΚΗΣΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  • [04] ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΕΛΓΟΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασαν από κοινού ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Βελγίου Κύπρου του βελγικού Κοινοβουλίου Φιλίπ Μονφίς.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον κ. Μονφίς η οποία διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση με τους Βέλγους αξιωματούχους ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση λειτουργική και βιώσιμη στο Κυπριακό, «χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για τη σύσταση ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους που να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις που επιθυμεί η Τουρκία».

    Χαρακτηρίζοντας ως «εγκάρδια, φιλική και ουσιαστική» τη συζήτηση με τη βέλγικη αντιπροσωπεία, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα στα κοινοβούλια των δυο χωρών, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως μετέφερε στον κ. Μονφίς τις θέσεις της ε/κ πλευράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά «λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας».

    «Εξήγησα πως η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει για δυο κράτη, για δυο λαούς, για παρθενογένεση, για επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν και ταυτόχρονα να συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες», είπε και πρόσθεσε πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήραν πρωτοβουλίες και ενεργούν με καλή πίστη και καλές προθέσεις» στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αρχών και των αξιών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Οπως ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, όπου συμφωνήθηκε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με το άνοιγμα κεφαλαίων εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας» δηλαδή, όπως εξήγησε, «την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία με ότι αυτό σημαίνει».

    Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία «να διαφοροποιήσει τη στάση της» και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και «να μην επενδύει μόνο σε γεωπολιτικά και γεωοικονομικά συμφέροντα τα οποία είναι ρευστά και σίγουρα δεν προωθούν ούτε τη σταθερότητα, ούτε την ειρήνη ούτε την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

    Αναφερόμενος στο ψήφισμα για την κατάσταση στην Κύπρο που προωθείται στην ΚΣΣΕ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι παρόλο που αυτό περιέχει πολλά θετικά στοιχεία εντούτοις υπάρχουν και αναφορές οι οποίες «μας βρίσκουν κάθετα ενάντιους», όπως η αναφορά για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.

    Από την πλευρά του ο Φιλίπ Μονφίς δήλωσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τη θέση που εκφράζει η ε/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης και τη θέση της Κύπρου για το θεσμικό μέλλον του νησιού.

    «Βεβαίως το Βέλγιο δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει μαθήματα θεσμικά στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το βελγικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει ομόφωνα ένα ψήφισμα το οποίο λέει ότι οι Κύπριοι πρέπει να αφεθούν από μόνοι τους να αποφασίσουν για το μέλλον του χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

    «Και προφανώς λέγοντας αυτό αναφερόμαστε στην Τουρκία», είπε και εξέφρασε την ανησυχία του για το «αν η Τουρκία έχει τη βούληση να αφήσει τους διαπραγματευτές να συμφωνήσουν μια λύση στο Κυπριακό».

    Πρόσθεσε παράλληλα πως αποτέλεσμα της επίσκεψης της βέλγικης αντιπροσωπείας στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση στα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα αναφορικά με «το χρέος τους να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

    «Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει επίσης να ζητήσουμε από την Τουρκία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης, αποσύροντας τα στρατεύματα της και επιλύοντας το θέμα των εποίκων», ανέφερε επισημαίνοντας πως «στην παρούσα φάση χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση καθώς η πίεση αυτή τη στιγμή είναι ανεπαρκής».

    Δήλωσε ακόμη πως παρόλο που έχουν ανοίξει τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που αφορούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο παρατηρείται ότι «γίνεται κυρίως λόγος για τη στρατηγική, την ενεργειακή και την οικονομική σημασία της Τουρκίας και παραγνωρίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία» και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η ΕΕ να επιδείξει ανοχή και πως «θα πρέπει η Τουρκία να μπει στην ΕΕ με τα ίδια κριτήρια όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

    Ο κ. Μονφίς εξέφρασε την άποψη πως «η ομοσπονδία είναι μια έννοια εξελίξιμη» και ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της Κύπρου και του Βελγίου, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο με βάση την πολιτική του εμπειρία σε ένα ομόσπονδο μοντέλο όπως είναι το Βέλγιο και δεδομένων των διαφορετικών οικονομικών δυνατοτήτων της Κύπρου και του Βελγίου αλλά και του γεγονότος ότι στην Κύπρο δεν εδράζεται η ΕΕ η οποία απορροφά τις φυγόκεντρες δυνάμεις που παρουσιάζονται στο Βέλγιο, θα ήταν βιώσιμη η λειτουργία ενός ομοσπονδιακού μοντέλου στην Κύπρο χωρίς να υπάρχει ο φόβος αυτό να οδηγήσει μελλοντικά σε ένα βελούδινο διαζύγιο.

    «Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε στην Κύπρο είναι να ξεκινήσετε από δυο κοινότητες και να φτάσετε σε μια κεντρική κυβέρνηση, ενώ στο Βέλγιο τα πράγματα έγιναν ανάποδα καθώς ξεκινήσαμε από ένα ενιαίο κεντρικό κράτος και εδώ και 40 χρόνια κατευθυνόμαστε προς μια όλο και πιο σημαντική αυτονόμηση των κοινοτήτων και των περιφερειών» είπε, προσθέτοντας ότι στο Βέλγιο το κέντρο βαρύτητας μετατίθεται ολοένα και περισσότερο στις κοινότητες και στις περιφέρειες με συγκεκριμένα την περιφέρεια της Φλάνδρας να είναι αυτή που ζητά όλο και περισσότερη αυτονόμηση και αποκέντρωση.

    Σημείωσε παράλληλα πως ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο για να υπάρχει φόβος γιατί, όπως είπε, «οι διαφορές μεταξύ Κύπρου και Βελγίου είναι μεγάλες» και ανέφερε πως «στο Βέλγιο ο φόβος υπάρχει συνήθως όταν μια κοινότητα, μια περιφέρεια θέλει να αποσχισθεί γιατί δεν ενδιαφέρεται για την υπόλοιπη κοινότητα» κι αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

    Στην Κύπρο, όπως είπε, «θα γίνει το αντίθετο» καθώς, «δυο κοινότητες θέλουν να επανενωθούν, θέλουν να έρθουν μαζί και να γίνουν ένα».

    «Στη δική σας περίπτωση είστε το πλούσιο κράτος, το κράτος το οποίο είναι ήδη μέλος της ΕΕ, άρα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας φόβος σε αυτό που πάτε να κάνετε» που είναι η προσέγγιση της μιας πλευράς με την άλλη.

    «Αρα δεν νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει φόβος στην Κύπρο καθώς η επανένωση της Κύπρου θα είναι ικανοποιητική για όλους και θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία για όλους, μέσα στα πλαίσια και τους όρους βέβαια που επιθυμεί η κυπριακή πλευρά», σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί η επανένωση αλλά «με βάση τις προτάσεις για μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση καθώς έτσι θα θεωρηθεί ως ομοσπονδιακό το καθεστώς και όχι συνομοσπονδιακό».

    «Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μιλούμε για δυο κράτη, τα οποία ενώνονται για να δημιουργήσουν μια συνομοσπονδία και να μοιραστούν αρμοδιότητες», πρόσθεσε.

    Τέλος ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις» και δήλωσε πως η Ομάδα Φιλίας του βελγικού Κοινοβουλίου θα προσπαθεί «τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και διεθνώς έτσι ώστε να επέλθει η οριστική επίλυση του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει επιβολή τρίτων που θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

    [02] ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΣΣΕ

    Κοινή διαπίστωση των μελών της αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι το προσχέδιο ψηφίσματος της Συνέλευσης για το Κυπριακό είναι το καλύτερο ψήφισμα το οποίο η Κύπρος έχει πάρει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, παρά τα τρία τέσσερα αρνητικά στοιχεία που διαθέτει, δήλωσε ο Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση,Αντρος Κυπριανού. Είπε ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ την 1η του Οκτώβρη θα συζητηθούν τόσο το εν λόγω προσχέδιο του ψηφίσματος, όσο και το μεμοράντουμ το οποίο έχει ετοιμαστεί από το Γερμανό εισηγητή και είναι ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο κείμενο από το προσχέδιο του ψηφίσματος.

    «Στο μεμοράντουμ το οποίο έχει καταθέσει ο Γερμανός εισηγητής γίνονται πλειάδα από τοποθετήσεις σε ζητήματα αρχών. Για πρώτη φορά γίνονται αυτές οι τοποθετήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλλά και στο ίδιο το προσχέδιο του ψηφίσματος γίνονται αναφορές οι οποίες για πρώτη φορά γίνονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Κυπριανού. Συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί κανείς να δει απομονωμένα το προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο στο εισαγωγικό του μέρος καθορίζει το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο προτείνεται το τι θα πράξουν οι πλευρές και ξεκαθαρίζει μια σειρά από ζητήματα τα οποία, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αναφέρονται.

    Περιγράφοντας τα όσο αναφέρονται στην παράγραφο 9 ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή καταλήγει στο ότι η Συνέλευση καλεί στη λήψη μέτρων καλής θέλησης για να επιτραπεί στους Τουρκοκυπρίους η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου καθώς και οι εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές επαφές της Τ/κ κοινότητας. Σημείωσε επίσης ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προστίθεται πως «αυτές οι δραστηριότητες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη πολιτικών σκοπών ασυμβίβαστων με τον στόχο της επανένωσης του νησιού». Τέλος κ. Κυπριανού ανέφερε ότι λέει πολλά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά κατέθεσε 32 προτάσεις για τροποποίηση στο ψήφισμα και ότι καμιά από αυτές δεν έγινε αποδεκτή, αφού στις πλείστες ψήφιζε μόνη της υπέρ της πρότασης για τροποποίηση.

    [03] ΥΠΑΜ - ΑΣΚΗΣΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    Το Υπουργείο Αμυνας συνεχίζει την προετοιμασία για την άσκηση αφού δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για διεξαγωγή ή μη της άσκησης Νικηφόρος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ματαιωθεί, εφόσον ματαιωθεί, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας. Ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προασκήσεις για να προετοιμασθεί η τελική άσκηση.

    Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις στην παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι θα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε τίποτε επιπλέον να επιδείξουμε από ό,τι έχουμε επιδείξει». Κληθείς να σχολιάσει την έρευνα του ευρωβαρομέτρου με βάση την οποία η εμπιστοσύνη των Κυπρίων στην Εθνική Φρουρά είναι η ψηλότερη παρά σε οποιοδήποτε άλλο κρατικό οργανισμό ή κρατική υπηρεσία, ο κ. Παπακώστας ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά έχει ψηλό επίπεδο οργάνωσης, έχει να παρουσιάσει σοβαρό έργο, η αποστολή της είναι σοβαρή.

    Πρόσθεσε ότι σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, συμπληρώνοντας πως στοχεύει στη βελτίωση, σημείωσε ότι αυτό το αίσθημα που επικρατεί στον κόσμο είναι απόλυτα δικαιολογημένο.

    [04] ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

    Πρόγραμμα ψηφιοποίησης των αρχαιοτήτων τίθεται σε εφαρμογή με βοήθεια της Νορβηγίας και συγχρηματοδότηση της κυπριακής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα επιτρέψει την άνετη και εύκολη πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες στα αρχεία.

    Η Νορβηγία, στο πλαίσιο συμφωνιών της με την ΕΕ, θα προσφέρει για το πρόγραμμα 281.809 ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τα 71,35% της συνολικής δαπάνης, η οποία ανέρχεται σε 397.967 ευρώ και θα συμπληρωθεί με κρατική χορηγία. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση της διαχείρισης των πληροφοριών για τα αρχαία μνημεία και τα κινητά ευρήματα, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση και την προστασία της ανεκτίμητης κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στο μακρύ κατάλογο των αρχαίων μνημείων περιλαμβάνονται οι αρχαιότητες τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, χωρίς να εξαιρούνται εκκλησίες, εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης θα εφαρμοστεί για το Μουσείο Πάφου, με στόχο την επέκταση της όλης προσπάθειας και στα άλλα μουσεία της Κύπρου. Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και θα αξιοποιηθούν για την επιτυχία του οι υπηρεσίες αρχαιολόγων και άλλων ειδικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 15:29:20 UTC